next up previous  
Volgende: 9. Huishoudelijk Omhoog: agenda Voorgaande: 7. Verkiezingen

8. Lidmaatschap NTA

De NTA is terug bij de oude taekwondostijl. Ze hebben het over `sine-wave' en `locomotief beweging'. In het onnavolgbare proza van Henk Zonsveld kun je hierover lezen op de internetpagina's van de NTA. En omdat we de laatste jaren toch al niet echt deelgenomen hebben aan de activiteiten van de bond, roept dit de vraag op of we onze relatie met de NTA niet moeten herzien.


Waarom lid zijn van een bond?

Voor de discussie hierover is het wellicht handig om een overzicht te hebben van de redenen om lid te zijn van een bond.

1) Voor het bestuur: aangesloten zijn bij een bond geeft een zekere kwaliteitsgarantie (immers als de vereniging echte brokken gemaakt had was ze al uit de bond gegooid). Dit zou gevolgen kunnen hebben voor de verzekering (verzekeringsmaatschappijen kunnen lidmaatschap eisen), voor de gemeentelijke subsidie en bij juridische problemen (als de vereniging om een of andere reden ergens wettelijk aansprakelijk voor gesteld wordt dan staat ze wellicht sterker als er steun is van een bond).

2) Voor het kader: biedt de mogelijkheid om opleidingen (leraar, trainer) en cursussen (scheidsrechter) te volgen die door de bond gegeven worden.

3) Voor de leden: geeft de mogelijkheid om deel te kunnen nemen aan

a) wedstrijden en kampioenschappen op regionaal, nationaal en internationaal niveau, wedstrijden (individueel en teams) in sparren, tuls en breektesten,

b) trainingen, zowel technische- als sparringstrainingen,

c) dangraadexamens.

Verder (d) krijg je een bondsblad waarmee je op de hoogte blijft van diverse taekwondo activiteiten en (e) behoud je je graduatie als je je (bij verhuizing) binnen een half jaar na opzegging bij onze vereniging aanmeldt bij een andere NTA club.

4) Voor de vereniging: ondersteuning van een organisatie die bovenvermelde activiteiten ontplooit en mogelijkheid openhouden voor toekomstige leden om deel te kunnen nemen aan bondsactiviteiten.


Waarom de NTA?

Het kader en een aantal van onze leden gaan voor hun techniektrainingen regelmatig naar de UTI. Qua stijl en sfeer voelen ze zich daar beter thuis dan bij de NTA. Voor dangraadexamens gaan ze ook naar de UTI. Toch zijn we altijd lid gebleven van de NTA. Om een aantal redenen:

(i) de UTI is in Nederland geen bond. De UTI is een stichting die gevormd wordt door een handvol enthousiaste taekwondoka's die het leuk vinden om taekwondo te doen en dat ook anderen willen te leren. De UTI staat onder leiding van Karl van Orsouw. Dhr. van Orsouw heeft de achtste Dan en is daarmee de hoogst gegradueerde taekwondoka van Europa. De UTI verzorgt trainingen en neemt dangraadexamens af, maar organiseert bv. geen wedstrijden. In verschillende andere landen is de UTI overigens wel een bond.

(ii) In het recente verleden hebben onze leden deelgenomen aan NTA activiteiten, met name aan kampioenschappen en sparringstrainingen, hoewel er gezegd moet worden dat de belangstelling niet echt overweldigend was. Nu de NTA haar taekwondostijl verandert zal het voor onze leden geen zin meer hebben om deel te nemen aan kampioenschappen `tuls' of mee te doen aan een dangraadexamen en aan technische trainingen.

(iii) Het NTA bestuur was enthousiast en had een duidelijke koers voor ogen en zocht onder meer toenadering tot de UTI. Helaas zaten het bestuur en de diverse commissies niet op een lijn en de voorzitter en de penningmeester zijn afgelopen jaar gefrustreerd opgestapt. Het NTA heeft nu al weer een aantal maanden geen bestuur en lijkt de koers kwijt te zijn.

Het blad van de NTA is overigens al een aantal jaren niet meer verschenen en voor nieuws kan je, ook als je geen lid bent van de NTA, terecht op hun site.

Dus dit roept de vraag op of we nog lid moeten blijven van de bond. Met een aantal redenen om lid te zijn van een bond, kunnen we ook bij de UTI terecht. Voor sparringstoernooien hoeven we niet bij de NTA te blijven. Er zijn genoeg `open' toernooien. Voor de enthousiaste wedstrijdsparrer is het wellicht interessant om te weten dat de UTI ook sparringstrainingen gaat verzorgen.


Hoe verder?

Er zijn drie mogelijkheden:

I. Laten zoals het is.

II. Omwille van reden 1) (en reden 4)) zou de vereniging aangesloten kunnen blijven bij de NTA, terwijl het aan de leden van onze vereniging zelf wordt overgelaten of ze lid worden van de NTA. (Voor het bijhouden van de kubgraad kunnen we paspoorten bij de UTI aanschaffen. Deze aanschafkosten zijn eenmalig. De UTI is geen bond en vraagt dus ook geen contributie).

III. Volledige opzegging bij de NTA.

next up previous
Volgende: 9. Huishoudelijk Omhoog: agenda Voorgaande: 7. Verkiezingen


Taekyon Houten
2005-03-11