Subsecties


Organisatie en adressen


Organisatie

  Bestuur    
   Jan-Willem Linschoten VOORZITTER
   Gerard Sleijpen SECRETARIS

 Leraren      
 senioren Gerard Sleijpen VII-DE DAN  
    Jan-Willem Linschoten VI-DE DAN  
    Dion Georgiou III-DE DAN  
         
         
  Sparringszaken      
    Dion Georgiou III-DE DAN  

  Demo-team Jan-Willem Linschoten  


  PR zaken Gerard Sleijpen  


  Redactie “Taekrant”   Gerard Sleijpen  


 Feestcommissie Ad hoc  


 Bibliotheek   Gerard Sleijpen  


 Webmaster   email  
     Gerard Sleijpen  


 Faceboek Jan-Willem Linschoten  


 Materiaal email  
   Alain Deshayes  


Vacatures. Bij een aantal activiteiten kunnen we nog mensen gebruiken.
Gerard en Jan-Willem zorgen voor publicatie van stukjes over onze vereniging op facebook en in lokale krantjes. Als je zelf ook stukjes wilt schrijven of als je dat samen met anderen wilt doen, graag. Geef dat dan door aan een bestuurslid ( Gerard ). We vinden het natuurlijk ook fijn als je iets voor ons clubblad “De Taekrant” wilt schrijven: neem dan contact op met Gerard . En als je schitterende ideeën hebt voor activiteiten buiten de trainingen om en als je ook nog het voortouw wilt nemen bij het organiseren van die activiteiten, laat dat dan a.j.b. weten aan het bestuur.


Adressen van Taekyon Houten

Ga met de muis naar de naam voor een foto (als die er is).

  Dion Georgiou  
 Leraar, Sparringszaken, III-de Dan  
 Rijnpolder 93  
 3991 HR HOUTEN  
 0615652811  
  email  

  Jan-Willem Linschoten  
 Leraar, Voorzitter, VI-de Dan  
 Toendrameer 39  
 3994 JB HOUTEN  
 030-6376942  
  email  

  Gerard Sleijpen  
 Leraar, Penningmeester, VII-de Dan  
 Kamillehof 4  
 3991 GZ HOUTEN  
 030-6373580  
  email  


Adressen van andere taekwondo organisaties


United Taekwon-Do International

Onze vereniging is geassocieerd met de U.T.I., utitaekwondo.com


 Secretariaat  
 Manieta Janssens  
  van Irhovenstraat 15  
 5398 HX MAREN-KESSEL  
 0412-479049  
  email  


Landelijke taekwondo bonden

In Nederland zijn er verschillende bonden aktief die, net als de UTI, de ITF stijl volgen (zie hieronder). Van die was de Nederlandse Taekwon-Do Associatie (NTA, www.taekwondo-associatie.nl) tot voor kort de grootste. De NTA is echter versplinterd in een aantal kleinere bonden en is inmiddels opgegaan in ITF Nederland , www.itf-nederland.nl. Taekwon-Do International Nederland (TIN, www.taekwondo-international.nl) is een afsplitsing van de NTA, evenals ITF-Royal Dutch ( www.itf-royaldutch.com)en de Dutch Taekwon-Do Federation (DTF, www.taekwondofederation.nl). Verder volgt ITF-Nederland ( www.itf-nederland.nl) de ITF stijl.

De Taekwondo Bond Nederland (TBN, www.taekwondobond.nl) vertegenwoordigt de WTF stijl.

De HTA is een bond met weer een andere stijl (de bond heeft (nog) geen eigen website, maar de site www.taekwon.nl van Hwa-Rang Dragon Taekwondo die bij deze bond is aangesloten geeft wel interessante informatie).

Sites met informatie over Taekwon-Do in Nederland en veel links.
taekwondo.pagina.nl/
  geeft links naar diverse (alle?) taekwondo scholen, verenigingen en organisaties in Nederland.
www.taekwon-do.nl
  is een commerciële site die probeert op een smeuïge manier informatie over Taekwon-Do in Nederland te geven.
jouwpagina.nl
vechtsport.zappsite.nl
www.track.nl


Overige adressen en links

De twee voornaamste stijlen in Taekwon-Do, de ITF- en de WTF-stijl, zijn genoemd naar de twee belangrijkste internationale Taekwon-do organisaties. Een indicatie van de verschillen vind je hier. De WTF schrijft Taekwon-Do overigens zonder streepje: “Taekwondo”. “Taekwon-do” of “Taekwon-Do” is de officiële ITF spelwijze.


World Taekwondo Federation (WTF). De WTF-stijl is meer op wedstrijdsparren gericht. Taekwon-Do op de olympische spelen wordt beoefend volgens deze stijl. In de elektronische encyclopedie Wikipedia en op de internetsite van de TBN vind je informatie over deze stijl en relevante links. Wikipedia geeft overigens ook interessante algemene informatie over Taekwon-do.


International Taekwon-Do Federation (ITF). De Taekwon-Do van de UTI is gebaseerd op de ITF-stijl. Voor de ITF-stijl is Taekwon-Do niet alleen maar een spel (met wedstrijden) en niet alleen maar een sport. Het “do” (kunst, levenshouding, gedrag) aspect staat in deze stijl centraal. Dat zie je onder meer terug in de aandacht voor concentratie-oefeningen, ademhalingstechnieken en meditatie. Verder is het arsenaal technieken in de ITF-stijl veel groter dan in de WTF-stijl: je leert niet louter technieken die van belang zijn voor het wedstrijdsparren. Meer informatie (met relevante links) over de ITF en de stijl vind je in Wikipedia.

De UTI kiest heel bewust voor de `brede' taekwondo variant en organiseert wedstrijden waarin alle facetten van Taekwon-Do een rol spelen. Dus niet alleen sparren, maar ook tuls, breektesten en partneroefeningen en een combinatie hiervan. De collectie partneroefeningen van de UTI is overigens veel uitgebreider dan die van de wereldbond ITF en van andere Nederlandse bonden. Verder heeft de UTI een viertal wapentuls ontwikkeld en in haar examenprogramma opgenomen. De uitbreiding van het materiaal is gebaseerd op een grondige analyse van de “klassieke” oefenstof. Een deel van het oefenmateriaal van de UTI (wapentuls, partneroefeningen) is inmiddels overgenomen door andere taekwondo organisaties (bonden en scholen).

Onze vereniging heeft gekozen voor de UTI variant: we beoefenen dus de UTI-stijl, een variant van de ITF-stijl met een oefenpakket dat groter is dan dat van andere ITF scholen en verenigingen.


De HTA is een kleine taekwondo bond die ook met wapens werkt.


Er is een interessant artikel van Dakin Burdick over de historie van Taekwon-Do. In het artikel wordt niet alleen verteld waar Taekwon-Do vandaan komt, maar wordt ook uitgelegd hoe de twee stijlen konden ontstaan.

Overige zelfverdedigingssporten. De internetpagina's van Alain Wenessia www.wenessia.com bevatten veel links naar site's die over gevechtssporten gaan (het lijkt erop dat iedere site over gevechtsporten via deze pagina's bereikbaar is). Alain heeft alle site's van een rating voorzien (een soort Michelin sterren voor internetpagina's over zelfverdedigingssporten).

Sites van andere zelfverdedigingssporten.
ju-jitsu Ryugi Kortrijk


Taekyon Houten
2021-09-04