De elektronische TAEKRANT

nieuwskrant van Taekyon Houten


klik hier voor de lijst van alle titels. Klik op de titel als je het hele nieuwsverhaal wilt zien.

Klik op de titel of hier als je terug wil naar de lijst van alle titels

Hieronder de uitslag op een rijtje. Achter de naam staat de behaalde graad. Staat er ook nog een plusje (+) achter dan heeft die kandidaat een slip overgeslagen.

Junioren en senioren

Bridget Golverdingen   1-ste kub
Alain Deshayes   5-de kub
Menno Smit   5-de kub
Devon Tang   5-de kub
Cindy Van Berkel   6-de kub
Désanne Bergevoet   7-de kub
Juliette Hornstra   9-de kub

Jeugd 2

Jashwant Jhakrie   groene b blauwe sl +
Jolin van Bruggen   groene b
Jimmy Nguyen   gele b rode sl
Kevin Bosma   gele b rode sl
Brent Bassie   gele b
Mariska Vlasveld   gele b
Daan de Lang   witte b zwarte sl
Tjinta van Oosterhout   witte b rode sl
Livanne Timmermans   witte b blauwe sl
Tessa Niens   witte b gele sl

Jeugd 1

Kyan Au Yeung   groene b zwarte sl
Louis Rours   groene b zwarte sl +
Ricci Nguyen   groene b +
Stacy Bosma   gele b blauwe sl
Kenji Nguyen   gele b blauwe sl +
Lilly Palijama   gele b groene sl +
Bianca Vlasveld   witte b zwarte sl
Christiaan van der Vlugt   gele b +
Lucas Van Zutphen   witte b blauwe sl
Soufian Loukili   witte b rode sl +
Maya Al Khalili   witte b groene sl
Nabeel Hadbah   witte b gele sl
Onno Niens   witte b gele sl
Roald van Lent   witte b gele sl
Kenji van Wijnen   witte b gele sl
Sam Deguelle   witte b groene sl +

Dit bericht is overgenomen van de website van de UTI > actueel > berichten.

Het werd een bijzondere en verdiende verrassing voor Gerard Sleijpen en Marcel Hertogs. Op 12 januari 2019 werd een speciale kadertraining georganiseerd waar de lesgevende UTI-kaderinstructeurs uit Nederland aanwezig waren. Op uitnodiging van grootmeester Karel van Orsouw werd er in Dieden van 15.00 t/m 17.30 uur getraind. Deze januarimiddag was regenachtig, maar na afloop van de training ging de zon even stralen voor Gerard en Marcel. Tijdens de training werd iedereen beproefd op zijn kennis van Taekwon-Do. Naast het nodige zweten tijdens het uitvoeren van technieken in de vorm van de hogere Tuls en Stepsparring werd er ook vaak gediscussieerd en gepuzzeld over de applicatie van Taekwon-Do technieken in de Tuls en hoe hoofdleraren deze in lessen verder moeten verspreiden en de diepere filosofische achtergrond kunnen uitdragen.

De groep kaderinstructeurs, o.l.v. Karel van Orsouw bestond uit Erwin van Eck-Martina, Jan-Willem Linschoten, Sytze van der Meer en natuurlijk Gerard Sleijpen en Marcel Hertogs.

(van rechts naar links) Jan-Willem Linschoten (6de dan), grootmeester Karel van Orsouw (9de dan, president UTI), meester Marcel Hertogs (7de dan), Erwin van Eck-Martina (6de dan), meester Gerard Sleijpen (7de dan) en Sytze van der Meer (5de dan).

Na afloop van de examentraining werd door Karel van Orsouw de 7de dangraad Taekwon-Do uitgereikt aan Gerard en Marcel. Beide heren waren zeer verrast, erg blij en trots op deze geweldige titel "Meester in Taekwon-Do - 7de Dangraad". Dit hebben ze natuurlijk verdiend door aan te tonen dat ze het vereiste technische Taekwon-Do niveau bezitten maar ook voor hun jarenlange inzet (beide trainen al sinds de begin jaren '80 Taekwon-Do en zetten zich onafgebroken in voor de verdere verspreiding van het UTI-Taekwon-Do) voor de UTI en het Taekwon-Do waarbij ze altijd lesgeven tijdens de maandelijkse centrale UTI-trainingen te Papendal maar ook op de jaarlijkse internationale seminars van de UTI. Daarnaast trainen ze elke maand bij Karel van Orsouw thuis om de benodigde verdieping in de Taekwon-Do stof te verkrijgen. Deze maandelijkse kadertrainingen zijn speciaal voor de internationale instructeurs die bij de UTI lesgeven en die gezamenlijk de richting en vorm van het UTI-Taekwon-Do bepalen.

Van harte gefeliciteerd met deze meestergraad - dat gebeurt je maar eens in je leven - namens de UTI en hopelijk kunnen we nog vele jaren dit geweldige Taekwon-Do van de UTI samen beleven, trainen en verder verspreiden.

Hiernaast de foto die na afloop van de training is gemaakt.

Afgelopen zondag 16 december was de grote dag voor Jamie. Samen met een ongewoon groot aantal andere kandidaten mocht Jamie laten zien of ze de zwarte band verdiende. Dat was het geval. Ze slaagde met vlag en wimpel en met speciale woorden van lof van de voorzitter van de examencommissie, taekwondo grootmeester Karel van Orsouw. Jamie was de ster van het deelnemersveld. Jamie, ook van ons van harte gefeliciteerd met je eerste Dan. We zijn apetrots op jou.

Die zwarte band past uitstekend bij het taekwondo niveau van Jamie. Ik weet niet of hij prima past haar lengte ;-) : hij leek mij een beetje op de groei gekocht te zijn. Enfin, groei valt te verwachten, dat wil zeggen, groei in haar taekwondo niveau. Jamie is nu al weer druk aan het trainen voor de volgende dangraad. Dat doet ze met een ongelooflijke toewijding, inzet en talent. Dus die volgende graad zal er wel vlug komen. Maar of er nog groei in de haar lengte verwacht mag worden...?

Jamie is bijzonder getalenteerd en combineert dat met een grote inzet. De afgelopen paar maanden heeft ze iedere training op de club (twee maal per week), de hele examenstof concentieus doorgenomen. En met de hele examenstof bedoel ik ook de hele examenstof. Dus ook onderdelen die gewoonlijk wat stiefmoederlijk behandeld worden, als ‘zelfverdediging tegen grepen’ en ‘breektesten’ en zelfs onderdelen die vaak helemaal genegeerd worden, als ‘ki-vormen’. Bas was daarbij haar trainingspartner. Bas heeft de zwarte band tweede Dan. Ze trainden intensief. Het is mij niet duidelijk geworden of Bas Jamie inspireerde en opjutte of andersom.

Jamie wilde ook op het examen schitteren. Ze hoopte dat ze met Bas als partner op examen mocht. Dat zou ongebruikelijk zijn, want Bas ging natuurlijk niet op examen. Zelf je partner meebrengen mag wel eens als er een oneven aantal examenkandidaten is. Het is geen aantrekkelijk idee dat je tijdens het examen je partner moet vertellen wat hij/zij precies moet doen. Dat brengt je aardig uit je ritme en Jamie was bang dat de examencommissie dan ook nog zou denken dat zij ook niet precies wist wat ze moest doen. En dat risico loop je als de examencommissie je koppelt aan een andere kandidaat. Helaas, het werd niet Bas. De examencommissie had al een andere partner uitgezocht. Jamie baalde behoorlijk. Troostende woorden “je beheerst je stof zo goed. Het maakt echt niet uit wie je partner is” hielpen niet echt: “dadelijk koppelen ze me aan een taekwondoka van twee meter. Hoe moet ik dan een trap naar de kin maken?” wierp Jamie tegen. Het viel allemaal reuze mee. Haar partner was ongeveer even groot als Jamie en beheerste de stof uitstekend. Ik zou zeggen, na Jamie in niveau de tweede. Of kwam dat omdat hij zich zo mooi kon optrekken aan Jamie's niveau...? Gewoonlijk weet Jamie een trap te plaatsen op een centimeter van de neus van de tegenstander (omdat het natuurlijk niet de bedoeling is dat je echt raakt). Maar zondag bleef ze op een wat voorzichtere afstand. Dat was op verzoek van haar partner, vertelde ze; “zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten”, denk ik dan.

Beste Taekwondoka’s en ouders/verzorgers,

Het is alweer een tijdje geleden sinds de laatste update van het bestuur. Daar waar de temperaturen rond de vorige update bijna niet uit te houden waren, werken we inmiddels al naar de winter toe. Gelukkig is het in de dojo bijna altijd warm. ;-)

Voor deze update wil ik nog even stilstaan bij de afgelopen evenementen en ook alvast naar een paar vooruit kijken.

In deze tweemaandelijkse update van het bestuur:

Activiteitenmarkt

Op zaterdag 1 september (ik weet het, dit is al even geleden) vond de jaarlijkse Activiteitenmarkt plaats. Het Rond stond weer helemaal vol met kraampjes van allerlei verenigingen. Het belangrijkste kraampje, namelijk die van ons, stond dit jaar vlak bij het podium. Hierdoor konden we tijdens het lopen van tulls en trappen tegen kussentjes voor onze kraam goed de aandacht trekken van het publiek dat bij het podium stond. Maar ook dit jaar hadden we weer een officiële demo op het podium, die last-minute maar desalniettemin goed ik elkaar is gezet door Gerard, Bas, Louis, Christiaan, Brent, Désanne en Natasja. Een beeld hiervan is terug te vinden op onze Facebook pagina. Bij interesse naar de video opname van het filmpje, kan je contact opnemen met Bas.

AH sportactie

Net als vorig jaar doen we dit jaar weer mee aan de AH sportactie, die eind november afloopt. Helaas hebben we dit jaar, in tegenstelling tot vorig jaar, nog nauwelijks aanmeldingen gekregen voor een proefles taekwondo. Wellicht zijn mensen bang voor ons. Wel is er op zaterdag 22 september een demo gegeven vóór het Albert Heijn filiaal op Het Rond. Hier hebben een paar enthousiaste taekwondoka’s aan boodschappende mensen laten zien hoe leuk en gevarieerd taekwondo is. Bedankt hiervoor.

Toernooien

Na de zomer is het wedstrijdteam weer fanatiek gaan trainen en hebben we alweer aan een groot aantal toernooien deelgenomen. Het hoogtepunt was het Wim Bakker toernooi te Zeewolde, georganiseerd door taekwon-do vereniging Hwa Rangdo, dat plaatsvond op zondag 28 oktober. Aan dit toernooi deden 11 leden van ons wedstrijdteam, die in totaal 17 bekers gewonnen hebben. Een heuze prestatie! Houd voor verslagen en foto’s van toernooien vooral onze Facebook pagina in de gaten. Daarnaast zijn we ook te volgen via Instagram.

Houtense Cup 2018

Dat was het wat betreft terugblikken. Ik wil hierbij graag een nieuw evenement aankondigen: De Houtense Cup 2018, die a.s. vrijdag 30 november zal plaatsvinden. Dit is een competitieavond voor jeugdleden van Taekyon Houten én - dit jaar voor het eerst - van Taekwon-do Academie Utrecht, georganiseerd door Rachel, Sebastiaan, Bas en Iwan. Tijdens deze Cup strijden jeugdleden individueel tegen elkaar op de onderdelen tuls, (non-contact) sparring en hoogtesprong voor mooie bekers.

Exclusief interview

Met het idee om te laten zien dat taekwondo niet alleen hartstikke goed en leuk is voor kinderen en jeugd, maar zeker ook voor volwassenen, bevat deze tweemaandelijkse update een interview met senior lid Alain Deshayes. Het interview is spoedig ook te lezen op onze Facebook pagina.

Mededeling secretaris

Tot slot wil ik nog mededelen dat ik (Natasja) vanaf januari 2019 voor een halfjaar in het buitenland woon voor mijn studie, waardoor ik in die periode niet aanwezig ben op de vereniging of kan lesgeven. Ik hoop weer terug te zijn voor de zomerexamens en anders na de zomervakantie - wat dan weer heel ver weg lijkt. Tot die tijd zal mijn afwezigheid worden opgevuld en kan je voor vragen en/of opmerkingen bij de andere bestuurs- of kaderleden terecht.

Alvast veel trainplezier het komende halfjaar!

Hartelijke groet,

namens het bestuur,

Natasja,
Secretaris Taekyon Houten

Hoi hoi. Even een korte introductie voor de leden: wie ben je en - als ik het mag vragen - hoe oud ben je? Haha. Ik ben Alain Deshayes, 52 jaar oud.

Hoe lang ben je al lid bij Taekyon Houten? Pfoeh... Ik ben heel slecht in onthouden, maar ik denk dat dit mijn derde jaar bij Taekyon Houten is. Dus ik ben al 2 jaar lid.

Hoe ben je bij Taekyon Houten gekomen? Mijn dochter (Natasja) heeft me destijds overgehaald om een proefles taekwondo te doen. En toen? Toen vond ik het eigenlijk toch wel leuk. Ik heb het al langer leuk gevonden, maar ik was een beetje bang om op deze leeftijd nog met taekwondo te beginnen. Maar dat bleek niet nodig.

Welke band heb je inmiddels? Ik heb nu de groene band. Wat vind je zo leuk aan taekwondo? Ik vind de sport an sich heel leuk om te doen. Taekwondo is een sport die heel goed is voor je lichaam: voor soepelheid, conditie, etc.

Taekwondo kent meerdere aspecten en onderdelen. Is er een bepaald onderdeel dat je leuker vindt? Ik vind tuls leuk, om te lopen, en het sparren.

Waarom? Wat ik leuk vind aan sparren, tsja, goeie vraag. Het is sowieso super goed voor je conditie. Ik denk vooral de interactie met anderen, maar natuurlijk ook het feit dat het helemaal niet agressief is en iedereen zich inhoudt. Het blijft vriendelijk en met beheersing.

Wat maakt Taekyon Houten tot een leuke vereniging? Ik vind dat de leden leuk met elkaar omgaan. De leraren zijn geneigd je echt wat te leren. Ondanks dat er in de junioren/senioren groep zowel oudere als jongere mensen zitten, gaat iedereen respectvol met elkaar om. Het is niet dat de jongeren met de zwarte band zich beter voelen dan ouderen met een lagere graduatie.

Zijn er nog dingen die volgens jou beter kunnen? Er zit veel variatie in de trainingen. Doordat er telkens andere leraren les geven, krijg je elke keer een ander soort les.

Dat klinkt juist als iets positiefs. Is er ook ruimte voor verbetering? Euhm, ik vind wel dat er af en toe meer discipline mag zijn tijden de trainingen.

Zou je andere mensen taekwondo kunnen aanraden? Zo ja, waarom? Daar zijn verschillende redenen voor. Bijvoorbeeld om meer zelfvertrouwen te krijgen. Voor de rest vind ik het lastig om het iemand echt aan te raden; je moet het gewoon leuk vinden. Het is een gevarieerde sport. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld voetbal, kan je taekwondo ook nog op oudere leeftijd beoefenen.

Wat zou je nog graag willen leren? Dat vind ik een lastige vraag. Je bent namelijk altijd wel bezig om nieuwe dingen te leren. Dat is ook het leuke van deze sport. Met voetbal kan je ook wel beter worden, maar dat blijft een beetje hetzelfde. Met taekwondo leer je echt steeds nieuwe dingen, zoals nieuwe tuls of partneroefeningen.

Zie je jezelf over een aantal jaar de zwarte band hebben? (lacht voorzichtig) Ik hoop het. Ik zou er in ieder geval zeker voor willen gaan!

Geïnteresseerd? Wil je ook nog snuffelen in onze oude artikelen?

Taekyon Houten