De electronische Taekrant, seizoen 2000-2001


Klik op de titel als je het hele nieuwsverhaal wilt zien, klik daarna hier of weer opnieuw op de titel voor de lijst van alle titels.

Nieuw bestuurslid         26 juli 2001
    Gerard Sleijpen, voorzitter

Met het vertrek van Henny Thijssen is er een plaats in het bestuur vacant gekomen. Er ligt volop bestuurlijkwerk en we zouden graag een opvolger willen benoemen. Reglementair mag het bestuur dat als de positie maar op de eerst volgende algemene ledenvergadering (ALV) voor verkiezing openstaat. Voordat je kan benoemen moet je wel iemand vinden. En dat is gelukt. Gelukkig! Ronal Stronks is bereid gevonden. We zijn daar erg blij mee. Ronald heeft duidelijke ideeën over bestuurswerk en is bereid zich in te zetten voor onze vereniging. Onze vereniging heeft al veel plezier gehad van zijn adviezen en van het werk dat hij voor ons gedaan heeft en jullie weten allemaal hoe enthousiast Ronald is over Taekwon-do. Onze vereniging heeft geen trouwer lid. Wisten jullie overigens ook dat hij onmiddellijk na de geboorte van zijn zoontje een stootzak opgehangen heeft?

De eerste bestuursvergadering met Ronald is bijzonder prettig verlopen. Op belangrijke beleidspunten bleek het bestuur in nieuwe samenstelling eensgezind te zijn. We verwachten dat Ronald er geen bezwaar tegen zal hebben als we hem op de komende ALV als kandidaat naar voren schuiven.

We prijzen ons gelukkig en wensen Ronald succes.

School of vereniging: afscheid van Henny Thijssen         12 juli 2001
   Gerard Sleijpen, voorzitter

De laatste vrijdag van afgelopen seizoen (29 juni) heeft Henny Thijssen afscheid genomen van Taekyon Houten. In zijn toespraak legde hij uit hoe hij tot zijn keuze gekomen is. Omdat hij altijd met plezier bij ons les gegeven heeft en de sfeer prettige vond, was de keuze moeilijk.

Henny is lid van verschilende commissies van de Nederlandse Taekwondo Bond (NTA) en zijn hart, ambitie en energie op taekwondogebied liggen de laatste jaren voornamelijk bij deze bond. De NTA heeft een tamelijk rigide houding tegenover samenwerking met andere taekwondo-bonden en Henny vindt dat moeilijk te combineren met de ontspannen koers waar onze club voor gekozen heeft.

Henny heeft Taekyon Houten zo'n 18 jaar geleden opgericht. Tot 1992 was het `zijn' school, daarna is Taekyon Houten een vereniging geworden waarvan Henny zo'n zes jaar voorzitter is geweest. Hij heeft er altijd veel energie in gestopt als leraar en als bestuurslid. We zijn hem veel dank verschuldigd en we vinden het bijzonder jammer dat we de laatste jaren uit elkaar gegroeid zijn. We zullen zijn aanstekelijk enthousiasme voor Taekwondo missen. We wensen hem succes met zijn nieuwe Taekwondo school, waarvan de naam in ieder geval garant voor een andere afloop.

Zonnig trainingsweekend in Bunnikse bossen         15 juni 2001
   Yul Gok

Het trainingsweekend van onze vereniging in Amelisweerd op 26 en 27 mei was een groot succes. De organisatoren hadden en boeiend programma weten samen te stellen, de deelnemers, ongeveer 15 personen per onderdeel, waren enthousiast en het weer werkte perfect mee. Over het overboeken van Jeugdherberg voor de luch en voor het diner, waardoor wij een alternief etentje moesten zoeken, praten we maar niet: de maaltijden in `het Theehuis' waren lekker, terwijl het ontbijt in de jeugdherberg karig was.

Zaterdagochtend en zaterdagmiddag waren gereserveerd voor Taekwon-do. In de buitenlucht verzorgden de leraren, Jan-Willem, Leon en Gerard per toerbeurt een onderdeel. Jan-Willem had een ingewikkeld parcour uitgezet voor de warming-up waarin je soepel de eendenpoep moest zien te ontwijken. Dat lukte. Dat iedereen op het eind van de dag toch de nodige groene strepen op zijn pak had, kwam door de `zachte' zelfverdedigingsoefeningen die Leon bedacht had: en inderdaad, op een grasmat zijn die oefeningen zacht(er). De ongelijke bodem met de poepjes vormde een extra uitdaging bij het secuur lopen van de tuls. Gerard had voor de warming-up 's middags `blind volleybal' op het programma gezet: het net was een ondoorzichtig laken. Het idee is dat een getraint volleyballer hieroor gehandicapt is waardoor iedereen gelijk nivo krijgt. Maar of dat nodig was? Ook zonder `blind' net was het nivo wel gelijk. Gezellig was het wel en Gerard had het gemakkelijk. Leon vond het daarna een stuk moeilijker om het enthousiasme van de `blindgangers' om te buigen naar serieus Taekwon-do. Met `secuur' trappen, waarbij Jan-Willem Tel speelde en de deelnemers een appel (voor de gelegenheid een plastic bekertje) van het zijn hoofd moesten trappen lukte dat toch. En met het spel waarbij je, met een volle beker water in je hand, zonder (al te veel) te morsen vliegende trappen moest maken, had Leon weer de volledige aandacht. Vooral toen degene die het meest gemorst had bekogeld mocht worden met het resterend water door de `winnaars'. Verrassend hoe hoog de beheersing is van taekwondotechnieken van onze leden ook op een grasmat (de poepjes en de takjes waren inmiddels volledig vergeten).

Het avondprogramma was Taekwondo vrij. Omdat je sportieve mensen niet kan laten stilzitten had de organisatie `levend stratego' bedacht. Als je je afvraagt of je ook dood stratego kan spelen, dan heb je er niets van begrepen: levend slaat op de speelstukken die in deze variant ook levend zijn. Overigens waren de mensen toch wel in voor stilzitten, tenminste dat bleek later op de avond. Er was wel een(?) glas bier voor nodig en eigelijk werd het ook nooit echt stil. Bij levend stratego wordt de groep deelnemers opgesplitst in twee teams. In ieder team is een van de teamleden vlag, een andere bom, weer een andere generaal, enzevoorts. Het ander team weet aanvankelijk niet hoe de rangen verdeeld zijn, maar kan dat in de loop van het spel proberen uit te vissen. Het is de bedoeling dat elk team de vlag van het ander team door aantikken verovert. Het spel wordt spannend gemaakt door rampen te laten geschieden als je de verkeerde aantikt: de laagste rang moet dan een tijdje stil stilzitten. Het spel speelt zich af op een beperkt bosperceel. Het is wonderbaarlijk hoe snel en behendig zelfs een vlag kan zijn. In een ronde had een vlag zich in de top van een boom verstopt. En even zag het er naar uit dat de brandweer er aan te pas moest komen. Met Taekwon-do bouw je een goede conditie op en dat bleek nuttig: er werd flink wat afgedraaft. Het bos gaf een extra dimensie waar je veel plezier had van je taekwondo reflexen. Ons spel heeft inmiddels Staatsbosbeheer geinspireerd om sommige bospercelen voor dit soort ``off-track'' activiteiten open te zetten. Het was ook aardig om te zien dat telkens het team met het meeste intelect won, waarmee het belang van het `Do' in Taekwon-do weer eens werd aangetoond.

Als cooling-down werd kloot geschoten. Met zo weinig mogelijk schoten (oud hollands voor `worpen') moesten vier teams hun kloten (o.h. voor `ballen') aan de andere kant van een traject zien te krijgen. Het was gezellig. Maar of het de invallende duisternis was of dat taekwondoka's meer met stoten hebben dan met schoten weet ik niet: de kloten belanden erg vaak tussen de brandnetels en stilzitten erna met een drankje riep meer enthousiasme op.

Voor de zondagtraining was er een nunchaku-instructeur ingehuurd. We kwamen te weten dat nunchaku's oude japanse dorsvlegels zijn waarmee je ook kan vechten en de instructeur bleek de hoogst gegradueerde vlegelaar in Nederland te zijn; de grootste vlegel van Nederland asl het ware. De vlegels waarmee wij moesten werken waren van rubber. Of je daarmee kaft van koren kan scheiden? Voor de rechter wel: de rubbere mogen gebruikt worden, andere zijn verboden. De les was bijzonder leuk. Er zat veel vaart in. Spelletjes werden afgewisseld met serieus draai- en dorswerk. In het wedstrijdvlegelen wordt de vaart er uitgehaald door extra draaiingen te eisen voor je mag dorsen. Opvallend overigens dat de kleintjes de groten de baas waren: Niels en Joeri wonnen met overmacht een spel met cijfers en vlegel. Nu ik er bij stil sta: opvallend dat Ronald ons bij het diner pas na anderhalf uur door het bos zwerven vond terwijl Niels en Joeri onmiddellijk naar ons toe kwamen. Pientere mannekes. In welk team zaten ze eigelijk bij Stratego? Ronald krijgt de prijs voor doorzettingsvermogen.

Een zeer geslaagd weekend dat het volgend jaar weer op het programma mag. Of er dan een instructeur hooivorkwerpen of tractorslingeren uitgenodigd wordt?

Afscheid Tai         10 juni 2001
    Gerard Sleijpen, voorzitter

Tai heeft in mei afscheid genomen van onze vereniging. Hij vindt het moeilijk om naast zijn studie en zijn baantje genoeg energie vrij te maken voor Taekwon-do.

Tai Nguyen heeft samen met Thian Thio en zijn zus Tuyen binnen drie en een half jaar de eerste dan gehaald; een bijzonder getalenteerd trio dat talent combineerde met hard en enthousiast trainen. Tai was van dit drietal de grote (figuurlijk) sparrer. Tai is snel, beheerst de technieken perfect en heeft goed inzicht in sparsituaties. Zonder spar-ervaring won hij onmiddellijk alle toornooien waaraan hij deelnam tot hij struikelde en zijn arm blesseerde. Dat heeft zijn enthousiasme om zelf deel te nemen aan wedstrijden getemperd, maar gelukkig niet voor coachen, trainen en het geven van trainingen. Hij heef de afgelopen jaren de liefhebbers van sparren in onze vereniging vooruit geholpen en geïnspireerd.

We waarderen zijn inzet voor onze vereniging en wensen hem succes met zijn studie en sterkte.

Vragen van een gekweld taekwondo-ka         7 juni 2001
   Yul Gok

Het "Do" aspect van Taekwon-do speelt een belangrijke rol in de wijze waarop we Taekwon-do beoefen in onze vereniging. `Do' wijst naar kunst (in tegenstelling tot `kunde'). Uiteraard niet de kunst zoals die tussen 23u en 24u op Radio 4 klikt, maar meer de manier waarop een baletdanseres het samengaan van haar dans met de muziek ervaart. Lichaam, geest en omgeving werken perfect samen en zijn in weze een. We streven ernaar om als het ware vanzelf te reageren (bij ons met taekwon-do technieken) op akties van je tegenstander; de bewegingen van je tegenstander en van jezelf zijn één. Ontspannen reageren, op het goede moment de juiste hoeveelheid kracht zetten, samen met een goede techniek zijn daarvoor crusiaal en daar trainen we op. Er moet een balans zijn tussen de meer geestelijke aspecten (rust, ontspanning, goede reaktie, weten waarmee je bezig bent) en de meer lichaamlijke (kracht, snelheid, lenigheid). Sommige mensen zijn te veel lichaamlijk bezig en anderen graven te diep door aan de geestelijke kant. Zeker als taekwondoka moet je weten waar je mee bezig bent.
De volgende vragen kreeg ik van een bekend taekwondoka. Of deze persoon nog steeds de juiste balans heeft?

1. Als je van zwemmen slank wordt, wat doen walvissen dan verkeerd?
2. Als maisolie van mais wordt gemaakt, hoe zit het dan met babyolie?
3. Als superlijm werkelijk alles vastlijmt, waarom dan niet de binnenkanten van de tube?
4. Als het vandaag 0 graden is en morgen wordt het 2x zo koud, hoe koud wordt het dan morgen?
5. Waarom worden mensen meteen geloofd als ze zeggen dat er aan de hemel 400 biljoen sterren zijn, maar als je ze vertelt dat de deurpost pas geverfd is moeten ze voelen?
6. Waarom bestaat citroenlimonade voor het grootste gedeelte uit kunstmatige middelen en zit er in afwasmiddel echte citroen?
7. Is er een ander woord voor synoniem?
8. Als een schizofreen persoon met zelfmoord dreigt, kan hij dan wegens gijzeling veroordeeld worden?
9. Waarom wordt er geen kattenvoer met muissmaak verkocht?
10. Hoe zouden stoelen eruitzien als onze knieën aan de andere kant zaten?
11. Waarom loopt je neus, terwijl je voeten ruiken?
12. Waarom gaan vrouwen nooit alleen naar het toilet? 13. Als niets in een teflonpan plakt, hoe zit teflon dan vast aan de pan?
14. Waarom worden voor ter dood veroordeelden in de VS steriele naalden gebruikt?
15. Waarom staat er een uiterste verkoopdatum op een beker zure room?
16. Waarom zitten er in vliegtuigen zwemvesten en geen parachutes?
17. Hoe komt de bestuurder van de zoutstrooiwagen op z'n werk?
18. Als de zgn. zwarte doos van een vliegtuig onverwoestbaar is, waarom maken ze de vliegtuigen niet van dat materiaal?

Bron: Ronald Stronks

Wanneer zou je meer aan Taekwon-do moeten doen?         3 mei 2001
    Yul Gok

Signalen die er op wijzen dat je te veel achter de computer zit, te hard werkt, en nodig eens meer aan taekwon-do moet gaan doen:

Je probeert je magnetron op te starten met een password.

Je speelt al jaren geen patience meer met echte kaarten.

Je vraagt via email aan je collega's naast je of ze meegaan wat drinken en ze antwoorden: O.K., maar geef me 5 minuten".

Je hebt een lijst met 15 verschillende telefoonnummers om je familie te bellen die uit 3 personen bestaat.

Je chat verschillende malen per dag met iemand uit Zuid-Amerika, maar dit jaar heb je je buurman nog niet gesproken.

Je koopt een computer die een week later al niet meer up to date is.

De reden waarom je sommige vrienden niet meer spreekt is omdat ze geen email hebben.

Voor jou betekent georganiseerd zijn dat je verschillende kleuren Post-it's hebt.

De meeste moppen die je kent heb je via email gelezen.

Als je na een lange dag werk naar huis gaat neem je de telefoon op met de naam van het bedrijf.

Als je thuis uit belt, druk je toch eerst een 0.

Je zit al 4 jaar aan hetzelfde bureau maar je hebt voor 3 verschillende bedrijven gewerkt.

Het ergste van een computercrash is dat je al je goede moppen kwijt bent.

Het is donker als je naar je werk gaat en als je naar huis gaat.

Je ziet een interessant, goed gekleed persoon en weet dus meteen dat het een gast is.

Vakantiedagen schuif je door naar volgend jaar of staan op een cheque die je in januari krijgt.

Je ouders omschrijven jou als "iemand die met computers werkt".

Je herkent je kinderen aan de foto op je bureau.

En, let op, je zit nu al te denken aan wie je deze lijst kan forwarden!

Bron: M. Hochstenbach

Afscheid Thian         30 maart 2001
    Gerard Sleijpen, voorzitter

Bij de kubgraadexamens van 30 maart jl hebben we afscheid genomen van Thian Thio. Het examineren was zijn laatste officiële acitiviteit bij onze vereniging. Thain is al een jaar of acht lid van onze vereniging en wil wel eens een andere zelfverdedigingssport proberen.

Thian is bijzonder getalenteerd.

Inmiddels hebben zo'n man (en vrouw) of 15 binnen onze vereniging een dangraad gehaald: hiermee ligt bij ons het gemiddeld geslaagde van alle mensen die aan taekwon-do begonnen zijn op 30. Landelijk ligt dat gemiddelde bij de 50. We scoren dus niet slecht. Thian heeft zijn dangraad binnen drie en een half jaar gehaald en is hiermee een van de snelste binnen onze vereniging. Dat hij een goed taekwondo-ka is die soepel beweegt en gemakkelijk trapt ziet iedereen, maar dat hij ook gemakkelijk nieuwe leerstof opneemt is wellicht wat minder bekend.
Thian doet het uitstekend als leraar. Hij is rustig, heeft overwicht, weet wat hij wil en kan de mensen inspireren. Dat zien we als hij senioren les geeft, dat zien we bij de jeugd en bij zijn aktiviteiten voor het sparringsteam. Sinds twee en een half jaar heeft hij een jeugdgroep, de twee jaar ervoor had hij een senior/juniorgroep. De jeugd heeft zich onder zijn leiding behoorlijk goed ontwikkeld. Toch ontkent Thian dat weggaat omdat hij bang is dat zijn leerlingen hem binnenkort boven het hoofd groeien. In de letterlijke zin is dat al min of meer gebeurd, in de figuurlijke zin zal dat nog wel even op zich laten wachten.

In zijn afscheidspeech benadrukte Thian dat hij het altijd bijzonder naar zijn zin gehad heeft bij ons. Hij vindt onze vereniging tof. Als voorbeeld noemde hij de clubkampioenschappen van dit jaar. Zijn team was hierbij eerste geworden, maar dat was, geloof ik, niet de reden dat hij deze kampioenschappen memoreerde. De sfeer vond hij prettig en typisch voor onze vereniging. Hij gaat weg omdat hij zijn horizon wil verbreden. Omdat hij het druk heeft met zijn opleiding moet hij helaas keuzes maken.

We vinden het bijzonder jammer dat hij weggaat, maar we respecteren zijn keuze. Uiteraard is hij altijd welkom als hij terug wil komen of als hij weer eens een keertje mee wil trainen. We wensen hem veel succes met zijn opleiding en in zijn verdere sportieve loopbaan.

Kubexamens 30 maart 2001         30 maart 2001
    Jan-Willem Linschoten

Kubexamens "Taekyon Houten". Afgelopen vrijdag 30 maart zijn er weer Kubexamens gehouden bij Taekwon-do vereniging "Taekyon Houten". Deze examens waren net als de laatste keer weer een groot succes voor zowel de leerlingen als de leraren. Voor de leerlingen omdat ze allemaal zijn geslaagd voor hun nieuwe graduatie, voor de leraren omdat ze kunnen terugkijken op een examen waarbij een zeer hoog technisch niveau ten toon werd gespreid. Het kader wil dan ook bij deze iedereen van harte feliciteren met het behalen van hun nieuwe graduatie!

De volgende Taekwondoka's kunnen met trots op de komende training verschijnen:

Jeugd:
Joeri Verweij	Gele band + zwarte slip.
Andro Renema	Gele band + zwarte slip.
Janine Bikker	Gele band + blauwe slip.
Phi Pham Thanh	Groene band + rode slip.
Tushar Changoer	Groene band + rode slip.
Phoibe Renema	Gele band + blauwe slip.
Amber v/d Meij	Gele band + rode slip.
Sabine Callaars	Witte band + rode slip.
Marian v/d Dool	Witte band + gr. slip.
Anice Dwarshuis	Witte band + gr. slip.
Remko Kramer	Witte band + rode slip.
Bas v. Gelderen	Witte band + rode slip.
Arjo Hoogendoorn Witte band + zw. slip.
Stefano Sarris	Gele band + gr.slip.
Niels van Rheenen Gele band + bl. slip.
Ngoc Le		Groene band + bl. slip.

Senioren:
Matthieu Meijer	Witte band + gele slip.
Ben Gerretzen	Witte band + gele slip.
Raoul Meijer	Witte band + gele slip.
Servaas Grul	Witte band + gele slip.
Linda de Jonge	Witte band + gele slip.
Wouter Buschers	Gele band.

Algemene Ledenvergadering         23 maart 2001
   Gerard Sleijpen, voorzitter

Voor een beknopt verslag van de Algemene Ledenvergadering van Taekyon Houten van 21 maart, klik hier. Inmiddels zijn de notulen uitgewerkt en zijn hier te vinden.

Voor beginnende internetters en computeraars.         7 maart 2001
    Yul Gok

Als je niet zoveel met internet werkt of met de computer dan is het lastig om de taal van de mensen te begrijpen die kundiger (denken te) zijn. Hieronder een lijst met woorden om de beginners een beetje op gang te helpen.

Het Groot IT-WOORDENBOEK
              Uitspraak   Betekenis

Abend         Aabent      Duits woord voor 'avond'
Add           Ed          Jongensnaam
Addressing    A-dressing  Eerste klas sla-saus
Allocate      Ellokeet    Soort schafthuisje
Alt           Alt         Zangstem
Area          Areeja      Zangstuk
ASCII         Ask kie     In het Engels om een sleutel vragen
Assign        Asijn       Zure vloeistof; zit meestal door de sla
Asterisk      Asturisk    Normandisch stripfiguur
Attach        Ettets      Op poten voortbewegende apparaten uit Star Wars?
Attributes    Ettrieboets Soort kaplaarzen
Authorize     Outooreis   Een autoreisje
Auto-dial     Outoodeil   Onderdeel van 'n Trabant
Auto-list     Outoolist   Slimme manier om een kortere weg te nemen
Bad sector    Bed sektor  Plek in een bed
Batch         Betsj       Teken op padvinderskleding
Bit           Bit         Deel van een paardenhoofdstel
Broadcast     Broodkast   Kasten voor broden
Browse        Braus       Nieuw soort bruistabletje van Bayer AG
Bug           Buk         Commando om voorover te buigen
Byte          Bijt        Ergens de tanden in zetten
Cache         Kesj        Contant betalen
Cache memory  Kesj memmorie   Betalingsherinnering
CAD/CAM       Katkam      Gereedschap van kattentrimmer
Call          Kol         Kraag van een trui
Cam           Kam         Hoofdgereedschap
Cancel        Kansol      Spreekgestoelte van geestelijken
Carriage-return           Kerriejits-return   Terugkeer van een rijtuig
Cartridge     Kaart-rits  Serie kaarten
Cause         Koas        Kaassoort uit de achterhoek
Channel       Sjennul     Frans parfum
Character-set Kerrektur-set   Stel vreemde figuren
Check-bit     Tjek-bit    Halfjaarlijkse tandcontrole
Chip          Sjip        Krokant zoutje
CI-split      Zie split   Jurk met hoge zij-opening
CICS          Kiks        Voetbalschoenen
CICS-print    Kiksprint   Snelle ren op voetbalschoenen
Clear         Klier       Vervelend persoon; meestal directe collega
Compiler      Kompijler   Commando om brugdrager te laten zakken
Copy          Koppie      Klein hoofd
Crash         Kresj       Peuterspeelzaal
Cross-check   Kros-sjek   Mislukt gerold sigaretje
Debugger      Die bukker  Aanwijzen van degene die voorover staat gebogen
Delete        Du liet     Verkeerd lidwoord voor zangstuk
Density       Den sittie  Belgische binnenstad
Diskdrive     Disk drijf  Platenzaak met wateroverlast
Diskette      Diskkette   Winkel met cd-roms
Display       Dis plee    Deze w.c.
Double-strike Dubbel strijk   Bowlingterm
Driver        Drijver     Persoon op luchtbed
Drum-storage  Drumstoritsj    Tabakswinkel
Edit          Edit        Meisjesnaam
Endless       Entles      Einde les
Enter-key     Enturkie    Huissleutel
Escape        S-keep      Cape van Superman
Exception     Eksepsjun   Popgroep uit de jaren 70
Execution queue           Eksekjoetsjunkjoe   Vuurpeleton
Extent        Ekstent     Oude tent
Fail          Feel        Een heleboel
Fault         Folt        Eenheid van spanningssterkte
Field         Fielt       Scheldwoord
Field-mark    Fieltmark   Duitse munteenheid
File          Feil        Soort schuurgereedschap
Flag          Flek        Vuil plekje op kleding
Flow          Floo        Klein insekt dat jeuk veroorzaakt
Format        Foormat     Voordeurkleedje
Frozen period Froosenpiriot   Laatste IJstijd
Gateway       Keetwee     Belgisch voor "Ga weg!"
Group         Kroep       Indonesische generaal
Helpdesk      Hellupdesk  Bijzettafeltje
Hidden file   Hidden fijl Verborgen gereedschap in taart voor gevangene
Host          Hoost       Het regent
I.S.N.        Ei essen    Duits ontbijt
Incore        In koor     Samenzang
Jam           Sjem        Vruchtencompote
JES2          Jestoe      Twee maal ja zeggen
Job           Jop         Arme kerel
Jobcard       Jop kaart   Arme kerel klaverjast
Jump function Sjumpfunksjun   Springspieren
Key-board     Kiebord     Sleutelplankje
Kilobaud      Kilobaut    Mestoverschot
Lan           Lan         Graad in Oosterse vechtsport
Leave         Lief        Aardig, vriendelijk
Linkstation   linksteesjun    Gevaarlijke plek waar supporterstreinen
aankomen
List          List        Stiekeme streek
Load          Loot        Zwaar metaal; hangt ook aan Hema-worsten
Lock          Lok         Plukje haar voor ogen
Loop          Loep        Vergrootglas; ook: 'n zuiver iets
Macro         Maakroo     Groothandel in levensmiddelen
Microfiche    Miekroovish Zeer klein visje
Monitor       Moonietor   Alom gevreesd houtkevertje
Mount         Maunt       Hoogste berg van Zwitserland
Nesting       Nesting     Vogelactiviteit
Note          Noot        Harde vrucht; ook: in gevaar
Occupy        Okjoe-pei   Soort monnikskleding
Offline       Oflijn      Van de regel afwijken
Olivetti      Oolievettie Dik soort Italiaans olifantje
Online        Onlein      Aan de lijn doen
Operator      Oopurreetor Chirurg
Overflow      Oovurfloo   Genetisch gemanipuleerd insektje
Pack          Pek         Teer, asfalt
Page-stealing Peets-stieling  Plagiaat
Paper jam     Peepursjem  Heet soort broodbeleg
Pascal        Paskaal     Net geschoren
Pending       Pen ding    Dopje op schrijfgerei
Power-check   Pouwersjek  Zware Van Nelle
Privat        Prijvet     Overblijfsel na het bakken van een groentesoort
Punch         Punsj       Drankje
Push-button   Poesjbutton Rond speldje met poezekop
RAM           Rem         Pedaal in auto's
Ready         Reddie      Soort bakvet
Recordcount   Rekkortkaunt    Platentelling
Reference     Reffuruns   Amerikaanse dominee
Retrieve      Rietrief    Langharig hondenras
Return-key    Rieturn-kie Sleuteloverdracht
ROM           Rom         Bijnaam voor Duitse woestijngeneraal
Scratch       Skrets      Jeuk
Seek-time     Siektijm    Ziektewet
Service       Servies     Bij elkaar horend stel koppen en schotels
Session       Sesju       Net een voldoende
Size          Sais        Gevaarlijk landbouwwerktuig
Skip          Skip        TV-buideldier
Spacebar      Speesbar    Ruimtecafé
Specify       Speesiefei  Iets met kuiden bestrooien
SPLITV        Splitvee    Slager
Spool         Spoel       Stortbak
Stacker       Stekker     Apparaat voor wandcontactdoos
Statistics    Staatistiks Bekend merengebied in Finland
Status        Staatus     Haags voor "sta eens op"
Stepname      Stepneem    Diefstal van autoped
Syntax        Sintaks     Belasting voor zondaars
Tape          Teep        Bandage voor voetbalenkels
Toner         Toonur      Exhibitionist
Trace         Trees       Meisjesnaam
Track         Trek        Honger
Trailer       Treelur     Aanhangwagentje voor vrije jongens
Trim area     Trim ereeja Hondenkapperszaak
Up            Up          Borrelend drankje
User          Joeser      Verslaafde, junk
Very off      Ferrie of   Vertrek van veerboot
Volmac        Volmaak     Utrechts voor "perfect"
Windows       Win doos    Winnares


Bron: M. Hochstenbach

Alternatieve clubkampioenschappen Taekyon Houten         18 februari 2001
    Frank van der Meij

Zondag 18 februari jl. zijn in sportzaal Den Oord in Houten de jaarlijkse clubkampioenschappen gehouden. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is bij dit soort sporten is ervoor gekozen om in plaats van individuele prestaties de teamprestaties te beoordelen. Ieder team had, net als bij de romeinse wagenrennen, zijn eigen kleur. Verder hield de gelijkenis met de spelen uit die tijd op. De wedstrijden zondag waren bijzonder vriendschappelijk en sportief. Het programma was zo opgesteld dat iedereen wel aan een paar onderdelen kon moedoen en dat gebeurde dan ook enthousiast en met veel plezier. Elk team moest tegen de drie andere teams op ieder onderdeel aantreden.

Op veld 1 waren er sparringspartijen en breektesten tussen de teams. Elk team vaardigde voor het sparren drie leden af. De resultaten van deze sparringspartijen (2 punten bij winst, 1 bij gelijke stand en 0 bij een verloren partij) werden tezamen met die voor de breektesten (twee leden van een team die een breektest deden, elk een maal rechtervoet en een maal linkervoet een oefenplank door midden trappen) genoteerd. Op onderling ongeveer gelijkwaardig niveau (jeugd, junioren en senioren) werd er met volle inzet gestreden voor het team.

Op veld 2 betrof het een variatie van oefeningen: Tuls (vaste series van technieken), partneroefeningen (aanval- en tegenaanvalsoefeningen), traptechnieken, uithoudingsvermogen en Taekwondo-estafette.
De Tuls werden in tegenstelling tot in de les op snelheid gewonnen. Welliswaar moesten wel alle technieken goed worden uitgevoerd, maar de snelheid was vandaag belangrijker dan de techniek. Het was verrassend te zien dat doorgaans zeer rustige mensen als een wervelwind over het veld vlogen.
Traptechnieken stonden voor de jongste jeugd op het programma. Zij moesten hun mooiste trappen laten zien en die bleken heel mooi te zijn. De jury was zeer onder de indruk van het hoge nivo (wat betreft kwaliteit, maar ook letterlijk) en vond het bijzonder moeilijk om een winnaar aan te wijzen.
Uithoudingsvermogen betrof een oefening waarbij de deelnemer een minuut de tijd kreeg om zoveel mogelijk ronde trappen te maken op een rond kussen. Dan blijkt dat een minuut toch wel erg lang is, bij het begin heel fanatiek, maar het laatste deel was het moelijk om het tempo vol te houden en zelfs uitbundige aanmoedigingen van teamgenoten waren vaak niet voldoende om de vaart er tot de laatste seconde in te houden.
De Taekwondo-estafette was samengesteld uit het verrichten van drie ronde trappen op een rond kussentje, gevolgd door het omtrappen van alleen de middelste van drie kegels (indien meerdere omgingen moest dit overnieuw) en het doen van een breektest, waarna als een haas het estafettestokje aan de volgende deelnemer moest worden overhandigd. Voor het oranje team bleek het in elkaar schuiven van het breekplankje, dat telkens na passage van een renner moest gebeuren, het grootste struikelblok te zijn: puzzels die uit twee stukjes bestaan kunnen erg lastig zijn en het was leuk dat hiermee ook het `do' van Taekwon-do gestalte kreeg in de wedstrijden.

Halverwege de wedstrijd werd een pauze ingelast waarbij de deelnemers energie konden opdoen dmv een drankje en een patatje, waarna de wedstrijd met tomeloze inzet verder kon gaan.

Het laatste onderdeel was het synchroon Tuls lopen. Twee teams moesten tegelijkertijd de eerste tul binnen de eigen groep synchroon lopen, waarna vier scheidsrechters onafhankelijk van elkaar aangaven welk team in hun ogen het beste was geweest. Dit was een mooi onderdeel voor het publiek. Het was een mooi gezicht als een team zo'n tul geheel synchroon liep en de scheidsrechters hadden het niet makkelijk bij hun beoordeling daar alle teams een hoog niveau hadden. Bedenk hierbij dat dit geen standaard onderdeel is bij de lessen en dat de leden van de teams in leeftijd varieerden van jeugd (vanaf 9 jaar) tot senioren (tot 30 jaar).

Na een korte onderbreking was door de goede organisatie de uitslag snel uitgerekend.

Voor alle teams was er een medaille met daarop vermeld het jaar 2001, onze naam Taekyon en de behaalde plaats. Bovendien was er voor elk team een taart, welke groter werd naarmate men hoger was geeindigd.

Na een zeer spannende kampioenschap bleek dat het blauwe team onder leiding van Thian over alle onderdelen het beste had gepresteerd. Tweede plaats was er voor het oranje team onder leiding van Alex, derde plaats voor het groene team onder leiding van Ronald en laatst maar heel dichtbij bij de andere teams het gele team onder leiding van Tai.

Met dank aan de dames en heren van de organisatie (inclusief de scheidsrechters) was dit een mooi kampioenschap met een goede sfeer en heel veel inzet van de deelnemers.

Trainen in Amsterdam, treinen naar Amsterdam         7 februari
    Yul Gok

Zaterdag 20 januari zijn leden van de amsterdamse taekwon-do school KAT bij ons op bezoek geweest, maandag 5 februari was het onze beurt om de school in Amsterdam te bezoeken.

Jaap Teeuwissen, de leraar van KAT, had in Houten de training verzorgd en de afspraak was dat Jan-Willem en Gerard in Amsterdam les zouden geven. Voor onze leraren voelde dat aan als water naar de zee dragen: Jaap heeft de vijfde dan en is niet alleen een bijzonder kundig taekwon-doka maar ook een goede en insprirerende leraar. Met name Jan-Willem was dan ook van te voren knap zenuwachtig. Om half acht zouden we in de school van Jaap zijn: ruim op tijd voor de les van acht uur. Helaas, pas om kwart over acht arriveerde onze deligatie in cafe de "ijsbreker" waar KAT traint. De Nederlands spoorwegen hadden zich weer eens van hun beste kant laten zien: een spoorstaafbreuk (hoeveel punten levert dat op bij scrabble?). Van de warming-up konden we nog maar alleen het staartje meepikken en dat was bijzonder jammer. Op opzwepende muziek liet Jaap zijn leden zweten. Wij probeerde aan te klampen. Maar het valt niet mee om het ritme vast te houden met nieuwe en lastige oefeningen. We lagen dan ook regelmatig in de knoop tot grote hilariteit van de Amsterdammers. Hun avond kon niet meer stuk. Daarna mochten onze leraren de les overnemen. Het trainingszaaltje achter de cafe heeft van drie kanten spiegels. Dat camoufleert enigsinds de geringe afmetingen (vijf bij vijftien meter). Maar het bleef passen en meten om iedereen voldoende ruimte te geven. Jan-Willem loste dat kundig op (hij verzorgde de basisoefeningen). Toen het lastiger werd (tuls) gaf hij vlug het roer over aan Gerard. Het laatste half uur van de twee uur durende training werd gespard. Jan-Willem maakte er iets dynamisch van. Gelukkig bleven alle spiegels heel. De omkleed- en douchefaciliteiten passen perfect bij het sportzaaltje: we moesten met z'n allen (man en vrouw) een kleine omkleedkamer en drie douchekabines delen. Wel gezellig. Dat zijn zo van die aardige verschillen tussen een grote stad en een dorp. Vrijdag's traint KAT in een lokatie met sauna. Er werd geopperd om ook dan maar eens in Amsterdam te gaan trainen.

Ik geloof dat iedereen het wel een prettige ervaring vond en al hadden de treinen ook op de terugweg vertraging (1.00 uur thuis) het was toch een geslaagde avond.

Clubkampioenschappen         31 januari 2001
   Jan-Willem Linschoten

Beste mensen,

Over ruim twee weken worden de jaarlijkse clubkampioenschappen weer gehouden. Ook dit jaar heeft het bestuur weer flink zijn best gedaan om er een mooi en aantrekkelijk evenement van te maken. De opzet zal hetzelfde zijn als vorig jaar, namelijk teamwedstrijden met allerhande onderdelen waardoor ieder team zijn/haar specialisme kan uitbuiten. Onderdelen zijn onder andere: synchroon tul, breektest en een uithoudingsvermogentest.

De clubkampioenschappen worden gehouden op 18 februari en beginnen om 10:30 uur tot ongeveer 14:00 uur. Deelnemers worden om 10.00 uur in de zaal verwacht.

Thematraining 'zelfverdediging'.         31 januari 2001
   Jan-Willem Linschoten

Beste Taekwon-doka,

Op dinsdag 23 januari 2001 stond er een thematraining 'zelfverdediging' gepland welke gegeven zou worden door Jan-Willem Wieman. Helaas was Jan-Willem op die dag echter ziek. De training wordt echter nog wel gehouden, maar dan op een later tijdstip. Naar aller waarschijnlijkheid wordt de nieuwe datum voor deze training 20 februari 2001. Zodra er meer bekend is, zal dit hier bekend worden gemaakt.

Overgang naar Den Oord         31 januari 2001
   Jan-Willem Linschoten

Met de maand februari weer in zicht is ook de tijd gekomen om weer over te stappen naar sporthal Den Oord. De vrijdagtrainingen gaan per 9 februari dan ook weer van start in de grote zaal van sporthal Den Oord. De aanvangsttijd wordt een half uurtje later en we kunnen ook weer een half uurtje langer doorgaan. De nieuwe aanvangsttijd word 19:00 uur de eindtijd 21:00 uur. Houdt dit dus allen in de gaten!

Inspirerende zaterdagtraining         22 januari 2001
    Yul Gok

De speciale training van Taekyon Houten met de amsterdamse Taekwondo school KAT (Korean Art Taekwon-do) op zaterdagochtend jl. (20 januari) was in ieder geval voor de houtense deelnemers een groot succes. De training door de amsterdamse leraar Jaap Teeuwissen (vijfde Dan) was bijzonder inspirerend en instruktief. Zijn warming-up bereidde natuurlijk voor op Taekwon-do maar had elementen uit Aerobics. Hoewel er geen muziek was (ondanks verzoek van deelnemers wilde Jan-Willem niet zingen), was de warming-up ritmisch en dynamisch en bijzonder verfrissend. De rest van de training was rustiger maar wel even inspirerend. Bij iedere oefening had Jaap een goed onderbouwd en duidelijk verhaal dat iedereen tot aktie maar ook tot denken inspireerde. In de cooling-down werd ons uitgelegd hou je onvermoedde energiebronnen in je eigen lichaam kan aanboren. Leerlingen en leraren gingen na twee uur trainen en een luid applaus voor de Jaap tevreden naar huis, d.w.z. naar een houtense uitspanning voor een kopje koffie en broodje.

Een perfecte les die precies paste bij het karakter van onze vereniging en aansloot bij de wensen van leerlingen als Ronald die technisch wat meer willen (Ronald beterschap).

Het was leuk om eens een andere partner tegenover je te hebben. Jammer, maar wellicht niet verrassend dat de groep uit Houten groter was (drie maal) dan die uit Amsterdam: de training was immers in Houten. Het is ook wel erg veel gevraagd om om 8.45 in Amsterdam op de trein te moeten stappen op een vrije zaterdag. De volgende ontmoeting zal Amsterdam zijn op een maandagavond en dus wat minder doorzettingsvermogen eisen van de houtense taekwondoka's.

Nieuwe kunstijsbaan in Houten         9 januari 2001
    Gerard Sleijpen

Dinsdag 2 januari hadden we in sportzaal Ridderspoor in Loerik te kampen met ernstige overlast van water. Het dak van de sportzaal lekte en op een behoorlijk deel van de vloer stond een paar centimeter water. Sporten in het andere deel van de zaal was ook geen pretje. De temperatuur regeling in de zaal is niet optimaal en dinsdag was het ijzig. De beheerder vertelde dat de temperatuur geheel automatisch geregeld wordt en niet zomaar even bij te stellen is. Vorige maand hadden we na klachten tropische temperaturen. De suggestie van een paar van onze leden dat automatisch betekent dat de temperatuur binnen gelijk is aan de temperatuur buiten lijkt dus niet helemaal korrekt.

Maar alles bij elkaar kan sporten in Ridderspoor een verrassend avontuur zijn: wordt het een tropisch zwemparadijs, een kunstijsbaan, of een beschaafde dojang?

Inbraak in De Spil         9 januari 2001
    Gerard Sleijpen

In het eerste weekend van januari (6, 7 jan) zijn allen voorraadkasten in de spil gekraakt. Van iedere kast was de deur overdwars gebroken. Uit onze kast is een deel van het materiaal verdwenen, het andere deel lag over de vloer verspreid. Een groot stootkussen heeft een bekende in struikjes bij de kooikersplas teruggevonden. De rest is nog zoek: schade bij ons zo'n 600 gulden. De zaal was niet opgebroken. Als er niet gesport wordt, behoort de zaal op slot te zijn, maar je kan je niet voorstellen dat er een tiental kasten gekraakt kan worden zonder dat dat de aandacht trekt van de sporters.

We hadden al een aantal keren aan de gemeente gevraagd om er degelijkere kasten neer te zetten. Daar hebben ze nooit positief op gereageerd. Sterker nog, ze waren niet echt enthousiast over ons aanbod om er zelf een ijzeren archief kast neer te zetten.

Vervolg "Inbraak in de Spil"

Hoop

Dinsdag 9 januarie werden we door de politie gebeld: een leerling van de Regenboog had in de struikjes bij de school een van onze stootkussentjes gevonden en had dat naar de politie gebracht. Er is nog hoop: er wordt niet alleen maar vernield. Reuze bedankt.

Het terughalen van het kussen op woensdag was een interessante ervaring. Om 9.10 kon ik bij de politie terecht. Om 9.00 uur, de officiële openingstijd, was er nog geen mens.
"Mevrouw ik werd gisteren door u gebeld. Er is ingebroken in een kast van onze vereniging en een stootkussen dat daarbij verdwenen is is gisteren teruggevonden en zou ik kunnen ophalen."
" Hoe heet u?"
" Sleijpen"
" Meneer, het kussentje ligt in de Spil"
" Dat denk ik niet. Daar was de inbraak. Ik zou het kussentje hier kunnen ophalen."
" Het kussentje ligt in de Regenboog."
" Dat denk ik niet. Mischien is het daar gevonden. Ik zou het kussentje hier kunnen ophalen."
" Oh... Ik zal even mij collega vragen. "
Collega: "Hmm, is dat kussentje hier?"
" Ik werd gisteren gebeld. Ik zou het kussentje hier kunnen ophalen. Het is ongeveer zo groot en zo dik."
" Ik zal een kijken.... Ik kan het niet vinden."
" Mischien ligt het hier onder de balie"
" Nee, we bergen altijd alles netjes weg. Het moet toch echt daar liggen. Ik ga nog eens zoeken."

Na een boeiend gesprek over fietsdiefstal, vernielingen aan auto's, allertheid van de politie etc., met een viertal mensen die intussen binnen gedruppeld waren ieder met hun eigen spoedeisende wederwaardigheden:
" Hoe ziet het kussen eruit?"
" Het is ongeveer zo groot en zo dik. Ligt het echt niet onder balie?"
" Nee, het moet echt in de kast liggen. Ogenblik."
Je zag de mensen na mij zich afvragen of ze niet beter van aangifte konden afzien. Maar na nog eens vijf minuten:"
" Meneer, we hebben het kussentje gevonden."
" Dank u wel. Waar lag het?"
" Hmm. Wie kan ik nu helpen?"
" Uh... Moet ik geen ontvangstformulier tekenen?"
" Hmm, weet ik niet."
" Volgens mij is dit het formulier en is alles al ingevuld en hoef ik alleen te tekenen."
" Een ogenblik. Ik zal eens kijken of er een formulier is." ...
" Volgens mij is dit het formulier."
" Nou, dan moet ik het eerst lezen."
" Het gaat alleen om de laatste pagina. De andere vijf pagina's zijn al afgehandeld." ....
" Hmm.... Ja, als u hier wilt tekenen."
" Prima. Waar lag nu het kussentje?"
" .... Onder de balie."

Enfin, na zes handtekeningen stond ik na 35 minuten buiten met mijn kussentje, plus een goed inzicht in de werkwijze van onze beste vriend, en was ik weer op de hoogte van de dagelijkse ellende van de gemiddelde houtenaar. De politiemevrouw bij wie ik maandag aangifte gedaan had was erg aardig en alert. De mensen woensdag vonden blijkbaar dat je een genuanceerd beeld moet hebben van de maatschappij en haar dienaars.

Dangraad examen         5 januari 2001
    Yul Gok

Zondag 17 december heeft Gerard Sleijpen met succes examen afgelegd voor de zwarte band, derde dan. Van harte gefeliciteerd.

Gerard doet al 17 jaar Taekwon-do. Samen met Jan-Willem Linschoten (zelf derde dan) heeft hij met name het laatste half jaar hard getraind. Jan-Willem heeft hem in deze periode gecoached en is tijdens het examen zijn partner geweest voor een aantal examenonderdelen. "Het is bijzonder fijn om intensief met Taekwon-do bezig te zijn. Zo'n examen is daarvoor een geweldige stimulans. Maar Zonder Jan-Willem had ik het niet gered", aldus een trotse nieuwe derde danner.

Door dit resultaat heeft de Taekwon-do Vereniging Taekyon Houten drie leraren met derde dan of hoger . Omdat de vereniging ook nog twee leraren heeft meet eerste dan en een leraar met de tweede dan is het niveau van het leraren team bijzonder hoog. De meeste Taekwon-do vernegingen van een omvang als de houtense zijn al dik tevreden als ze twee leraren hebben met eerste of tweede dan.

Uitslag kub examens december 2000         5 januari 2001
    Jan-Willem Linschoten

Vrijdag 22 december heeft een groot aantal leden van de Taekwon-do vereniging Taekyon Houten examens afgelegd voor een hogere kub-graad (een hogere band). De examens vonden plaats onder barre omstandigheden: de gemeente Houten was blijkbaar al aan hun wintervakantie begonnen en had de verwarming in de examenzaal, sportzaal `De Spil' uitgezet. Ondanks de vrieskou en de spanning bij de kandidaten was de sfeer prettig. De examencommissie was zeer tevreden met de prestaties van de kandidaten en vond het niveau bijzonder hoog. Een groot aantal kandidaten is met schitterende cijfers geslaagd. Hieronder een lijst van de geslaagde kandidaten met achter de naam de behaalde graad.

Uitslag
Ronald Stronks 5e kub (groene band + blauwe slip)
Hester Reijngoud 6e kub (Groene band).
Alex van Rooijen 5e kub (groene band + blauwe slip)
Patricia Ebens de Waal 8e kub (gele band).
Hanneke Buschgers 8e kub (gele band).
Bas v. Gelderen Witte band + Groene slip.
Remko Kramer Witte band + Groene slip.
Sabine Callaars Witte band + Groene slip.
Melanie Zumbrink Witte band + gele slip.
Stefano Sarris 8e kub (gele band).
Arjo Hoogendoorn Witte band + blauwe slip.
Joeri Verweij Gele band + blauwe slip.
Amber van der Meij Gele band + groene slip.
Tushar Changoer 6e kub (groene band).
Phi Pham Thanh 6e kub (groene band).
Fouad Tolaib Gele band + blauwe slip.
Perry van Oerle Gele band + blauwe slip.
Niels van Rheenen Gele band + groene slip.
Andro Renema Gele band + blauwe slip.
Phoibe Renema 8e kub (gele band).
Pham Hung Witte band + groene slip.
Jarno Hol Witte band + rode slip.
Norbert Op 't land Witte band + rode slip.
Jesse van Rheenen Witte band + rode slip.
Bryan Tan Witte band + blauwe slip.
Sebastiaan v Didden Witte band + blauwe slip.
Jaimy de Jager Witte band + blauwe slip.
Tristan van der Meij Witte band + gele slip.
Gregory van Lun Witte band + rode slip.

Ordereglement         5 januari 2001
    Het kader

Er zijn een aantal regels die voor de hand liggen en waarover we eigenlijk liever niet zouden willen praten. Als tijdens een les blijkt dat dat toch moet dan is dat voor alle betrokkenen vervelend en haalt de vaart uit de les. Helaas zien we af en toe dat niet iedereen de regels even vanzelfsprekend vindt. We hebben ze daarom toch maar op een rij gezet. Je vindt ze hier met toelichting.

Onderling Toernooi Leerdam         17 november 2000
    Gerard Sleijpen

Zondag 19 november neemt onze vereniging samen met drie andere taekwondoverenigingen deel aan een toernooi in Leerdam. Het toernooi begint om 12 uur. We gaan met een team van tien man. Heb je zin om te komen kijken? Vraag dan aan Jan-Willen waar het is.

Fotos demonstratie         17 november 2000
    Gerard Sleijpen

Ronald Stronks heeft fotos gemaakt van onze demonstratie in augustus op het Rond (Houten). De fotos zijn bijzonder fraai. Ze staan op onze nieuwe internetpagina die we speciaal voor fotos van onze leden ingericht hebben. Ben je lid van onze vereniging en heb je een foto waar jij op staat in een flitsende taekwondo aktie dan kan die ook op deze nieuwe pagina gezet worden.

Hervatting trainingen 'De Spil'         17 september 2000
    Jan-Willem Linschoten

Na de brand van vorige week in sporthal De Spil, waren we genoodzaakt tijdelijk uit te wijken naar Den Oord. Inmiddels is de schade echter hersteld, en dus zullen we vanaf vrijdag 22 september weer gewoon in De Spil trainen vanaf 18.30 uur. Mochten er nog vragen zijn, dan kan je altijd het secretariaat even bellen: 030-6376942

Beginnerscursus Taekwon-do         12 september 2000
    Jan-Willem Linschoten

Vrijdagavond 22 september begint in sporthal De Spil te Houten de nieuwe beginnerscursus van Taekwon-do vereniging "Taekyon Houten". Deze vereniging is al 15 jaar in Houten actief en mag zich in een steeds grotere mate van belangstelling verheugen. Lijkt het je leuk om op een ontspannen manier een zelfverdedigingssport te leren, kom dan 22 september om 18:30 uur naar De Spil. De training wordt gegeven in de grote zaal. Mocht je het 22 september overigens niet redden, dan is er nog geen man overboord, want je kan ten alle tijden inspringen.

Thematrainingen in Loerik         12 september 2000
    Jan-Willem Linschoten

Beste mensen, Vanaf dinsdag 26 september zal er iedere laatste dinsdag van de maand in Loerik een thematraining gehouden worden. Deze trainingen duren anderhalf uur en behandelen telkens een ander aspect van het Taekwon-do. De eerste zal zoals gezegd op dinsdag 26 september plaatsvinden. De volgende data zijn: 30 oktober, 28 november, 30 januari, 27 februari, 27 maart, 24 april en 29 mei 2001. Vraag aan je leraar meer informatie..

       
   





Taekyon Houten