De electronische Taekrant, seizoen 2001-2002


klik hier voor de lijst van alle titels. Klik op de titel als je het hele nieuwsverhaal wilt zien.
Terug naar de lijst van alle titels

Geboorte         10 juni 2002
    Gerard Sleijpen, voorzitter Taekyon

Op 15 mei is Ben Gerretzen vader geworden.
Ben en Ellen van harte gefeliciteerd met jullie dochtertje Dayna Anna Maria.

Terug naar de lijst van alle titels

Kubgraad examens Taekyon Houten         19 juni 2002
    Kuifje

Op vrijdag 31 mei en vrijdag 7 juni hebben de leden van Taekwondo Vereniging Taekyon Houten examen kunnen doen voor een hogere graduatie. De examens zijn afgenomen op twee vrijdagen omdat een aantal jeugdige kandidaten door de Houtense avondvierdaagse aan de eerste mogelijkheid niet mee konden doen.

De belangstelling was groot: zes seniorenleden en maar liefs achtien jeugdleden gingen op. Iedereen is geslaagd sommige kandidaten waren zo goed dat ze een graduatie mochten overslaan. Iedereen had hard getraind en flinke vorderingen gemaakt. Ondanks de zenuwen, kwam dat bij het examen goed uit de verf. De leraren van Taekyon waren bijzonder trots met het resultaat en dat mag ook wel. Ze waren nog blijer met de woorden van de voorzitter van de examencommissie die constateerde dat de kandidaten zoveel plezier hadden in hun sport.
Iedereen van harte gefeliciteerd.

Uitslag
Naam resultaat
Jeugd
Alice Bowe witte band, gele slip
Amber Spelbos witte band, gele slip
Concierta de Looze witte band, gele slip
Lennart van Exel witte band, rode slip
Lisanne Goossens witte band, gele slip
Philip van Exel witte band, rode slip
Tristan van der Meij witte band, groene slip
Lian van der Burg witte band, groene slip
Sander van Veen witte band, blauwe slip
Jeffrey de Graaf witte band, blauwe slip
Anice Dwarshuis witte band, zwarte slip
Marian van den Dool witte band, rode slip
Kevin Spelbos witte band, rode slip
Sebastiaan van Didden gele band, blauwe slip
Niek van der Burg gele band, groene slip
Gr\'egory van Lun gele band
Jaimy de Jager gele band, groene slip
Senioren
Dewi Koning witte band, gele slip
Ben Gerretzen gele band, groene slip
Servaas Grul gele band, groene slip
Jantsje Wiersma gele band
Wouter Buschgens gele band, groene slip
Hanneke Buschgens gele band, groene slip


Terug naar de lijst van alle titels

ALV Taekyon Houten         25 maart 2002
    Kuifje

Woensdag 20 maart had Taekyon Houten haar jaarlijkse Algemenene Ledenvergadering. Het vorig jaar had het bestuur beloofd om de stukken ruim voor de vergadering electronisch te verspreiden. Dat was niet gelukt, d.w.z. het tijdig versturen was niet gelukt. Met het beloven had het bestuur geen moeite gehad en ook niet met het electronisch deel. Toch was de opkomst groot. Het percentage stemgerechtigde leden was zelfs groter dan het vorig jaar toen er een hot issue op de agenda stond. De voorzitter verontschuldigde zich. Hij was voor zijn werk naar een buitenland geweest en de secretaris was (nog steeds) aan het verhuizen.

Ook dit jaar was het weer een vergadering zoals die alleen bij een vereniging gevoerd kan worden: de discussies waren levendig, de adviezen nuttig, de dank groot, een contributieverhoging werd afgewezen, de voorzitter stelde zijn zetel ter beschikking, de leden vonden dat niet nodig en men ging laat maar tevreden naar huis.

De kascommissie snapte het financiel jaarverslag niet. Zij had een aantal inconsistenties geconstateerd en wist haar verwarring uitstekend over te brengen op de aanwezigen. Alleen de penningmeester kon zijn hoofd koel houden en hij speelde het klaar om na een ingelaste korte pauze met cijfers te komen waarin iedereen vertrouwen had.

Jan-Willem Linschoten was de afgelopen vier jaar secretaris geweest en dat vond hij wel genoeg. Dave de putter bood aan om hem op te volgen. Iedereen was hierover aangenaam verrast en Dave werd onmiddellijk met algemene stemmen gekozen. Na een hevige discussie over de vraag of een driehoofdig bestuur niet handiger was werd Ronald Stronks toch als vijfde bestuurslid gekozen, nu officieel: vanaf september had hij al ad intrim meegedraaid.

Terug naar de lijst van alle titels

Taekyon Houten start Cursus Zelfverdediging voor Beginners         5 februari 2002
    Gerard Sleijpen, voorzitter

De eerste les is op 8 februari de laatste op 31 mei. De lessen zijn iedere vrijdag van 19.00 tot 20.15 in de grote zaal van Sportcomplex ``Den Oord'' Houten.

In het eerste deel van de cursus proberen we je zo snel mogelijk gemakkelijke maar effectieve manieren te leren om een belager van je af te schudden en om jezelf te bevrijden als je vastgepakt wordt. Pas later gaan we in op de hardere taekwondo technieken waarmee je je ook tegen hardnekkigste aanvallers kan verdedigen. Deze technieken bestaan uit trappen en stoten. Ze zijn uiterst effectief. Met een techniek vloer je vrijwel iedere tegenstander. En daar hoef je niet sterk voor te zijn of speciale talenten voor te hebben. De voorwaarde is wel dat je de techniek correct uitvoert en omdat dat meer oefening vergt bewaren we dit soort technieken voor de tweede helft van de cursus.
In deze cursus leer je jezelf effectief te verdedigen. Je zelfvertrouwen zal groeien. Maar ook uit sportief oogpunt zal je veel plezier beleven aan onze cursus. Taekwon-do is heerlijk om te doen. Het is een moderne, dynamisch zelfverdedigingssport waarin je je hele lichaam optimaal gebruikt. Je kan je energie er goed in kwijt, je conditie verbetert, je wordt leniger, sneller en sterker. Je traint voor jezelf, maar je oefent met een partner en dat is fijn en stimulerend.

Taekyon Houten is vereniging. We doen Taekwon-do voor ons plezier (hobby). Als we anderen ook enthousiast kunnen maken is dat voor ons voldoende beloning. De kosten voor de cursus zijn daarom minimaal:
`a euro 50,- voor 18 jr en ouder, euro 40,- tussen 14 en 18.
Voor dat geldt mag je later in de cursus ook meedoen aan de sparringstraining en mag je al gelijk op dinsdagavond trainen. Als je zin hebt kan je drie en een half uur trainen per week.

Heb je belangstelling en voel je je thuis bij een vereniging kom dan naar onze cursus. Pas na twee lessen beslis je of je je inschrijft. De eerste twee lessen kan je vrijblijvend meedoen. Neem je vriend of vriendin mee, je vader of moeder, je zoon of dochter.

Wil je meer weten?
Kom naar een van onze trainingen vijdags 19u00 tot 21u00, grote zaal `Den Oord'
raadpleeg onze website http://www.houten.com/taekyon
e-mail: taekyon@houten.com
of bel 030 637 3580.

Terug naar de lijst van alle titels

Dangraden voor Houtense taekwondoka's         18 december 2001
   Gerard Sleijpen, voorzitter

Afgelopen zondag (16 december) hebben Dave de Putter, Nico van Didden en Leon Magis met succes hun dangraadexamen afgelegd voor de zelfverdedigingssport Taekwon-do. Dave en Nico zijn geslaagd voor de eerste Dan en Leon voor de derde Dan.

Een dangraad geeft recht tot het dragen van een zwarte band en betekent dat het meesterschap in deze sport bereikt is. Voor de eerste Dan moet gewoonlijk meer dan vijf jaar intensief getraind worden en is de eerste grote stap op weg naar het grootmeesterschap (zesde Dan). Het grootmeesterschap is maar voor weinige weggelegd (op dit moment drie in Nederland). Het vergt niet alleen veel training (minimaal 25 jaar) maar ook veel talent en inzicht. Leon is nu met zijn derde Dan halverwege dit traject.

De examens werden afgenomen in het Nationaal Sportcentrum Papendal en duurde drie uur. Er waren twintig kandidaten, 16 voor de eerste -, 2 voor de tweede -, en twee voor de derde Dan. Dhr. K. van Orsouw (achtste Dan), voorzitter van de Dangraadcommissie, noemde bij het uitreiken van de diploma's het nivo van de prestaties gemiddeld hoog. Voor Dave en voor Leon had hij speciale worden van lof. Hij sprak bewondering uit voor het feit dat iemand van Dave's leeftijd (60+) deze sportieve prestatie wilde leveren. Leon prees hij voor de bijzonder goede beheersing van de technieken.

Dave en Nico trainen bij de "Taekyon Houten", Leon is leraar bij deze taekwondo verening. De vereniging is bijzonder trots op deze successen van haar leden.

Terug naar de lijst van alle titels

Steun         20 november 2001
    Gerard Sleijpen

Leon, Dave en Nico zijn ijverig aan het trainen voor een dangraadexamen. Ze zijn van plan om in december (zondag 16-12) op te gaan. Leon bereidt zich voor op het examen voor de derde dan en Dave en Nico voor de eerste dan.

Steek ze een hart onder riem!

Terug naar de lijst van alle titels

UTI trainingen         8 november 2001
   Jan-Willem Linschoten, secretaris

Voor mensen die de rode band of hoger hebben wordt er elke maand een training verzorgd door de UTI. Deze trainingen worden gehouden op Papendal op de derde zondagochtend van de maand. Deelname aan deze trainingen - welke onder leiding staan van Karel van Orsouw (8e dan) - kost fl. 12,50- per keer.

De eerstkomende trainingen zijn op:
16-12-2001 20-01-2002 17-02-2002
17-03-2002 21-04-2002 26-05-2002


Terug naar de lijst van alle titels

Dan-bong         1 november 2001
    het kader

In de exameneisen die de UTI vanaf volgend jaar zal hanteren voor de eerste dan is de eerste dan-bong tul opgenomen. Het aantal tuls dat je moet beheersen voor je zwarte band is dus uitgebreid van negen naar tien. Wij zullen ons examenprogramma hierop aanpassen. Vanaf volgend jaar (startend met het examen in mei) zal je bij ons voor je rode band examen ook de eerste dan-bong tul moeten doen en voor de blauwe band de voorbereidende dan-bong tul. Uiteraard zullen we voor die tijd flink hierop oefenen.

Terug naar de lijst van alle titels

Examens         30 oktober 200
   Het kader

Vrijdag 21 december a.s. zijn er kubgraadexamens.

Bij de landelijke dangraadexamens kan je tien punten van de honderd verdienen door je paspoort goed te verzorgen (geen ezelsoren) en je outfit (je pak netjes gestreken zonder gaten, goed passend en je band correct geknoopt). We volgen dezelfde regels. Dus ook bij onze examens kan je hiermee tien punten halen. Is je paspoort niet in orde, d.w.z. is het niet - of is het onvolledig ingevuld, of klopt je tenue niet omdat bijvoorbeeld je embleem ontbreekt, dan kan je niet op examen.

Terug naar de lijst van alle titels

Het do-re-mi van Taekwon-do         Houten, 11 oktober 2001
   Kwon do Soof

Aan Taekwon-do zitten zowel lichaamlijke aspecten als psychische. `Do' is de manier waarop die op elkaar inwerken. Aan de lichaamlijke aspecten -conditie, souplesse, kracht, snelheid en vooral technische beheersing- werken we elke training. De psychische -reactie vermogen, concentratie vermogen, en geestelijke rust- zijn minder vertrouwd maar even belangrijk voor een taekwondoka. Het is duidelijk dat we snel moeten kunnen reageren. Verder moeten we ons in een gevecht volledig kunnen concentreren op iedere beweging van onze tegenstander. We moeten ons dan door niets laten afleiden, ook niet door zorgen over verlies of zorgen over bijvoorbeeld school. Onze geest moet rustig zijn.

Door snel te reageren op een commando train je je reactievermogen. En er zijn andere oefeningen met dit doel en er zijn ook oefeningen om het concentratievermogen te verhogen. Meditatie beoogt geestelijke rust. Dit soort oefeningen zijn lastiger als je gespannen bent of als je je gejaagd voelt. Je hartslag en andere lichaamlijke processen (die bijvoorbeeld het andrealinegehalte regelen, etc.) zijn autonoom, maar je kan er via je ademhaling een zekere controle op uit oefenen. Daar zijn de ademhalinsgoefeningen voor. Door rustig te ademen kan je je hartslag omlaag brengen om tot rust te komen (na een gevecht) of om je voor te bereiden op concentratie- en meditatieoefeningen. Overigens kan je jezelf door snel te ademen ook `oppompen' (voor een gevecht of examen). Hier zie je al hoe lichaamlijke activiteiten inwerken op psychische. Maar toch is dit niet de interactie waar de `Do' in `Taekwon-do' voor staat.

`Do' staat voor kunst. Het is niet de kunst die je 's avonds om 11 uur kan beluisteren als je Radio 4 aanzet. Het is de kunst die een balletdanseres ervaart als ze in haar dans volledig opgaat in de muziek, als haar passen, als het ware, vanzelf komen en haar bewegingen deel zijn van de muziek: haar bewegingen zijn gevisualiseerde noten en accoorden. Haar conditie moet hiervoor goed zijn, zij moet de passen beheersen en geconcentreerd zijn. Maar voor de perfecte harmonie is meer nodig: een `gevoel' voor de muziek. Op dezelfde manier moet een taekwondoka in een gevecht n zijn met de bewegingen van zijn tegenstander: de technieken moeten vanzelf komen en adekwaat zijn (de juiste techniek, goed getimed, met de juiste hardheid en goed geplaatst). En ook bij ons is er meer voor nodig dan conditie, technische beheersing, concentratie, etc.. Bij ons ligt overigens het muziekstuk - de bewegingen van de tegenstander- niet van te voren vast: dat maakt het nog lastiger. Je bereikt het stadium waarin je acties als ware vanzelf gaan pas na veel, heel veel, oefenen: "oefening baart kunst". Je moet een meester zijn met betrekking tot alle aspecten die met Taekwon-do te maken, met zowel de lichamelijke, maar zeker ook met de psychische. `Do' wordt daarom ook vaak vertaald met `weg'.

Je kan overigens de `Do' al ervaren in bijvoorbeeld een breektest, dus in een activiteit die niet zo `totaal' is als in een gevecht. In een volgend artikel zal ik uit de doeken doen hoe dit werkt en hoe jezelf zover kunt komen.

Terug naar de lijst van alle titels

Werving         Houten, 10 oktober 2001
   Het bestuur

Taekyon Houten is een vereniging: de leden zijn dus de baas en er is geen commercieel doel. Bestuur en kader bestaan uit vrijwilligers. De sfeer is hierdoor vriendschappelijk en open en de contributie is minimaal. De contributiegelden gaan vrijwel geheel op aan zaalhuur. Het aantal uren dat we kunnen trainen wordt dus bepaald door het aantal leden en de hoogte van de contributie. Om het natuurlijk verloop in het ledenaantal te kunnen opvangen zijn er regelmatig nieuwe leden nodig.

Sinds augustus hebben we in Houten concurrentie. Henny is voor zichzelf begonnen. Hij heeft gekozen voor een school (Thijssen's Taekwondo Academie), omdat hij zich daarin beter thuis voelt en omdat hij er nog wat aan over hoopt te kunnen houden. Prima verder, maar door de concurentie is werving van nieuwe leden lastiger geworden en we hopen dat jullie kunnen meehelpen (uit eigen belang!). Fouten in de nieuwe gemeentegids (fouten in de naam, geen duidelijk onderscheid tussen vereniging en school) maken de werving er ook niet gemakkelijker op.

Als je een idee hebt om de werving te verbeteren, laat het ons dan weten. In het `groentje' hebben we advertenties gezet plus een artikel over Taekwon-do en Taekyon en er zijn flyers rondgebracht. Als jij mensen kent die belangstelling hebben voor Taekwon-do of voor zelfverdediging wijs ze dan op de mogelijkheden bij ons. Wil je ook flyers ronddelen, graag: geef het door aan ons en je krijgt een stapel.

Terug naar de lijst van alle titels

TaeKrant         Houten, 10 oktober 2001
   De redactie

De TaeKrant, dat wil zeggen de enige echte, de papieren versie, heeft een jaar lang een sluimerend bestaan geleid. Het bestuur had gehoopt dat sommige leden in de tussentijd enthousiast de redactie ter hand zouden nemen, helaas. Omdat het bestuur vindt dat een volwasse vereniging niet zonder clubblad kan heeft zij ons, oud-redactieleden, gevraagd om de krant te reanimeren. We wagen een poging: binnenkort wordt de eerste aflevering van de krant op de training uitgedeeld. Je zult zien dat we gekozen hebben voor een wat soberere en slankere uitgave. We hopen dat we de krant in deze vorm regelmatig kunnen laten verschijnen. Deze electronische versie blijft overigens gewoon bestaan.

We hopen dat je ons wilt helpen en af en toe een bijdrage levert. Wil je een verhaal kwijt, heb je een (kwon-)taekening, een foto, een spotprent, of wat dan ook, geef het aan ons. Het zal niet de eerste keer zijn dat een cartoonist zijn carrire bij een clubblad begint (en daar ook weer beeindigd). Bedenk dat de TaeKrant jullie krant is.

Ook in deze nieuwe vorm kan je met een advertentie bij ons terecht. Wil je je oude boekverslagen verpatsen of zoek je een lief taekwondokaatje om ook na de training nog wat te oefenen, voor een paar gulden per regel maken we je wens wereldkundig.*) Heb je een oom die ons schoensmeer wil aansmeren, tegen een kleine vergoeding mag hij dat in onze krant.

*) De redactie houdt zich het recht voor advertenties te weigeren: TaeKrant is een familieblad.

Terug naar de lijst van alle titels

Beginnerscursus Taekwon-do         3 augustus 2001
   Gerard Sleijpen, voorzitter

Je wilt al lang wat aan zelfverdediging doen. Je wilt weer eens lekker sporten. Je wilt je konditie verbeteren. Je zou wat soepeler willen worden. Je wilt niet de druk van een teamsport, maar wel de stimulans van een vereniging. Je wilt af en toe lekker ravotten.

Zo heeft iedereen zijn eigen reden om Taekwondo te gaan doen. Geïnteresseerd? Kom naar onze beginnerscursus. Wil je meer weten? Kom naar onze informatiebijeenkomst

Taekwon-do is een effectieve zelfverdedigingssport met snelle stoten en hoge trappen. Taekwon-do is dynamisch en heerlijk om te doen. Je gebruikt je hele lichaam optimaal. Taekwon-do is geschikt voor iedereen: jong en oud, man en vrouw. Je zelfvertrouwen groeit, je conditie verbetert, je wordt vanzelf leniger, sneller en sterker. Taekwon-do is geen teamsport, maar het is wel fijn om ook met een partner te oefenen. Geïnteresseerd? Kom naar onze

Beginnerscursus
vanaf 21 september tot en met 21 december
iedere vrijdag van 19.00 tot 20.15
in Sportzaal ``De Spil'' Houten
de hele cursus kost f 90,- voor 18 jaar en ouder en f 69,- tussen voor 14 en 18
(inclusief dinsdagavond training en sparringstraining)

Wil je meer weten? Kom dan (vrijblijvend) naar onze

informatie bijeenkomst
op vrijdag 14 september van 20.00 tot 21.00
in Sportzaal ``De Spil'' Houten
Je kan dan kennismaken met de leraren, meer te weten komen over Taekwon-do en de sfeer op onze vereniging proeven. We vertellen wat Taekwon-do precies is, hoe onze lessen ingericht zijn en wat je op de cursus kan verwachten. En we geven een kennismakingsles. Heb je zin dan doe je mee (trek gemakkelijke sportkleren aan!), wil je alleen maar kijken dan is dat ook prima.

Neem je vriend of vriendin mee, of je vader of moeder, of je zoon of dochter

Voor meer informatie:
kom langs,
raadpleeg onze website http://www.houten.com/taekyon
e-mail taekyon@houten.com
of bel 030-6373580


Terug naar de lijst van alle titels

Eerste training in het nieuwe seizoen en andere informatie         31 juli 2001
   Gerard Sleijpen, voorzitter

Het nieuwe info boekje staat op internet. Onze trainingen beginnen op vrijdag 7 september. Gelukkig zijn de trainingstijden nu het hele seizoen hetzelfde. De junioren en senioren trainen op vrijdagavond van 19.00 tot 21.00, de groep jeugd II van 19.00 tot 20.00. Wat betreft de lokatie is het weer hetzelfde gemodder als afgelopen seizoen. Bij de junioren, senioren en jeugd II beginnen we weer in De Spil. Vanaf 1 februari 2002 kunnen we weer in Den Oord terecht. Voor de groep jeugd I verandert er niets: die trainen nog steeds van 18.30-19.30 in de bovenzaal van Den Oord.

Meer informatie kan je vinden in ons informatieboekje. Je krijgt de papieren versie eind augustus in je brievenbus, maar je kan alle informatie ook vinden op internet: de nieuwe versie staat er al op.

In deze nieuwe uitgave is de tekst op een groot aantal plaatsen aangescherpt met als belangrijkste veranderingen, de mutaties in het bestuur en in het lerarenteam, afschaffen van de klubkaart, en specifikatie van de exameneisen, minder examens, opmerkingen over het trainingsweekend en regels in de do-jang.

Terug naar de lijst van alle titels



Taekyon Houten