De electronische Taekrant, seizoen 2002-2003


klik hier voor de lijst van alle titels. Klik op de titel als je het hele nieuwsverhaal wilt zien.
Terug naar de lijst van alle titels

What is in the name?         2 februari 2003
    Kwon Do Soof

De naam Taekwon-do is zeer toepasselijk. `Tae' is koreaans voor `voet'. Het is het eerste van de drie woorden waaruit de naam is opgebouwd. Het geeft aan dat voettechnieken de belangrijkste technieken in Taekwon-do zijn. 'Kwon' betekent `vuist'. Het refereert niet alleen naar het belang van de handtechnieken maar ook naar het feit dat die technieken hard zijn. Met een vuist zet je immers geen klem of greep in. Klemmen en grepen worden overigens wel gebruik in Taekwon-do, maar ze spelen een ondergeschikte rol. Hetzelfde geldt voor voetvegen. De harde en belangrijkste taekwondo technieken worden rechtlijnig uitgevoerd. Vuist en voet, maar ook een gestrekte hand en andere delen van het lichaam die als wapen gebruikt worden gaan rechtlijnig naar het doel. Wat dit betreft lijkt Taekwon-do op Karate (hetgeen `lege hand' betekent). In Karate ligt het accent echter op handtechnieken. Dat heeft gevolgen voor onder meer de standen. De standen in Taekwon-do zijn wat `lichter', omdat je gemakkelijk moet kunnen trappen. Er zijn nog meer verschillen. De belangrijkste hebben te maken met de opbouw van het leersysteem. Taekwon-do is moderner.

Voor het derde woord weet ik geen geschikte vertaling. Vaak wordt 'do' vertaalt met `kunst' en ook wel met `weg'. En als je de betekenis van deze begrippen maar genoeg oprekt dan passen ze ook wel, maar ze roepen volgens mij de verkeerde suggestie op. `Do' verwijst naar een eenheid van denken en doen. Het verwijst naar ontspannen maar snel en zeer adequaat reflexmatig reageren in een gecompliceerde situatie. Dat klinkt moeilijk. Laat mij het verduidelijken door te verwijzen naar een activiteit waarmee iedereen vertrouwd is. Als je met losse handen over een hobbelig pad fiets dan lukt dat maar alleen als je goed kan fietsen, niet gespannen op je fiets zit en je eigenlijk niet `echt merkt' dat het pad niet glad is. Je moet reflexmatig balansverstoringen opvangen. Als je gespannen bent dan maak je de verstoringen alleen maar erger. Je reageert dan een fractie van een seconde te laat of te vroeg of je reageert te heftig of te zwak. Hetzelfde gebeurt als je reaktie niet reflexmatig is. De goede reflexen krijg je natuurlijk pas na veel oefenen. In Taekwon-do is het dus niet alleen de bedoeling dat je de technieken leert te beheersen maar je moet ze ook op een `do-manier' weten te gebruiken: de technieken moeten als het ware vanzelf komen en doelmatig zijn. Ik heb geaarzeld om het woord `reflexmatig' te gebruiken omdat dat suggereert dat de aktie onderbewust is. Maar ook al komen `do-akties' als het ware vanzelf, ze worden bewust uitgevoerd. Ze zijn optimaal efficient en effectief. Als een situatie rustig geanalyseerd en voorbereid zou kunnen worden ---waar natuurlijk geen tijd voor is--- dan zou dat niet resulteren in een aktie die beter is dan een `spontane' do-aktie.

Er zijn natuurlijk wel wat verschillen tussen fietsen en Taekwon-do. Als je met losse handen fietst en je balansverlies is te groot dan pak je gewoon je stuur vast. Beoefen je Taekwon-do als sport en je blokt niet goed in een sparringspartij dan is er ook niets aan de hand: je hebt een punt tegen. Daarna kan je weer proberen zelf punten te scoren. Maar een echt gevecht ---en dat is de situatie waarop we ons in de `do-variant' van Taekwon-do pretenderen voor te bereiden--- is niet zo vrijblijvend. Een miskleun kan dan fataal zijn. Verder is Taekwon-do sneller dan fietsen en eist een volledigere inzet: je kan immers vanuit iedere kant aangevallen worden. Tenslotte draag je in een echt gevecht meer verantwoordelijkheid dan op een fiets. Val je met je fiets, dan loop je hoogstens een schaafwond op. In een gevecht hebben fouten dramatischere gevolgen. De gevolgen zijn voor jezelf. Maar daarnaast heb je ook een verantwoordelijkheid voor je aanvaller. Waarom zou je hem onherstelbaar verwonden als er een mogelijkheid is om hem zonder ernstig te bleseren voor tijdje uit te schakelen?

Als een baletdanseres in haar dans als ware versmelt met de muziek dan is dat `Do' en is het woord `kunst' van toepassing. Er is een crusiaal verschil tussen een danseres die de passen korrekt kan uitvoeren op muziek en een danseres die het publiek weet te betoveren omdat ze in haar dans een is met de muziek. Er is een verschil tussen vakmanschap en meesterschap. Bij Taekwon-do staat de zwarte band garant voor vakmanschap. Voor het echte meesterschap is meer nodig en kan je pas verwachten vanaf zesde dan.



Terug naar de lijst van alle titels

Kubgraadexamens         22 december 2002
    Gerard Sleijpen, voorzitter Taekyon Houten

20 December, de laatste vrijdag voor kerst waren er kubgraadexamens bij onze vereniging. Het aantal deelnemers was groot en het enthousiasme bij iedereen maar met name bij de jeugd was hartverwarmend.

De beginnende jeugdigen hoefden geen tul te lopen. Ze moesten alleen de basis trappen laten zien plus wat elementaire standen. De voorwaartse en de ronde trap kwamen er flitsend uit. Dat ze dat lekkere trappen vonden demonstreerden ze later nog eens bij het sparen. De zijwaartse trap ging wat moeizamer maar die trap is dan ook bijzonder moeilijk. Soms werd die trap zo enthousiast uitgevoerd dat de trapper een volledige volte maakte. Het draaien op de plek in L-stand evenals het fatsoenlijk knopen van de band blijft gecompliceerd. Bij sommige kids is zo'n knoop ook wel erg groot. Het was overigens opvallend dat alle alle kinderen keurig een embleem op hun pak hadden, en dat het bij de jongens links zat, en bij de meisjes rechts. Geheel toevallig, volgens Frank.
Sinds een paar maanden assisteert Hester Frank bij de lessen aan de jongste jeugd. Aan de bewonderende blikken van sommige kindertjes te zien doet ze dat goed. ``Als ik ook een zo kon trappen, wah,...'' straalden sommige blikken uit als op Hester gericht waren. In redelijk korte tijd beheersen de kinderen de elementaire taekwondo technieken en ze zijn enthousiast. Wat wil je nog meer? De woorden van waardering aan het eind van het examen van de voorzitter van onze vereniging voor het lerarenteam zijn dan ook terecht.

Het examen van de oudere jeugd, junioren en senioren later op de avond zag er ook bijzonder goed uit. Vrijwel alle mensen die in september met Taekwondo begonnen waren gingen op examen en lieten zonder uitzondering goed en in sommige gevallen zeer goed werk zien. Een aantal van hen lijken een speciaal talent voor onze sport te hebben. Bij de gevorderden werd strak afgeleverd, soms was dat verrassend en was er blijkbaar de laatse weken hard getraind, en in andere gevallen was er geen verrassing, maar kwam er ondanks de zenuwen de jarenlange en regelmatige training netjes uit.

Jeugd 1
-------
Bas Vermonken         witte band met gele slip
Becir Ogric           witte band met gele slip
Darryl Gruter         witte band met gele slip
Nick Dekker           witte band met gele slip
Roel Tinkhof          witte band met gele slip
Sjoerd Tinkhof        witte band met gele slip
Sohayla Abdulsalim    witte band met gele slip
Alice Bowe            witte band met groene slip
Concierta de Looze    witte band met groene slip
Lisanne Goossens      witte band met groene slip
Lian van der Burg     witte band met blauwe slip
Tristan van der Meij  witte band met blauwe slip
Lennart van Exel      witte band met zwarte slip
Philip van Exel       witte band met zwarte slip

Jeugd 2
-------
Jaap Dwarshuis        witte band met gele slip
Melissa Bousche       witte band met gele slip
Marian van den Dool   witte band met zwarte slip
Kevin Spelbos         witte band met zwarte slip
Anice Dwarshuis       gele band
Sebastiaan van Didden gele band met rode slip

Junioren en senioren
--------------------
Andre Tyon            witte band met gele slip (9-de kub)
Chris van Run         witte band met gele slip (9-de kub)
Han Brinkman          witte band met gele slip (9-de kub)
Jose van Lunteren     witte band met gele slip (9-de kub)
Niels van der Zwet    witte band met gele slip (9-de kub)
Wing Long Lam         witte band met gele slip (9-de kub)
Vincent Verpoorte     gele band (8-ste kub)
Dorothy Everwennink   gele band met groene slip (7-de kub)
Jantsje Wiersma       gele band met groene slip (7-de kub)
Hester Reijngoud      blauwe band (4-de kub)
Iedereen van harte gefeliciteerd met de nieuwe graad.

Terug naar de lijst van alle titels

Patricia heeft een dochtertje         8 december 2002
    Gerard Sleijpen

Patricia en haar echtvriend (Ebo) hebben een babytje gekregen. Nou ja, gekregen .... Patricia zal er wel hard voor gewerkt hebben. Het is een meisje en is geboren op 5 december. Een sinterklaaskindje dus. Het geboortekaartje is erg leuk en geheel in stijl. Niet alleen de tekst. Maar die kan ik overtypen en die wil ik jullie dan ook niet onthouden:

"Eindelijk heeft Amber het zusje van haar dromen,
een vriendin voor haar leven, die erbij is gekomen.
We zijn daarom ook erg trots, dankbaar en blij,
want we hebben nu ons tweede prinsesje
Ismay, erbij.''

Ismay Yael

Ismay is geboren op 5 december 2002,
Zij weegt 3550 gram is 50 cm lang.

``We vinden het gezellig als jullie komen kijken hoor,
mar van 12.00 tot 15.00 en na 21.30 uur liggen we op een oor.
Bel daarom eerst even van tevoren,
om bij ons een beschuitje te komen scoren.''

Tot zover het geboortekaartje.
Patricia, Ebo en Amber van harte gefeliciteerd en veel geluk samen. Namens Taekyon Houten,
Gerard Sleijpen, Voorzitter.

De bevalling was veertien dagen later dan uitgerekend. Zou Patricia met opzet de bevalling opgehouden hebben? Dat is pas een spierbeheersing!

Terug naar de lijst van alle titels

Taekyondag op de camping         2 oktober 2002
    Dave de Putter

Zaterdag 15 september is er een speciale trainingsdag gehouden. Op camping De Boomgaard in Bunnik werd vanaf 12 uur ''s middags getraind. Zo werd er natuurlijk Taekwondo gedaan, maar ook een partijtje voetbal, volleybal en judo. Tussendoor werd er gezorgd voor het verzorgen van de inwendige mens. Vanaf 6 uur ''s avonds begon er een barbecue, waar ook de oudere leden met familie, aan mee deden.

Terug naar de lijst van alle titels



Taekyon Houten