De electronische Taekrant, seizoen 2006-2007


klik hier voor de lijst van alle titels. Klik op de titel als je het hele nieuwsverhaal wilt zien.
Terug naar de lijst van alle titels

Vandaag waren er kubgraadexamens. Hieronder vind je de namen van de geslaagden met hun nieuwe graad.

Het was een bijzonder geslaagd examen. Ondanks de zenuwen werden er goede prestaties geleverd. Sommige kandidaten deden het zelfs zo goed dat ze een graad mochten overslaan. Het was leuk om te zien hoe enthousiasme iedereen was.

Alle geslaagden, van harte gefeliciteerd.

De geslaagden kregen een dvd met daarop de stof (tuls en partneroefeningen) tot en met groene band: een film van eigen bodem onder regie van Nico en Sebastiaan van Didden, opgenomen onder barre omstandigheden, naar een idee van de ALV 2007. De film is bijzonder kundig gemonteerd, bijna professioneel compleet met een zeer geslaagde sectie bloobers en tips. Als jullie enthousiast zijn over de dvd (laat het Nico en Sebastiaan weten) zit er misschien wel "I love Taekyon Two" in. Misschien kunnen we voor dit tweede deel wat professionelere acteurs inhuren (JW, Leon?) of een echte actrice. Verder staan er op de dvd de foto's op van de Taedag. Schitterende foto's (van dhr Meijer en Nico) van vrijwel elk moment van die dag. Van iedereen is er wel een foto bij in een gênante pose, leuk voor de rest dus. Als je niet meegedaan hebt aan de Taedag heb je kans dat je de foto's niet kunt zien (censuur, hoe de dvd weet dat jij er niet was ... ).

De dvd's werden verstrekt in een doosje met een mooi dvd-boekje ontworpen door Milou de Graauw: de film misstaat dus niet in je vitrine met favoriete dvd's.

De volgende week vrijdag is de laatste training van het seizoen. We beginnen dan om 19:00 in de kleine zaal van Den oord. Iedereen (jeugd--, junior-- en seniorleden, oud of slapend) is welkom en wordt aangemoedigd om wat gezinsleden mee te nemen.

Examens 6 juli 2007

Junioren/senioren

1 Miguel Slijkerman 9-de kub (witte band, gele slip)
2 Niels van Oostenbrugge 9-de kub (witte band, gele slip)
3 Tobias van de Ven 8-ste kub (gele band)
4 Arancha Ahmad 8-ste kub (gele band)
5 Eric Meynders 8-ste kub (gele band) (1 slip extra)
6 Sjoerd Polman 8-ste kub (gele band)
7 Ruud van der Torre 8-ste kub (gele band)
8 Roel Tinkhof 5-de kub (groene band, blauwe slip)
9 Joy Adjiembaks 5-de kub (groene band, blauwe slip)
10 Sebastiaan van Didden 3-de kub (blauwe band, rode slip)

Jeugd 2

1 Sjoerd Tinkhof gele band en blauwe slip
2 Sebastiaan Tieleman gele band
3 Michelle Dekker gele band en groene slip ( 1extra slip)
4 Daan de Graauw gele band
5 Sergio Kraan witte band en zwarte slip
6 Idris Al Khouli gele band
7 Milou de Graauw witte band en zwarte slip (1 extra slip)
8 Dennis van Doornik witte band en rode slip
9 Ramon Kragten witte band en rode slip
10 Juliette Dekker Witte band en rode slip
11 Aran Koning Gele band en groene slip

Jeugd 1

1 Chener Ahmed Witte band en blauwe slip (1 slip extra!)
2 Yousef Ahmed Witte band en groene slip
3 Romy Becker Witte band en groene slip
4 Dimitri Drijfhout Witte band en blauwe slip
5 Kirian de Groote Witte band en groene slip
6 Joris van Hezel Witte band en blauwe slip
7 Michelle Meijer Witte band en groene slip
8 Daniël Situmeang Witte band en groene slip
9 Pepijn Nass Witte band en gele slip
10 Lèna Aarts Witte band en gele slip
11 Mandy van der Ven Witte band en gele slip
12 Wessel Custers Witte band en groene slip (1 slip extra!)
13 Ainse Kokkelmans Witte band en groene slip
De modder ....

Ik heb gisteren volop genoten. De polderspelletjes waren erg leuk. De modder kon de feestvreugde alleen maar verhogen, geloof ik. Ons clubtasje ziet er schitterend. Daar kan je ook elders de blits mee maken. De catering had bijzonder goed werk verricht. Ik hoop dat Hester nog kans gezien heeft om zelf een broodje te eten: ze was zo druk met de verdeling. Het worstelen was interessant en uitdagend: lekker ravotten en je leerde ook nog veel. Leuk om te zien hoe Rogier en Wouter (onze gelegenheidsleraren) Taekwon-do in combinatie met worstelen, Judo en Jiu-jitsu opdienden. (Heet dat in het moderne restaurantwezen niet fusion?)

En het fijnste is om te horen dat anderen er ook zo over denken. Ron Kragten verwoordde het als volgt:
Taekwon-do combineren met worstelen ....
Graag wil ik jou en alle andere organisatoren bedanken voor de leuke Taedag afgelopen zaterdag. Als ouder van Ramon heb ik gereden en mocht ik meedoen aan het programma. Dus was ik van de partij bij het polderspelencircuit in Kamerik. Het regende van tijd tot tijd, maar dat kon de pret niet drukken. Het was een ontzettend leuk evenement, met een erg prettige sfeer. De meeste mensen kende ik niet maar dat was geen enkel probleem. Ik ben tot de conclusie gekomen dat binnen de club een fijne sfeer heerst. Het tweede deel van de dag heb ik als toeschouwer deelgenomen vanwege het ontbreken van passende kleding en omdat de spieren al aan alle kanten pijn deden. Maar dat was niet minder leuk.Wat waren die twee krachtpatsers indrukwekkend..... Kortom: Bedankt voor de leuke dag en hulde voor iedereen die zich hiervoor heeft ingezet!

Ik ben er trots dat anderen ook vinden ".. dat binnen de club een fijne sfeer heerst.. ": dat is onze club.

Een ding moet ik recht zetten: ik zat niet in de organisatie. Deze heerlijke dag hebben we te danken aan Erik, Hester en Linda. Volgend jaar weer Erik, Hester, Linda?

Taekyon is de naam van onze vereniging. We hebben deze naam ontleend aan een oud koreaans spel waarin je punten scoort als je het hoofd van je opponent raakt met je voet.

Taekyon (of Taekkyeon of T'aekkyon zoals de officiële spellingen luiden) is een spel voor twee personen. Je scoort punten op twee manieren: door het hoofd van je opponent met je voet aan te raken of door je opponent omver te duwen. Een (hoge) trap van je tegenstander mag je opvangen en klemmen als inleiding op een duw, maar verder mag je elkaar niet vastpakken. Het omver duwen kan je ondersteunen met een voetveeg. Een duw mag achter niet ontaarden in een stoot. Je mag niet lager trappen dan het hoofd en in feite is echt trappen naar het hoofd ook niet toegestaan: het is meer aanraken dan trappen. Kortom, je gaat zachtaardig met elkaar om. Omdat het publiek gewoonlijk zorgt voor een muzikale aanmoediging is Taekyon een vrolijk spel dat een beetje de uitstraling van Capoeira heeft. Op YouTube vindt je wat filmpjes (probeer eens Taekkyun#6) met Taekyon wedstrijdjes.

Als je probeert het hoofd van je opponent met je voet te raken dan sta je op \'e\'en been en wordt het gemakkelijk om je omver te laten duwen. Hier zit natuurlijk de uitdaging van het spel in. En je gaat lekker dicht bij elkaar staan om het je tegenstander moeilijk te maken om je hoofd te raken.

Taekyon kent heel veel mooie hoge traptechnieken (uit elke denkbare hoek probeer je het hoofd van je opponent te raken). Die technieken vind je terug in Taekwondo. Taekwondo is ontwikkeld uit het Japanse Shodokan Karate, maar heeft een heel scala aan traptechnieken ontleend aan Taekyon. Het moge overigens duidelijk zijn dat Taekyon geen vechtsport is: het heeft met vechten net zo veel te maken als darten met jagen.

Taekyon was zo'n drie eeuwen geleden populair in Korea, maar is in de 19de eeuw en begin vorige eeuw onder de japanse bezetting een beetje in de vergetelheid geraakt. De laatste decennia is er weer aandacht voor oude typisch koreaanse gebruiken en wint Taekyon enigszins aan populariteit. (Er zijn daarom wantrouwende geesten die beweren dat het moderne Taekyon een verkapte Taekwon-do activiteit is, ontwikkeld is uit Taekwon-do om ook te kunnen profiteren van de subsidiegelden die gegeven worden voor het doen opleven van tradities.)

Iedereen die wel eens met waterverf gewerkt heeft weet hoe moeilijk dat is. Je verft met waterige verf op papier. Als je iets blauw verft krijg het nooit meer wit en, omdat papier water opslurpt, lopen kleuren gemakkelijk door elkaar. Als je zorgvuldig ontwerpt voor dat je aan het verven slaat, als je speciaal dik papier gebruikt dat strak gespannen is, en als je de tijd neemt en de verf laat drogen voordat je aan een volgende kleur begint, dan komt er soms toch nog iets moois uit. Maar het blijft moeilijk.

Wat dacht je van rijstpapier? Dat is een dun soort vloeipapier dat heel gemakkelijk scheurt zeker als het nat is. Dat ga je dus never nooit niet gebruiken om op te verven. Toch is dat precies wat ze in Japan en Korea graag zien: schilderingen op rijstpapier gemaakt met penseel en natte inkt. Iets voor freaks, denk je dan, mensen die graag pronken met hun technische vaardigheid. Wel, een hoge technische vaardigheid is in ieder geval vereist. Maar de materiaalkeuze dwingt ook tot grote spontaniteit en is dat niet de basis voor kunst? Je hebt maar een fractie van een seconde om je schildering te maken. Neem je meer tijd, dan is het papier te nat en scheurt. Je kunt niet even nadenken voordat je de volgende penseelstreek zet. En corrigeren is er al helemaal niet bij, het moet in een keer goed. Bij het maken van zo'n schildering moet je volledig geconcentreerd zijn en uit je onderbewuste werken, vertrouwend op vaardigheden die je je eerder hebt eigen gemaakt.

Wat heeft dat nu allemaal met Taekwondo te maken? Taekwondo is op eenzelfde houding gebaseerd. Het woord "do" in Taekwondo verwijst daar naar. Wil je een levensbedreigend gevecht met geoefende tegenstanders overleven dan moet je goed getraind zijn, maar je moet ook in een fractie van een seconde correct kunnen handelen en creatiever zijn dan je tegenstanders. Fouten corrigeren is er niet bij en het loopt fataal met je af als je even rust neemt om een betere strategie te bedenken.

Technisch knap, goed doordacht en toch spontaan en uit het onderbewuste handelend, een paradoxale houding waar in het oosten veel bewondering voor is. Zo'n houding staat centraal in het Zen-Boedisme en vormt niet alleen de basis van `do' sporten maar ook van activiteiten waar je het kunstgehalte gemakkelijker aan afziet, zoals schilderen op rijstpapier en zelfs het maken van haiku's (spreek uit hai koe).

Als schilderen met natte inkt op rijstpapier symbool staat voor een oosterse levenshouding, dan staat schilderen op doek met olieverf wellicht symbool voor een westerse levenshouding: neem de tijd, denk goed na, neem regelmatig even afstand, corrigeer als het nodig lijkt.

Beste mensen,

De geslaagden van harte gefeliciteerd

Hieronder de uitslag van het kubgraadexamen. De geslaagden van harte gefeliciteerd. Het is welverdiend. Iedereen heeft hard getraind niet alleen op de training, maar ook thuis. De examencommissie was onder de indruk van de prestaties en van de vooruitgang die er de afgelopen paar weken geboekt is.

We hadden een behoorlijk aantal kandidaten. Daar zijn we reuze blij mee. Helaas lukte het daardoor niet om alle paspoorten tijdens het examen in orde te krijgen. Daarvoor onze excuses. Verder hebben we niet van iedereen het paspoort/inlegvel gehad. Wellicht komt dat doordat dit het eerste examen is na de invoering van het paspoort en is nog niet iedereen er aan gewend. Vanaf gele band (junioren/senioren) of witte band, blauwe slip (jeugd) behoor je een UTI paspoort te hebben. Jeugdleden hebben een inlegvel voor het paspoort. Slaag je dan tekent de examencommissie dit hierin af. Heb je je paspoort nog niet ingeleverd, doe dat dan na de vakantie bij je leraar. Zijn de papieren niet in orde, laat dat dan weten aan de leraar.

JEUGD

Witte band, gele slip: Chener Ahmed, Yousef Ahmed, Romy Becker, Kirian de Groote, Ainse Kokkelmans, Michelle Meijer, Daniël Situmeang
Witte band, groene slip: Dimitri Drijfhout, Joris van Hezel, Marco Huiberts
Witte band, blauwe slip: Juliette Deker, Milou de Graauw, Dennis van Doornik, Ramon Kragten
Witte band, rode slip: Cherelle Tan
Witte band, zwarte slip: Sebastiaan Tieleman, Michelle Dekker, Daan de Graauw, Idris Al Khouli
Gele band: Aran Koning
Gele band, groene slip: Sjoerd Tinkhof

JUNIOREN/SENIOREN

Gele slip: Tobias van de Ven, Arancha Ahmad, Bram Oskam, Sjoerd Polman, Gerhard de Vries, Dennis Kosterman, Sander de Ridder, Miriam Maas, Ruud van der Torre
Gele band: Bas Vermorken, Hans van den Berg, Pieter van den Berg
Groene slip: Rolf Wolters
Groene band: Marlin Ebbers, Roel Tinkhof, Joy Adjiembaks
Blauwe band: Dorothy Everwennink
Rode slip: Peter van Stevendaal
Prettige kerst en een gelukkig nieuwjaar namens kader en bestuur

Prettige kerst en een gelukkig nieuwjaar namens kader en bestuur





Taekyon Houten