De electronische Taekrant, seizoen 2007-2008


klik hier voor de lijst van alle titels. Klik op de titel als je het hele nieuwsverhaal wilt zien.
Terug naar de lijst van alle titels

Zaterdag 21 juni 2008

Na de succesvolle Tae-dag vorig jaar, gaan we dit jaar weer een mooie dag organiseren en wel op 21 juni a.s.

Waar en wat

We verzamelen op 21 juni om 08:45 bij de sportzaal Den Oord voor een autorit van 10-15 minuten. De Tae - dag zal ongeveer tot 15:30 / 16:00 duren; dit is het tijdstip dat we plannen terug te zijn Den Oord. Op de locatie kunnen we zowel een buiten programma als een beperkt binnen programma uitvoeren. Uiteraard is de planning het buiten programma bij Fort Vechten ; met o.a. de togglebaan, klimpaal en indianenbrug.

Kleding

Aangezien we in de ochtend een sportief programma buiten gaan uitvoeren is het aan te bevelen om extra oude kleren / schoenen mee te nemen die vuil en nat mogen worden. Na afloop van het ochtend programma kan er niet gedoucht worden. Na het (evt.) omkleden kan een trainingspak of vergelijkbaars worden aangetrokken. Droge schone kleding voor het middag-programma (bijv. een speciale training ) zijn aan te bevelen.

Eten & drinken

Voor de lunch wordt gezorgd. Dat betekent broodjes en drinken. Na afloop van het middag programma willen we een drankje met een kleine versnapering uitdelen.

Bijdrage

De eigen bijdrage is tot en met 17 jaar : EURO 5,- en voor 18 jaar en ouder : EURO 7,50

Vervoer / chauffeurs

We hebben natuurlijk chauffeurs nodig voor het wegbrengen en ophalen. Zonder voldoende chauffeurs kan het programma op de geplande locatie geen doorgang vinden. Graag aangeven of wij een beroep op u mogen doen. Aan het spectaculaire ochtendprogramma mogen ook de ouders meedoen; uw bijdrage EUR 10,--. p.p. ; geef dit svp aan op het aanmeldingsformulier.

Aanmelden / betalen eigen bijdrage

Graag ontvangen wij de ingevulde aanmelding + de eigen bijdrage in een envelop zo snel mogelijk retour.

UITERLIJKE DATUM VAN INLEVEREN IS VRIJDAG 13 JUNI

We gaan ervan uit dat een ieder meedoet; het wordt namelijk een zeer leuke en enerverende dag met veel leuke uitdagingen en af en toe een plasje water welke in de weg ligt !!

Inleveren enveloppen mag ook op de volgende adressen :

Hester ReijngoudPr. Ireneweg 203991 BG Houten
Erik MeyndersDassenakker 373994 EE Houten
Nico van DiddenHerbergierserf 323991 KJ Houten






============================== Aanmelding formulier ==============================


Naam + leeftijd   ----------------------------------------------------------------

Adres		  ----------------------------------------------------------------
 
Telefoonnummer    ----------------------------------------------------------------
voor noodgevallen

Naam Chauffeur / Ouder  ----------------------------------------------------------
Ouder doet mee   :  ja / nee 
+ aantal extra plaatsen     ------------------  ( naast uw eigen zoon of dochter ).	

Vegetarisch / dieet / allergie /etc.---------------------------------------------

O  Welke ouder wil nog een (kleine) helpende hand bieden ? 
                                                 --------------------------------

=================================================================================

(Uit "het Trefpunt" van woensdag 20 februari 2008, jaargang 40, p.9.)

Taekwondo in Houten

HOUTEN - Bij vereniging Taekyon Houten kan men Taekwondo beoefenen. Taekwondo is een sierlijke zelfverdedigingsport waarin iedere spier van je lichaam actief gebruikt wordt. Taekwondo is geen krachtsport. Souplesse, snelheid, lenigheid, balans en timing spelen een veel grotere rol. Taekwondo is goed voor de weerbaarheid, omdat het de zelfverzekerdheid van de beoefenaar vergroot.

Interesse gekregen voor Taekyon Houten? Kijk op de website van Taekyon of mail naar taekyon@houten.com.

Taekwondo Vereniging Taekyon Houten hield afgelopen zondag (17 februari 2008) weer haar jaarlijkse clubkampioenschappen. Vier teams hadden zich voorbereid en lieten zien hoe goed ze waren in uithoudingsvermogen, estafette, het lopen van tuls (techniekpatronen) en zelfs het doorslaan van plankjes was voor de taekwondoka's geen probleem!

De kampioenschappen begonnen met een warming-up. Toen alle spieren warm waren, was er een gedeelte waarin de deelnemers in een halve minuut zoveel mogelijk trappen tegen een stootkussen moesten maken. Ondertussen streden aan de andere kant van de zaal twee teams tegen elkaar in een taekwondo-estafette, met o.a. touwtjespringen en gericht trappen naar een kegel na eerst vijf rondjes te hebben gedraaid.

Het doortrappen van plankjes was slechts één van de onderdelen tijdens de gezellige clubkampioenschappen van Taekwondo Vereniging Taekyon Houten.

Hierna lieten kinderen zien hoe zij de technieken in een tul zo netjes mogelijk konden uitvoeren. Dat was nog best moeilijk, want ze moesten die tul wél uit hun hoofd kennen! De jury had het duidelijk heel moeilijk met kiezen. Na een korte pauze werd er geteld hoeveel plankjes er per team werden doorgetrapt. Bij dit onderdeel eindigden de teams vrijwel gelijk. De meesten konden nu even uitrusten en genieten van een demonstratie die een groepje leden had voorbereid. In verschillende onderdelen werd geshowd wat Taekwondo inhoudt. Meester Jan-Willem sloot de demo spectaculair af met het in één keer doorslaan van tien (!) betonblokken.

Ook in de middag werd nog fanatiek gestreden, onder andere in synchroon-tuls, maar ondanks de fanatieke strijd was juist de goede sfeer de hele dag door opvallend. Het blauwe team won uiteindelijk de grootste taart. Gelukkig waren er ook taarten voor de tweede, derde en vierde prijs! Zo kon iedereen terugkijken op een feestelijke, geslaagde dag.

"Korea heeft 150 gevechtskunst bonden, maar geen enkele Zuid-Koreaans gevechtskunst kan zich beroepen op een oude Koreaanse traditie." Dat was de conclusie van Dr. Bok Kyu Choi afgelopen zaterdag (23-2-2008) in Leiden. Dr. Choi gaf een twee uur durende voordracht in het centrum van koreaanse studies van de Leidse universiteit over het onderwerp van zijn promotieonderzoek, de geschiedenis van de Koreaanse gevechtskunsten. Jan-Willem en ik waren al een beetje voorbereid op deze conclusie: we hadden op de internet encyclopedie al iets in die richting gelezen. Maar voor het merendeel van de 200 aanwezigen (taekwondoka's en hapkidoka's) kwam de conclusie hard aan.

Voor de landgenoten van Dr. Choi overigens ook. Dr. Choi verblijft sinds een half jaar in Leiden. Hij voelt zich daar beter thuis dan in Korea waar hij een jaar of drie geleden gepromoveerd is en universitair professor was in de Koreaanse gevechtskunsten (dat kan daar blijkbaar).

aan het dansen

Korea heeft net als alle andere landen de nodige oorlogen gehad en het stuurde zijn soldaten niet onvoorbereid de strijd in: er zijn verschillende koreaanse boeken van meer dan 500 jaar oud waarin diverse gevechtsstrategien en wapensystemen beschreven staan. Waarom kennen de huidige Koreaanse gevechtskunsten dan toch geen oude traditie van eigen bodem? Door de ontwikkeling van de vuurwapens verloor het "handwerk" steeds meer aan betekenis en gevechtssystemen werden langzamerhand omgebouwd tot sportsystemen. Zo ging dat overal (denk aan schermen), ook in Korea. Japan bezette Korea (van 1910-1945) echter precies in de periode dat de ontwikkeling (door een massale interesse in sport) elders het sterkst was. De ontwikkeling in Korea is hierdoor overgenomen door de Japanse, d.w.z. in kringen die belangstelling hadden voor sport gebaseerd op gevechtshandelingen werden uitsluitend Japanse gevechtssystemen gebruikt. Na de oorlog vonden de Koreanen dit uiterst pijnlijk. Een dergelijke gevoel van ontworteling deed zich overigens ook voor op andere culturele gebieden. Als reactie hierop werd de japanse achtergrond gebagataliseerd. In de ontwikkeling van Taekwon-do zou bijvoorbeeld niet het Japanse Karate een dominante rol gespeeld hebben, maar het koreaanse Taekyon. "Onzin" zegt Dr. Choi, "Taekyon was een boerenspel dat niets met vechten te maken had, bovendien had men rond 1950 (en ook nu) maar een uiterst vaag idee hoe dat spel beoefend werd". Hapkido zou niet uit Jiu-Jitsu ontwikkeld zijn maar uit het koreans Gakju. "Van Gakju bestaat alleen een prent uit 1500 met twee figuren die ook wel aan het dansen zouden kunnen zijn", aldus Dr. Choi. Met name rond 1990 zijn er tientallen sporten ontwikkeld in Korea die, omdat ze beschreven staan in de 500 jaar oude boeken, wel echt Koreaans zouden zijn. Dit is een andere reactie op het gemis aan eigen traditie. De waarheid is echter dat ze zwaar leunen op modernere gevechstsporten van elders (Japan, China): een gevechtssport leer je nu eenmaal niet uit een boek (zeker niet uit een oud boek).

Moeten wij er mee zitten dat Koreanen hun identiteit missen in "hun" gevechtskunsten? Ik denk het niet. Zoals Dr. Choi opmerkte had het zoeken naar een basis van bijvoorbeeld Taekwondo ook voordelen. Men had een open oog voor westerse opvattingen over sport, over didactiek, sport fysiologie, bio-mechanica, etc.. De Japanse instelling dat alles traditioneel overgeleverd wordt van meester op leerling schermt dit soort invloeden af. Taekwon-do is daardoor voor ons toegankelijker geworden dan Karate. Wellicht moet ik "eerder toegankelijk" zeggen. Door het succes van Taekwon-do in het Westen hebben karateka's inmiddels hun didactische opvattingen onder de loep genomen en bijgesteld. Persoonlijk vind ik de openheid van Taekwon-do bijzonder prettig: van iedere techniek en actie in Taekwon-do kan je precies te horen te krijgen waar hij voor dient. Je wordt nooit afgescheept met vage verklaringen waaruit blijkt dat men blind iemand anders nadoet.

"Moeten we onze ogen richten op Korea voor nieuwe ontwikkelingen in bijvoorbeeld Taekwon-do" vroeg iemand hoopvol (een lid van de NTA? De NTA heeft een jaar of drie geleden besloten banden met Koreaanse bonden nauwer aan te halen). "Nee" antwoordde Dr. Choi resoluut, "Korea heeft oosterse vechtsporten toegankelijk gemaakt voor het westen, maar interessante ontwikkelingen zijn nu nog maar alleen in het westen te vinden." (Of hij naar de UTI refereerde?) "Koreanen zijn nog maar alleen geïnteresseerd in Golf".

Uit het feit dat Korea 150 gevechtsbonden telt zou je kunnen afleiden hoe wanhopig koreanen op zoek zijn naar een eigen identiteit (Dat was in ieder geval de suggestie van Dr. Choi). Nederland telt alleen al een stuk of zes bonden die de ITF stijl van Taekwon-do beoefenen. Met 16 miljoen Nederlanders en 72 miljoen Koreanen komt dat in Koreaanse verhouding neer op 28 bonden. Het lijkt mij niet onwaarschijnlijk dat de Hapkido -- en WTF Taekwondo wereld in Nederland net zo verplinterd. Of Nederlanders ook op zoek zijn naar een Koreaanse identiteit ...?

Geïnteresseerd in de lezing van Dr. Choi? Je kunt bij mij een syllabusje (uitgebreide samenvatting) van de lezing inzien en een dvd waarop je kunt zien hoe de reconstructies van de oude vechtsporten eruit zien. Authentiek of niet, spectaculair is het in ieder geval wel.

Het clubkampioenschap afgelopen zondag (17 februari 2008) was, geloof ik, een groot succes. Iedereen heeft zich prima vermaakt.

Het winnend team (team Blaauw) in actie

Bij deze nogmaals hartelijk dank voor alle hulp. Indrukwekkend. Het opbouwen van de zaal, weer afbreken en opruimen leek geheel vanzelf te gaan, catering was perfect de jury deed vlug en accuraat haar werk, teamcaptains brachten hun enthousiasme over op hun team, het demoteam liet een inspirerend stukje Taekwon-do zien, wat ik er nu al van gezien heb komt er een leuke collectie foto's, de organisatie was weer uitstekend, de deelnemers waren enthousiast. Zonder ieders inzet was het niet gelukt.

Van te voren is het lastig om in te schatten wie er allemaal mee gaat doen. Soms kunnen kinderen toch niet of juist weer wel en natuurlijk willen we iedereen mee laten doen. Dat daardoor het formeren van de teams tijd kost en het teamoverleg wat langer duurt (wie kan je tegenover wie zetten?, voor welk onderdeel heeft iedereen een vertegenwoordiger?, etc.) nemen we daarvoor graag op de koop toe.

Uit de demo

Graag zouden we ook een sparringscompetitie op het programma hebben. Maar als je bedenkt hoe het bij grotere kampioenschappen aan toe gaat, dan snap je waarom het bij ons moeilijk is om hier een spannende invulling aan te geven. Er zijn drie niveau klassen (tot blauwe band, blauwe band tot zwart, zwarte band), drie leeftijdsklassen (tot 14 jaar, 14 t/m 17 jaar, 18 jaar en ouder), twee gelachtsklassen (man, vrouw), een stuk of vijf gewichtsklassen (het is een ongelijke strijd om iemand van 80 kilo tegenover iemand van 65 te zetten). Bij elkaar zo'n 3*3*2*5=90 klassen. Kortom, voor onze club betekent dat dat iedereen onmiddellijk kampioen is in zijn klasse (hetgeen natuurlijk terecht is: alle kampioenen, gefeliciteerd ;-) ). Tijdens de clubavonden op vrijdag zullen we toch proberen om in ieder geval bij junioren/senioren een sparringscompetitie op te zetten. Jullie horen er nog van.

Uitslag: 1 Blauw
2 Groen
3 Oranje
4 Geel

Teams

BLAAUW
Govert van Sandwijk

Tycho van Sandwijk
Rens Kersbergen
Kirian de Groote
Cherelle Tan
Sjoerd Tinkhof
Sebastiaan Tieleman
Joy Adjiembaks

GROEN
Anoek Binnerts
Erik Meynders

Joshua Girdharie
Michelle Meijer
Tycho Wedman
Yousef Ahmad
Michelle Dekker
Tobias van de Ven

GEEL
Sebastiaan van Didden

Twan Piquè
Bryan Stekelenburg
Ainse Kokkelmans
Natasja Deshayes
Nawid Hashemi
Ramon Kragten
Miguel Slijkman
Roel Tinkhof

ORANJE
Hester Reijgoud

Daniël Situmeang
Bryan Beek
Mandy van der Ven
Julliete Dekker
Romy Becker
Chener Ahmad
Arancha Ahmad

Hieronder de uitslag van de kubgraadexamens op 21 december 2007.

Van de bijna veertig deelnemers is iederen geslaagd, en paar hebben zelfs een graduatie overgeslagen. Een indrukwekkend resultaat. Iedereen van harte gefeliciteerd.

De prestaties van de groepen van Hester verdienen extra aandacht. Ik doel hier op de prestaties van Sebastiaan en, met name, van Hester. Met een tomeloze energie en enthousiasme is Hester afgelopen periode aan een tweede groep begonnen. De nieuwe groep is een succes. De kinderen vinden taekwondo heerlijk. Inmiddels is ook deze groep is vrijwel vol. Hoe je de kinderen iets kunt bijbrengen terwijl er telkens nieuwe bijkomen is mij een raadsel. En hoe je iedere week weer de energie kunt opbrengen: Hester traint, nadat ze twee uur les gegeven heeft, zelf nog eens twee uur. Maar Hester en Sebastiaan hebben het voor elkaar gespeeld. Mijn complementen.

Met vriendelijke groeten
en de beste wensen voor 2008
dat jullie je allemaal maar soepel door het nieuwe jaar heen mogen slaan :-)

Gerard Sleijpen
Voorzitter Taekyon Houten

De trotste jeugd met hun diploma en hun leraar Hester Reijngoud

Junioren en senioren

Ad Koets   8-ste kub (dubbele graad!)
Arancha Ahmad   7-de kub
Erik Meynders   6-de kub (dubbele graad!)
Hans van den Berg   7-de kub
Joy Adjiembaks   4-de kub
Miguel Slijkerman   8-ste kub
Pieter van den Berg   7-de kub
Sebastiaan Tieleman   7-de kub
Tobias van de Ven   7-de kub
 

Jeugd 2

Chener Ahmad   witte b rode sl
Cherelle Tan   witte b zwarte sl
Dimitri Drijfhout   witte b rode sl
Joris van Hezel   witte b rode sl
Juliette Dekker   witte b zwarte sl
Marco Huiberts   witte b blauwe sl
Michelle Dekker   gele b rode sl (dubbele slip!)
Milou de Graauw   gele b
Ramon Kragten   witte b zwarte sl
 

Jeugd 1

Alène Moor   witte b gele sl
Ainse Kokkelmans   witte b blauwe sl
Bryan Beek   witte b gele sl
Chrissy Moor   witte b gele sl
Emmy Ariaansz   witte b gele sl
Joshua Girdharie   witte b gele sl
Kirian de Groote   witte b blauwe sl
Léna Aarts   witte band blauw slip (dubbele slip!)
Mandy van der Ven   witte band groene slip
Marieke Hofmans   witte b gele slip
Melle Voolstra   witte b gele slip
Michelle Meijer   witte b blauwe sl
Natasja Deshayes   witte b gele slip
Pepijn Nass   witte b blauwe sl
Rens Kersbergen   witte b gele slip
Romy Becker   witte b blauwe sl
Twan Piqué   witte b gele slip (dubbele slip!)
Tycho Van Sandwijk   witte b gele slip
Wessel Custers   witte band blauwe slip
Yousef Ahmad   witte b blauwe sl




Taekyon Houten