De electronische Taekrant, seizoen 2009-2010


klik hier voor de lijst van alle titels. Klik op de titel als je het hele nieuwsverhaal wilt zien.
Terug naar de lijst van alle titels

Vrijdag 25 juni zijn er kubgraadexamens geweest. Een paar kids moesten vrijdag feesten, optreden of iets dergelijks en hebben dinsdag 29 juni examen gedaan. Leuk dat er ook vanavond veel publiek was.

Vrijdag 25 juni hebben we bij de eerste jeugdgroep kunnen genieten van de grote zaal. Er was flink veel publiek: de zaal was vol. Volgens Hester waren er nu toch ongeveer evenveel mensen als met kerst. Dat was toen in de bovenzaal. Moeilijk voor te stellen.

Naast dit meetkundig probleem, was er later op de avond een algebraisch. Drie hooggegradueerde hadden 2 keer zoveel tijd nodig om het examen af te leggen als nodig geweest zou zijn voor vier kandidaten: 3 bleek dus 2 maal 4 te zijn. Dat lag niet aan de kandidaten (Isabelle, Sebastiaan en Erik), die deden het uitsteken (dwz meestal). Met drie kandidaten heeft er één geen vaste partner en moet er voortdurend van partner gewisseld worden :-( .

De kinderen deden het uitstekend. De Sebastianen en Michelle Dekker (en de kids) hadden klaarblijkelijk goed werk geleverd in afwezigheid van Hester. Veel dank en lof. De grote Sebastiaan moest er elke vrijdagavond extra voor uit Delft komen. De club prijst zich fortuinlijk met mensen die zich zo inzetten voor de kids en voor Taekwon-do. Ook fijn dat Hester weer volledig terug is.

Hieronder de uitslag op een rijtje. Een plusje (+) achternaam betekent een extra slip.

Alle geslaagden, gefeliciteerd.
Foto van alle geslaagden jeugd II, junioren, senioren en leraren van Wim Meijer (dank).

Beste mensen, namens kader en bestuur, een fijne vakantie, geniet ervan en tot taekwondo (vrijdag 20 augustus 2010).

Met vriendelijke groeten,
namens de examencommissie
(Jan-Willem Linschoten, Frank van der Meij, Hester Reijngoud)
Gerard Sleijpen

Junioren en senioren

Erik Meijnders   1-ste kub
Sebastiaan Tieleman +   1-ste kub
Isabelle Aarts   4-de kub
Sandra Oberweis   8-ste kub
Leonie Gijsen   9-de kub

Jeugd 2

Ramon Kragten   gele b zwarte sl
Dimitri Drijfhout   gele b rode sl
Joris van Hezel   gele b rode sl
Léna Aarts +   gele b rode sl
Wessel Custers   gele b rode sl
Michelle Meijer   gele b blauwe sl
Natasja Deshayes   gele b groene sl

Jeugd 1

Tycho Van Sandwijk +   gele b rode sl
Chrissy Moor   gele b
Bryan Beek   witte b zwarte sl
Joshua Girdharie   witte b zwarte sl
Balder Haze   witte b rode sl
Elora Aarts   witte b rode sl
Lotje van Nimwegen   witte b rode sl
Tygo Min-Chin Fijn   witte b rode sl
Aniek de Bruijn   witte b blauwe sl
Charlotte Meijnders   witte b blauwe sl
Erik Meijer   witte b blauwe sl
Hayet Khoffi   witte b blauwe sl
Collin Markus   witte b groene sl
Danny Nguyen   witte b groene sl
Julian Markus   witte b groene sl
Merel Poesse   witte b groene sl
Saar Boter   witte b groene sl
Dawoed Elazzati   witte b gele sl
Mika Molenkamp   witte b gele sl

De voorzitter, Karel van Orsouw, van de taekwondo organisatie, de UTI, waarbij wij zijn aangesloten is dit weekend de negende Dan toegekend. Voor een Nederlandse vechtsporter is dit een uniek hoge graduatie, een eer die Karel van Orsouw mag delen met Anton Geesink.

Hieronder een kopie van een artikel over de graduering van de site van de UTI.

9de Dan Karel van Orsouw

Aan Karel van Orsouw werd zaterdag 25 juni 2010 de negende Dan toegekend. De negende Dan is de hoogste graad die oosterse vechtsporten inclusief Taekwon-Do kennen: negen kubgraden, negen dangraden. Karel van Orsouw is hiermee grootmeester geworden, Saseong op z'n Koreaans (spreek uit als “sassong”).

In de speeches bij de uitreiking van de dangraad werd Karel geroemd om zijn enorme kennis, inzicht, en kundigheid. De betekenis van de heer van Orsouw voor het Nederlandse Taekwon-do, en niet alleen voor de UTI, kan niet overschat worden; ze is ongekend groot, aldus dhr. van Linschoten (V-de Dan). Van Orsouw is niet alleen de grondlegger geweest van alle grotere taekwondo organisaties in Nederland, maar hij heeft ook het Taekwondo van de Koreanen verder ontwikkeld tot een een eigen stijl. De stijl is bijzonder effectief en omvat ook vechten met alledaagse wapens als messen, en korte en lange stokken. De effectiviteit van zijn Taekwon-do komt tot uiting in de talloze partneroefeningen en andere oefeningen die hij ontwikkeld heeft. Veel van deze oefeningen behoren tot het oefenmateriaal van vele Taekwon-do organisaties en zijn zo vertrouwd dat men zo langzamerhand niet meer beseft dat ze niet van Koreaanse maar van Nederlandse bodem komen. Garry Brady (VI dan) uit Wales probeerde de Nederlanders in het publiek duidelijk te maken hoe fortuinlijk zij zijn. Hij dacht niet de ze beseffen welk een juweel ze in huis hebben. Hij zou wel iedere week bij Karel willen trainen. Karel's taekwondo kennis is onuitputtelijk. Iedere ontmoeting met Karel was telkens weer geweldig inspirerend en stimulerend en leverde hem verrassende nieuwe inzichten op.

De toekenning van de graad werd niet alleen ondersteund door de Europese “UTI” scholen, maar ook door hooggegradueerden van andere internationale taekwondo organisaties. Unaniem werd de betekenis van van Orsouw's voor het Taekwon-do geroemd.

Dhr. van Orsouw was blij met de hoge onderscheiding en de blijk van waardering voor zijn activiteiten. In zijn dankwoord vroeg hij zich schertsend af of hij er wel echt blij mee mocht zijn: de negende Dan betekende gewoonlijk het einde van de carrière en dat had hij nog niet in gedachte. De aanwezigen vonden dat fijn om te horen, maar hadden niet anders verwacht.

De onderscheiding ging vergezeld van een “Attest” waarin een groot aantal hooggegradueerde taekwondoka's uit binnen- en buitenland uitlegde waarom dhr. van Orsouw in hun ogen de negende Dan verdient. Dhr van Orsouw was er verguld mee, maar vond het moeilijk zichzelf in die verklaringen te herkennen, zo vertrouwde hij mij toe. “Ik kan toch niet op water lopen of water in wijn veranderen”, aldus de bescheiden jonge grootmeester. Dat is zo, maar Karel weet wel waar de paaltjes staan en is altijd bereid om andere te helpen om die paaltjes te vinden. (Onder aan dit artikel kan je lezen hoe je op water kunt lopen. Het geheim van het maken van wijn wilde Karel mij niet onthullen, ... tenminste nog niet).

Een kubgraad kan je twee a drie keer per jaar halen, voor het behalen van een dangraad heb je wat meer tijd nodig. Tussen bijvoorbeeld de vierde en de vijfde Dan zit minimaal vijf jaar, tussen de vijfde en zesde minimaal zes jaar, etc.. Voor de eerste Dan heb je minimaal vijf jaar nodig. Kortom, voor de negende Dan train je minimaal 49 jaar. Het moge duidelijk zijn dat trainen alleen niet genoeg is. Je moet natuurlijk ook voldoen aan de standaard die voor iedere graad staat en voor de negende Dan is die bijzonder hoog, de hoogste.

Over water lopen. Een pastoor en een dominee zitten naast elkaar te vissen. De pastoor heeft beet, staat op en loopt rustig over het water naar de vis en haalt hem van de haak. Even later heeft de dominee beet. “Wat de pastoor kan, kan ik ook” denkt dominee, “mijn geloof is toch niet minder dan dat van hem?” en hij stapt ook op het water. Helaas, de dominee zakt tot zijn middel in het water. “Tja”, zegt de pastoor “het geloof is er wel, maar je moet ook weten waar de paaltjes staan”.

Nico heeft een fotoreportage (> Taedag, juni 2010) gemaakt die de hele Taedag uitputtend laat zien.

Vrijdag 18 december hadden we weer onze kubgraadexamens.

Het examen bij de jeugd verliep soepel en gedisciplineerd. Het is altijd leuk om naar de verrichtingen van de kleintjes (de jeugdgroepen van Hester) te kijken. Zij zijn enthousiast en vinden alles spannend. Zelfs de kinderen die dit seizoen begonnen waren maakten al zeer mooie trappen. Met name de zijwaartse trap maakte induk op mij. Dit is een zeer lastige trap en om die in een paar maanden (aan)geleerd te krijgen is knap werk. Lof voor Hester en haar assistent, de twee Sebastianen.

Het examen voor junioren, senioren en jeugd 2 verliep ook soepel, hoewel ik vermoed dat menigeen nogal verkleumd was: het was behoorlijk koud in de zaal. Maar wellicht dat dat gecompenseerd werd door het vuur van enthousiasme. Met name bij het sparren spetterde dat er wel vanaf.

Hieronder vinden jullie de uitslag. Alle geslaagden, gefeliciteerd.
Foto's van alle geslaagden en leraren van Ron Kragten en Hendrik Haze (dank).

De bedoeling was om de inning van de examengelden vanaf dit examen soepel te laten verlopen middels een automatische incasso. De machtigingsformulieren waren af, maar door een tweetal misverstanden konden we die jullie toch niet nu al ter ondertekening voorleggen. We zullen jullie daar in januari nog mee lastig vallen. Mijn excuses. Ik hoop dat ons kerstgeschenk, de contributieverlaging (je leest het goed: verlaging) van 5 euro per half jaar, vanaf 1 januari 2010 (vanaf nu dus) het weer goed maakt.

Beide jeugdgroepen van Hester trainen vanaf vrijdag 8 januarie in de "Kleine Zaal" (beneden) van Sportcomplex "Den Oord" en wel van 18:30-19:30: het wordt dus één groep.

Beste mensen, namens kader en bestuur, fijne feestdagen en gelukkig nieuwjaar, en voor nu, geniet van de sneeuw.

Met vriendelijke groeten,
namens de examencommissie
(Jan-Willem Linschoten, Hester Reijngoud)
Gerard Sleijpen

Junioren en senioren

Erik Meijnders   2-de kub
Sebastiaan Tieleman   3-de kub
Michelle Dekker   4-de kub
Isabelle Aarts   5-de kub
Eef Custers   8-ste kub (dubbele graad)

Jeugd 2

Cherelle Tan   gele b rode sl
Juliette Dekker   gele b rode sl
Ramon Kragten   gele b rode sl
Dimitri Drijfhout   gele b blauwe sl
Joris van Hezel   gele b blauwe sl
Wessel Custers   gele b blauwe sl
Léna Aarts   gele b groene sl
Michelle Meijer   gele b groene sl
Natasja Deshayes   gele b

Jeugd 1

Tycho Van Sandwijk   gele b groene sl (dubbele graad)
Bryan Stekelenburg   witte b zwarte sl
Chrissy Moor   witte b zwarte sl
Bryan Beek   witte b rode sl
Joshua Girdharie   witte b rode sl
Balder Haze   witte b blauwe sl
Elora Aarts   witte b blauwe sl
Lotje van Nimwegen   witte b blauwe sl
Tygo Min-Chin Fijn   witte b blauwe sl
Aniek de Bruijn   witte b groene sl
Charlotte Meijnders   witte b groene sl
Erik Meijer   witte b groene sl
Hayet Khoffi   witte b groene sl
Rouicha Oberweis   witte b groene sl
Collin Markus   witte b gele sl
Danny Nguyen   witte b gele sl
Julian Markus   witte b gele sl
Merel Poesse   witte b gele sl
Saar Boter   witte b gele sl

Afgelopen zondag (13 december) hebben een paar Taekyonka's een dangraadexamen gedaan. Dave de Putter en Nico van Didden zijn geslaagd voor de tweede dan, Ron Lustig voor de eerste dan. Van harte gefeliciteerd.

De examencommissie was onder de indruk van de prestaties van onze kandidaten. Ron viel op door zijn energie en het hoge niveau van zijn technische vaardigheid. Zijn examen was van uitzonderlijk hoog niveau. De commissie vond overigens het niveau van alle kandidaten gemiddeld goed, maar zag opvallende uitschieters naar boven en naar beneden. Ron hoorde bij de uitschieters naar boven. Dave, maar ook Nico, werd met name geprezen voor zijn doorzettingsvermogen. Hij werd als voorbeeld gesteld voor andere taekwondoka's. "Het zou mooi zijn als iedereen tot op zulke leeftijd met zulke inzet en zo'n plezier Taekwon-do zou beoefenen. Ik hoop dat dat voor ieder van jullie is weggelegd", aldus de voorzitter van de examencommissie.

De examens werden afgenomen in het Nationaal Sportcentrum Pependal. De examencommissie stond onder leiding van de internationale grootmeester Karel van Orsouw. Dhr. van Orsouw heeft de achste dan en is daarmee een van de hoogst gegradueerde Taekwondoka's in Europa.

Een week geleden, op zaterdag 28 november, hebben Sebastiaan Tieleman, Joy Adjiembaks en Tobias van de Ven meegedaan aan een groot toernooi in Friesland, aan "het eerste Master of martial Art(s) Toernooi".

Sebastiaan wist met sparren zowel een tweede als een derde plek te veroveren (in twee verschillende wedstrijdvormen: in het puntstop systeem en in het doorgaand systeem). Sebastiaan, gefeliciteerd. Joy en Tobias vielen (net) buiten de prijzen. Tobias valt nog onder de categorie lage banders, maar was ingedeeld bij de hoge banders. Tsja, dan wordt het wel erg moeilijk. Joy stond in de zwaarste poule van senioren met vrijwel allen een zwarte band die ook nog vaak zwaarder waren dan hij.

Sebastiaan, Joy en Tobias waren alle drie bijzonder enthousiast en ze hebben het alle drie goed gedaan. Alleen al het meedoen en ... de reis naar Friesland op de koop toenemen, dat was al een hele prestatie: 7:30 in de auto, twee uur onderweg.

Sebastiaan, Joy en Tobias waren alle drie bijzonder enthousiast

Sinds een jaar draaien we in de trainingen regelmatig partijtjes en hebben we een heuse competitie opgezet. Dat is zeer stimulerend en verschillende mensen hebben al te kennen gegeven dat ze graag een keer elders zouden willen knokken. Maar tussen droom en daad... Enfin, nu is het er toch van gekomen (voor een paar in ieder geval), dankzij het initiatief van Sebastiaan. Met dank aan de vader van Sebastiaan, die gechauffeerd heeft.

Het Toernooi dat georganiseerd werd door de Taekwondo School Art of defence was zeer groot opgezet en trok meer dan 150 deelnemers. Het deelnemersveld was internationaal en gemêleerd. Er deden niet alleen Taekwondoka's mee, maar ook karateka's, kick-boxers, penjak silatka's, etc.. De wedstrijdregels waren hier enigszins op aangepast.

Een verslag van het toernooi (nou ja verslag...) van de friese TV is te vinden op YouTube
        http://www.youtube.com/watch?v=v5rOhl7SQfI
Dhr. Tieleman heeft een uitgebreider filmverslag gemaakt, met name van de verrichtingen van onze deelnemers. Ik hoop dat ik dat binnenkort op de site van Taekyon kan zetten.





Taekyon Houten