De electronische Taekrant, seizoen 2010-2011


klik hier voor de lijst van alle titels. Klik op de titel als je het hele nieuwsverhaal wilt zien.
Terug naar de lijst van alle titels

Afgelopen zondag (26 juni 2011) heeft de secretaris van onze club, Erik Meijnders, examen gedaan voor de eerste dan (zwarte band). Met succes. De internationale examencommissie onder voorzitterschap van Karel van Orsouw (IX-de Dan) vond hem een van de betere kandidaten. Erik, gefeliciteerd.

Erik was in december al helemaal klaar voor het examen. Helaas was hij toen ingesneeuwd. De reis ging dit keer wel van een leie dakje. Nou ja,... niet helemaal. De rondweg in Eindhoven vormde een probleempje (als je die mist kom je in Weert uit, terwijl de examens in Valkenswaard zijn). Gelukkig had Erik rekening gehouden met dit soort onvoorziene obstakels en was hij een dagje eerder van huis gegaan. Dat dagje eerder was overigens bedoeld voor een extra training. Sommige andere kandidaten hadden deze extra trainingstijd (de hele zaterdag en zondagochtend) daadwerkelijk nodig om de examenstof ander de knie te krijgen. Dat lukte helaas niet iedereen. Enfin, Erik had die extra trainingstijd niet nodig. Maar hij en een paar andere leden van onze club genoten wel van dit trainingweekend: lekker sporten met mensen van gelijk niveau onder leiding van inspirerende leraren. Inspirerend en je steekt er geweldig van op. Geweldig!

Na de uitslag van het examen kreeg Erik een zwarte band van Jan-Willem. Erik was er zichtbaar trots op. Terecht: deze graad is wel verdiend.

Vrijdag 24 juni zijn er kubgraadexamens geweest. Een aantal kinderen hadden vrijdag en musical of en andere buiten-schooltijd-schoolse activiteit en hebben dinsdag 28 juni examen gedaan. Op beide avond was er veel publiek.

Als vanouds was iedereen enthousiast en presteerde goed. Door zenuwen presteerde sommige onder hun gebruikelijk niveau. Maar dat had geen vervelende gevolgen: het getoonde was nog steeds ruim voldoende.

Bij de jeugd 2, junioren, senioren duurde het examen wat langer dan je zou mogen verwachten: de examencommissie had een enigszins andere samenstelling. Naast Jan-Willem en Gerard zaten Sebastiaan Tieleman en Sebastiaan van Didden in de commissie. De Sebastianen deden dit commissie-werk voor het eerst. Ze deden het serieus. Dat siert ze. De discussie die ze voerden ging niet over de vraag of de prestaties van de kandidaten voldoende waren, dat zat wel goed, maar over of het vertoonde een 8 dan wel een 8+ waard was.

Het wachten was overigens alleszins de moeite waard. Tobias sloot het examen af met een zeer spectaculaire breektest: een salto achterover en in de salto een plankje breken met de wreef van de voet op zo’n twee en een halve meter boven de grond. Chapeau.

Hieronder de uitslag op een rijtje. Een plusje (+) achternaam betekent een extra slip.

Alle geslaagden, gefeliciteerd.
De foto van alle geslaagden jeugd II, junioren, senioren en leraren is geleverd door Leonie Gijsen (dank).

Beste mensen, namens kader en bestuur, een fijne vakantie, geniet ervan en tot taekwondo (vrijdag 19 augustus 2011).

Met vriendelijke groeten,
namens de examencommissie
(Jan-Willem Linschoten, Sebastiaan van Didden, Sebastiaan Tieleman)
Gerard Sleijpen

Junioren en senioren

Isabelle Aarts   2-de kub
Tobias van de Ven   2-de kub +
Ramon Kragten   5-de kub
Leonie Gijsen   7-de kub
Naziha Barkat   8-ste kub
Dico Rozema   8-ste kub +
Mathijs Delvigne   8-ste kub +
Niek Nieuwenhuisen   9-de kub

Jeugd 2

Dimitri Drijfhout   groene b
Léna Aarts   groene b
Tycho Van Sandwijk   groene b blauwe sl +
Natasja Deshayes   gele b rode sl
Chrissy Moor   gele b groene sl
Aniek de Bruijn   witte b zwarte sl
Mika Molenkamp   witte b blauwe sl

Jeugd 1

Bryan Beek   gele b groene sl
Elora Aarts   gele b
Lotje van Nimwegen   gele b
Tygo Min-Chin Fijn   gele b
Charlotte Meijnders   witte b zwarte sl
Erik Meijer   witte b zwarte sl
Collin Markus   witte b rode sl
Danny Nguyen   witte b zwarte sl +
Julian Markus   witte b rode sl
Merel Poesse   witte b rode sl
Saar Boter   witte b rode sl
Zohra Salim   witte b groene sl
Dawoed Elazzati   witte b groene sl
Dimitriy Gouriev   witte b gele sl
Joep van Nimwegen   witte b gele sl
Naz Salim   witte b gele sl
Tom Franke   witte b gele sl

Afgelopen zondag is Leon Magis geslaagd voor de 5-de Dan.

Het examen duurde 11 uur, uitgesmeerd over de twee dagen van het weekend. Vooraf klaagde Leon over een pijnlijke rib: bij het sparren eerder in de week was hij wat nonchalant geweest met weren. Bij sommige leerlingen kan je dat maar beter niet zijn. Maar na afloop van het examen hoorde ik Leon niet meer over zijn rib, ... andere blessures hadden de overhand gekregen. Of was het blijdschap met zijn nieuwe graad?

Er waren vijf kandidaten, waarvan een voor de zesde Dan opging en vier, waaronder Leon, voor de vijfde. Op Leon na, allemaal uit Ierland.

Het examen was bijzonder zwaar, niet alleen voor de kandidaten, maar ook voor examencommissie. Iedereen was de volle 11 uur aan de slag (stoot en trap). De bedoeling was niet zozeer om te laten zien dat de stof beheerst werd. Daar was de commissie van te voren al van overtuigd. Als je op dit niveau van Taekwondo beoefening bent aangeland dan train je al heel wat jaartjes (minimaal 20 jaar) en heb je al heel wat keren samen getraind ook met de leden van de examencommissie. Die weten dus wat ze aan je hebben en nodigen je niet uit voor het examen als ze niet weten dat je toe bent aan een volgende graad. Kortom de kans dat je zakt is gering. Maar je moet het toch maar allemaal laten zien en de commissie was kritisch: zij grepen deze gelegenheid aan om alles tot in de kleinste details goed te krijgen. Iedere hogere tul (16 stuks), alle (maar dan ook echt alle) partneroefeningen (22 series), alle wapentuls (4 stuks) moesten zo vaak uitgevoerd worden tot het perfect ging, gewoonlijk was daar een keer of vier voor nodig. En al die tijd deden de leden van de examencommissie gewoon mee ( :-( ). Bij welke sport staat de trainer samen met zijn pupillen zolang en zo intensief op het mat?

Ondanks de vermoeidheid was iedereen na afloop gelukkig. Niet alleen vanwege de nieuwe graad -iedereen was geslaagd- maar met het hele weekend. Lekker samen getraind, hard maar kameraadschappelijk en bijzonder veel geleerd. Zo vaak heb je niet de gelegenheid om zo lang en zo intensief samen te trainen op hoog niveau.

De vierkoppige internationale examencommissie stond onder leiding van Karel van Orsouw, voorzitter van de UTI, houder van de IX-de Dan. Dhr. van Orsouw prees zich gelukkig met het feit dat de UTI over zo veel kaderleden beschikt met zulke capaciteiten, kennis en vaardigheden. Karel had extra lovende woorden voor Leon. Hij was onder de indruk van zijn strakke technieken. De nieuw gegradueerde prezen op hun beurt eenstemmig de UTI: waar kan je zoveel leren, waar vind je zoveel vriendschap en respect voor elkaar?

Leon, van harte gefeliciteerd.

Afgelopen zondag zouden Sebastiaan Tieleman en Erik Meijnders opgaan voor hun zwarte band examen (eerste dan). Bij Sebastiaan is dat gelukt: hij is geslaagd. De voorzitter van het nationale examencommissie, grootmeester Karel van Orsouw (9-de dan), prees Sebastiaan. Hij vond het examen van Sebastiaan van hoog niveau. Erik kreeg helaas zijn auto niet uit de sneeuw bevrijd en heeft de trip naar het nationaal Sportcentrum Papendal in Arnhem niet kunnen maken. Gelukkig is het volgende dangraadexamen in juni. Dan is de kans op obstructie door de elementen wat kleiner.

Sebastiaan is bij onze jeugd begonnen. Sinds september 2007 traint hij bij junioren/senioren: hij had toen de gele band (8ste kub). Een hele prestatie om in nog geen drie en een half jaar het tot zwart te schoppen.

Commentaar van Sebastiaan: “ik wil komende dinsdag gelijk de tiende tul leren. Heerlijk om weer iets nieuws te leren”.

Vrijdag 17 december hadden we weer onze kubgraadexamens.

Ondanks het ruige weer en de grote sneeuwpartijen ontbrak vrijwel niemand op het examen. Mijn complimenten. Doorzettingsvermogen speelt een belangrijke rol in Taekwon-Do, maar het is natuurlijk toch ook mooi als je dan ook daadwerkelijk kan constateren dat dat er in grote mate is (evenals enthousiasme en grote vorderingen).

Je zou verwachten dat de kou ook voor de nodige koelbloedigheid zou zorgen. Dat was niet het geval. Een aantal kandidaten waren nogal zenuwachtig en lieten daardoor beduidend minder niveau zien dan op de voorgaande trainingen, een enkeling was zelfs volledig de weg kwijt: “tweede serie 1-staps? Nooit van gehoord”. Gelukkig had de examencommissie daar alle begrip voor en probeerde ze zo goed mogelijk de kandidaten weer op de juiste weg te helpen. Dat hielp. Iedereen is geslaagd en verdiend.

Het sparren zag er als vanouds weer spetterend uit. Bij sommige wat aarzelend bij andere wat fanatieker, maar bij iedereen onverdeeld enthousiast. Joy moest zelfs tegen twee personen (ook nog ver gevorderde taekwondoka's) tegelijkertijd sparren. Hij sloeg zich daar prima doorheen. Hij schopte flink van zich af en bleef koelbloedig. Joy ging op voor de rode band en moest daarom iets extra's alten zien.

Bij de breektesten vreesde de examencommissie voor het welzijn van de breektesthouders. Sebastiaan en Erik hielden de breekplanken vast. Of hun vingers de testen ongeschonden door staan hebben? En dat terwijl ze twee dagen later op moesten voor hun zwarte band examen. De meeste kandidaten begrepen dat de bedoeling was om de plankjes te breken en neit de vingers en zeker niet je eigen voet,

Hieronder vinden jullie de uitslag. Alle geslaagden, gefeliciteerd.
Foto's van alle geslaagden en leraren van ?? en ?? (dank).

Beste mensen, namens kader en bestuur, fijne feestdagen en gelukkig nieuwjaar, en voor nu, geniet van de sneeuw.

Met vriendelijke groeten,
namens de examencommissie
(Jan-Willem Linschoten, Hester Reijngoud, Frank van der Meij)
Gerard Sleijpen

Junioren en senioren

Joy Adjiembaks   2-de kub
Isabelle Aarts   3-de kub
Tobias van de Ven   4-de kub
Joris van Hezel   6-de kub
Ramon Kragten   6-de kub
Leonie Gijsen   8-ste kub
Max van Toor   9-de kub
Naziha Barkat   9-de kub

Jeugd 2

Dimitri Drijfhout   gele b zwarte sl
Léna Aarts   gele b zwarte sl
Tycho Van Sandwijk   gele b zwarte sl
Natasja Deshayes   gele b blauwe sl
Aniek de Bruijn   witte b rode sl
Bart van Beek   witte b groene sl (dubbele graad)
Mika Molenkamp   witte b groene sl
Rémon Jasperse   witte b groene sl (dubbele graad)

Jeugd 1

Bryan Beek   gele b
Joshua Girdharie   gele b
Elora Aarts   witte b zwarte sl
Lotje van Nimwegen   witte b zwarte sl
Tygo Min-Chin Fijn   witte b zwarte sl
Charlotte Meijnders   witte b rode sl
Erik Meijer   witte b rode sl
Hayet Khoffi   witte b rode sl
Collin Markus   witte b blauwe sl
Danny Nguyen   witte b blauwe sl
Julian Markus   witte b blauwe sl
Merel Poesse   witte b blauwe sl
Saar Boter   witte b blauwe sl
Victor de Ruiter   witte b groene sl
Arwin Girdharie   witte b gele sl
Zohra Salim   witte b gele sl
Sanjay de Haas   witte b gele sl

Het volgende artikel valt te lezen in de weekkrant.nl van 15 oktober 2010. Een beknopte versie is gepubliceerd in 't Groentje van 12 oktober 2010.

Taekwondovereniging Taekyon uit Houten beleefde vrijdag 24 september weer eens ouderwetse clubkampioenschappen. De leden moesten zich onderscheiden op onderdelen van hun sport en konden zo de titel van hun vereniging veroveren. Sebastiaan Tieleman werd de grote winnaar. Zowel bij het sparren als bij de breektesten was hij de beste. Bij het lopen van de tuls haalde hij een gedeelde tweede plaats.

De afgelopen jaren werden tijdens de clubkampioenschappen steeds teams gevormd waarin zowel de jongste beginnelingen als de gevorderde senioren zaten. De teams streden tegen elkaar. Tijdens de onderlinge wedstrijd was wel sprake van taekwondoachtige elementen, maar niet van echte wedstrijden op onderdelen van de sport, als het lopen van tuls (schijngevechten volgens vaste patronen), breektesten en sparren.

‘Daar wilden we dit jaar verandering in brengen’, zegt voorzitter Gerard Sleijpen van Taekyon. ‘De gevorderde jeugd, junioren en senioren wilden meer echte wedstrijden. Alleen de jongste jeugd hebben we nu in teams laten strijden. Bij de gevorderde jeugd, junioren en senioren ging het er om dat ze op de onderdelen de mooiste techniek lieten zien. De strakste uitvoeringen werden beloond. Bij het sparren konden de leden punten halen door de tegenstander licht te raken. De meeste punten werden gegeven voor hoge trappen. Er zat een echt competitie-element in’.

Bij het sparren waren de deelnemers ingedeeld in drie ervaringsniveaus. Winnaars van dit onderdeel waren Mika Molenkamp, Ramon Kragten en Sebastiaan Tieleman. Bij het lopen van de tuls (zo strak mogelijk) was Tycho van Sandwijk de beste. Sebastiaan Tieleman was bij de breektesten weer de beste, gevolgd door Tobias van de Ven en Remon Jasperse. Ook bij deze testen ging het volgens Gerard Sleijpen om de mooiste technische uitvoering van de trappen en stoten. &squo;Er zijn ook tests waarbij het er om gaat een steeds dikker stuk hout te breken. Maar dat kan uiteindelijk tot blessures leiden’.

In het eindklassement eindigden Tobias van de Ven en Mika Molenkamp achter Sebastiaan Tieleman als tweede en derde van de club. ‘Met de clubkampioenschappen willen we de onderlinge solidariteit tussen de leden vergroten’, zegt Gerard Sleijpen. ‘Ik denk dat we daar goed in zijn geslaagd. Voor de jongste jeugd moet je er wel meer spel in brengen. Zij zitten anders te lang aan de kant te wachten, terwijl ze daar niet het geduld voor hebben’.

Het jeugdteam van Charlotte Meijnders, Danny Nguyen, Victor de Ruiter en Sanjay de Haas bleek het beste in de taekwondoachtige onderdelen. Het ging daarbij ondermeer om de meeste trappen binnen een halve minuut, synchroon tullopen en lintjessparren. Het team werd geleid door - hoe kan het ook anders - clubkampioen Sebastiaan Tieleman. Tweede werd het team onder leiding van Ramon Kragten (Tycho Fijn, Julian Markus, Saar Boter en Alwin Girdharie). De derde plaats ging naar het team van Michelle Dekker (Elora Aarts, Erik Meijer, Colin Markus en Dawoed Elazzati).





Taekyon Houten