De elektronische Taekrant, seizoen 2013-2014


klik hier voor de lijst van alle titels. Klik op de titel als je het hele nieuwsverhaal wilt zien.
Terug naar de lijst van alle titels

Afgelopen vrijdag kon iedereen weer laten zien (zou iedereen weer kunnen hebben laten zien) wat hij/zij van het voorjaar aan Taekwon-do bijgeleerd heeft. Bij een aantal was dat zeer aanzienlijk. Afgelopen tijd is het onderdeel sparren wat systematischer in het trainingsprogramma opgenomen geweest. De examencommissie was duidelijk benieuwd naar de effecten ervan. De gevorderden moesten het opnemen ook tegen twee tegenstanders. Sommige wisten zich daarbij uitstekend te handhaven.

Hieronder de uitslag op een rijtje. Alle geslaagden, gefeliciteerd. Een plusje (+) achter de behaalde graad betekent dat de kandidaat een slip heeft overgeslagen. Voor hun een extra felicitatie.

Junioren en senioren

Natasja Deshayes   2-de kub
Naziha Barkat   3-de kub
Bart Klijsen   4-de kub
Mathijs Delvigne   5-de kub
Ingeborg Verkleij   9-de kub
Willem-Jan Verkleij   9-de kub

Jeugd 2

Tygo Min-Chin Fijn   blauwe b
Charlotte Meijnders   groene b zwarte sl +
Lotje van Nimwegen   groene b rode sl +
Joep van Nimwegen   gele b blauwe sl
Dawoed Elazzati   gele b groene sl
Denise Van Eijsden   gele b blauwe sl +
Luna Georgiou   gele b groene sl +
Okke Klijsen   witte b blauwe sl +

Jeugd 1

Milan Bartels   gele b groene sl
Bridget Golverdingen   gele b +
Menno Smit   witte b zwarte sl
Caspar van Egmond   witte b rode sl
Olaf De Klein   witte b rode sl
Shanon Drijfhout   witte b rode sl
Cedric van den Berg   witte b blauwe sl
Eva Blaaser   witte b rode sl +
Lars de Vries   witte b rode sl +
Annemarijn van Egmond   witte b gele sl
Bo Frantzen   witte b gele sl
Jolin van Bruggen   witte b gele sl
Kai Dorleijn   witte b gele sl

Afgelopen zondag is Tobias van der Ven geslaagd voor de II-de dan en Dion Georgiou voor de I-ste dan.

Examen doen na een trainingsweekend is toch altijd weer speciaal. Na een weekend trainen en een avond doorzakken wil je wel moe zijn en om dan toch nog een topprestatie te leveren.... Gelukkig zijn Dion en Tobias heel matig in het doorzakken: wat ravotten met Twan, hun kamergenoot, die graag wilde laten blijken dat hij op examen ging voor derde dan, maar verder toch tijdig naar bed. Dat klinkt soepeler dan het was: Dion heeft zich thuis verwend met een kwalitatief hoogwaardig bed en matras, terwijl de constructie van de slaapplek in het hostel er duidelijk van uitgaat dat de gebruiker een beetje laveloos zal zijn door overmatig alcohol gebruik. Geen vering, geplastificeerd matras. Alcohol is echter niets voor onze helden. Terijl Tobias en Twan 's ochtends soepel van het bovenste bed sprongen en al vliegend een achterwaartse trap produceerden, moest Dion zich langzaam buikelings uit het onderstaande bed laten zakken. Genant, temeer daar ook twee dames in hun kamer ingedeeld waren (aardige dames: ze lieten niets blijken).

Anderzijds ben je na zo'n weekend helemaal Taekwon-do en gaat alles als van zelf (d.w.z., bij de meeste dan). Bij Tobias en Dion overheerste duidelijk die laatste toestand. Ze zetten voor de internationale examen commissie onder leiding van Karel van Orsouw, IX-dan, voorzitter van de UTI, een topprestatie neer. Tuls en partneroefeningen liepen perfect, en waren van aanzienlijk hoger nivo dan van de gemiddelde andere kandidaat. Dat vonden niet alleen de trotse leraren van onze club, Jan-Willem en Gerard, en de andere supporters van ons duo, maar ook de examencommissie.

De breektesten werden door Tobias en Dion uitgevoerd zoals ze bedoeld zijn: het moet lijken alsof het zo gemakkelijk is dat de plankjes, van samen 6 cm dik, wel voorbewerkt moeten zijn. Dat dat niet het geval was demonstreerde enkele andere kandidaten, die na afloop van het examen nogal moeilijk liepen.

Omdat Tobias en zeker Dion bij het sparren geen noemenswaardige tegenstanders hadden in hun categorie (voor II-dan, respectievelijk, voor I-ste dan) moesten ze tegen Twan vechten. Twan deed examen voor III-de dan. Na afloop van de partijtjes was Twan een stuk bescheidener.

De commissie prees de prestaties van Tobias en Dion. Ze waardeerden ook bijzonder de sociale manier waarop Tobias en Dion met hun medekandidaten (partners) omgingen. Garry Brady, VII-dan, voorzitter van de UTI-Wales, en lid van de examencommissie, sprak Dion na afloop van het examen aan en zei dat hij er bij de andere commissieleden voor zou pleiten om Dion al het volgend jaar toe te laten tot het examen voor II-dan: normaal staat daar een wachttijd van twee jaar voor.

Tobias en Dion, van harte gefeliciteerd met jullie nieuwe graad.

Afgelopen vrijdag had onze penningmeester een verrassing voor de secretaris en de voorzitter van onze club: de banden die passen bij hun dangraad waren eindelijk gearriveerd. Ze waren al een maand of drie geleden besteld, legde Nico uit, toen Erik zijn tweede Dan had gehaald. Later in zijn toespraakje bij het uitreiken van de banden werd duidelijk waarom het zo lang geduurd had. Gerard had al voor de zomer zijn zesde Dan.

Nico memoreerde dat er alleen examenstof is tot en met vijfde Dan en dat je daarna geen examen hoeft te doen. Vervolgens vertelde hij dat Gerard tijdens het trainingsweekend van de U.T.I. overrompeld werd met allerlei onverwachte opdrachten. Kennelijk had een dangraad commissie dat bedacht en werd hij stilletjes geobserveerd. Vervolgens praatte Nico over de verdienste van Gerard voor de U.T.I.. Enfin, allemaal zeer vriendelijke woorden, maar het werd niet echt duidelijk of er nu wel of niet examen gedaan was. Gerard grapte dat een Taekwondoka natuurlijk niet echt overrompeld kan worden. Van die opmerking werd het ook niet duidelijker.

Tijd om Gerard te vragen hoe het echt zat. Correct, aldus Gerard, dat er geen examenstof op schrift vast gelegd is voor zesde Dan en hoger. Correct dat je voor die graden niet op een vastgestelde datum je kunsten een uurtje voor een commissie moet vertonen. Correct dat je de dangraad moet verdienen. Maar dan wel met Taekwon-Do en je wordt wel degelijk door een commissie beoordeeld: je verdient de graad met je taekwondo niveau en niet met werk voor de bond. Het is net als met behalen van de doctor's graad aan de universiteit: je heeft daarvoor geen examen te doen over stof uit collegedictaten (dat hoort bij de Master opleiding), maar je krijgt de graad voor bewezen wetenschappelijke prestaties en niet omdat je bestuurlijk zo goed bezig bent geweest.

Standaard taekwondo banden worden vlug redelijk geleverd, maar Nico had op de band van Gerard een mooie zes laten borduren en daar waren de borduurnaalden kennelijk niet op voorbereid. Aan de II van Erik lag het niet.

Afgelopen vrijdag waren er weer kubgraadexamens. Met name de junioren/senioren en niet te vergeten de examencommissie hebben een prestatie van belang geleverd. De bezuinigingsmaatregelen van de gemeente strekten zich klaarblijkelijk uit tot de gemeentelijke sportzalen: de verwarming stond al op vakantiestand. Het was ijzig en in sporttenue als je niet mag bewegen is dat zeer zwaar. Voor de examencommissie een rede om het onderdeel breektesten te skippen en andere onderdelen in te korten. Bij de jongste jeugd was de kou wat minder opvallend. Misschien kwam dat door de grote warme publieke belangstelling.

Naast de gebruikelijke woorden door de voorzitter van de examencommissie aan de kandidaten was er van Erik namens het bestuur een woord van dank voor leraren. En bewondering: hij memoreerde dat de leraren er altijd waren, ongeacht weer en wind. Dat zal hij overdrachtelijk bedoeld hebben. De sparringstrainingen van Dion kregen een extra vermelding. Die dank werd tastbaar gemaakt in de vorm van een kerstgeschenk (merci?).

Hieronder de uitslag op een rijtje. Alle geslaagden, gefeliciteerd. Een plusje (+) achter de behaalde graad betekent dat de kandidaat een slip heeft overgeslagen. Voor hun een extra felicitatie.

Goed voorbereid.

Junioren en senioren

Naziha Barkat   4-de kub +
Bart Klijsen   5-de kub
Derek van de Ven   5-de kub
Gwendolyn Hoffmann   5-de kub +
Mathijs Delvigne   6-de kub
Dominique Brand   7-de kub
Sam Minh Ly   7-de kub
Bobby Waarheid   8-ste kub +
Gerard de Jongh   9-de kub

Jeugd 2

Tygo Min-Chin Fijn   groene b zwarte sl
Charlotte Meijnders   groene b blauwe sl +
Danny Nguyen   groene b
Lotje van Nimwegen   groene b
Joep van Nimwegen   gele b groene sl
Denise Van Eijsden   gele b +
Luna Georgiou   witte b zwarte sl ++
Remco van Eijsden   witte b blauwe s
Okke Klijsen   witte b gele sl

Jeugd 1

Jimmy Roth   gele b +
Milan Bartels   gele b +
Sanjay de Haas   gele b
Bridget Golverdingen   witte b rode sl +
Florent Somers   witte b rode sl
Menno Smit   witte b rode sl
Caspar van Egmond   witte b blauwe sl
Shanon Drijfhout   witte b blauwe sl
Cedric van den Berg   witte b groene sl
Eva Blaaser   witte b groene sl
Isabel Molenaar   witte b groene sl
Lars de Vries   witte b groene sl
Mads Herman   witte b groene sl

Vanaf 3 januari 2014 zijn al onze trainingen (dus die op vrijdagavond en op dinsdagavond) in de
Gymzaal Limes   (google maps)
Raaigras 101C
3994 MB HOUTEN
Deze sportzaal is in Houten-Zuid in het nieuwe schoolgebouw met dezelfde naam: “MFA Limes” in het vocabulaire van de Gemeente (Multi Functionele Accommodatie “Limes”, voor gewone mensen, “de brede school”). Deze nieuwe school ligt een meter of honderd ten zuiden van Houten Castellum aan de oost kant van het spoor vlak bij de kleine energie centrale. De ingang van sportzaal is aan de kant van de energie centrale. Kleedkamers zijn op de begane grond, vlakbij de ingang, de sportzaal ligt op de eerste verdieping.

De trainingstijden zijn ongewijzigd. Dus
dinsdag, 20:00-21:30, training iedereen
vrijdag, 18:30-19:30, training jeugd 1
vrijdag, 19:30-20:45, training jeugd 2
vrijdag, 19:30-21:30, training junioren/senioren

Zaterdag 21 december 2013 verhuizen we. Neem contact op met Erik als je wilt helpen.

We zijn erg blij met deze verhuizing. De limes is een schitterende gymzaal en voor het eerst in het 30 jarige bestaan van onze vereniging zijn al onze activiteiten in dezelfde locatie. Als bijkomstigheid zijn we af van de ietwat merkwaardige opslagplek in de Vlinder voor ons materiaal: er zijn weinig mensen die hun spulletjes in de douche (moeten) bewaren.

Afgelopen zondag heeft Erik Meynders, onze secretaris, met succes examen afgelegd voor de tweede Dan. “Een prima examen, van harte gefeliciteerd”, aldus Karel van Orsouw bij de uitreiking aan Erik van het bijbehorende diploma. Karel van Orsouw (9-de Dan), is de voorzitter van de Dangraadcommissie van onze bond, de UTI. “Bij zijn gelukwensen sluiten wij ons van harte aan” aldus de voorzitter van onze club

Erik heeft de laatste tijd hard getraind. Door zijn drukke werkzaamheden in verre buitenlanden zal dat niet altijd gemakkelijk geweest zijn. Om een tul een beetje soepel te kunnen lopen heb je een riante hotelsuite nodig. Of Erik daarover kon beschikken? Maar een partner voor de partneroefeningen zal hij zeker niet gehad hebben. Op het examen had Erik ook nog eens de pech dat hij maar alleen zondagochtend voor het examen een half uurtje had kunnen oefen met zijn examenpartner. Dus echt op elkaar ingespeeld waren ze niet. Bovendien was die partner een kop kleiner dan Erik. Kortom dubbel knap om zulke omstandigheden een geslaagd examen te kunnen afleggen: chapeau.

het was ook leuk om Erik als in wervelwind de sparrigsopdracht te zien uitvoeren. De intensieve sparringslessen van Dion waren blijkbaar niet aan dovemansoren gericht geweest. Zijn optreden maakte ook duidelijk indruk op de examencommissie.

Het was een druk examen. De commissie moest 17 taekwondoka's beoordelen: een groot aantal. Om alles binnen de gereserveerde tijd af te kunnen ronden werd van de kandidaten een minimaal examenprogramma gevraagd: drie tuls in plaats van vijf en alleen de hoogste series van de partneroefeningen. Wellicht dat sommige mensen ervan baalden dat ze niet alles waar ze hard voor getraind hadden konden laten zien.

Aan het eind van de dag stonden er 21 dangraden voor de commissie, even veel graden als het totaal van de commissieleden.

De clubs uit Friesland kregen extra complimenten van van Orsouw: hij was onder de indruk van de vorderingen die de kandidaten van deze verenigingen de laatste tijd gemaakt hadden. Over de andere clubs werd niets speciaals gezegd. Blijkbaar was het niveau al hoog (of hadden ze geen vorderingen gemaakt?).

Taekyon heeft een facebook pagina. Het is een initiatief van Jan-Willem dat enthousiast is overgenomen door Naziha en Sebastiaan. Ik heb geen facebook account (dat wil zeggen, ik heb de inlog gegevens vergeten :-( ), dus ik kan kan niet browsen in de facebook pagina's en jullie persoonlijk verslag doen, maar wat ik van anderen gehoord heb ziet het er schitterend uit en doen Sebastiaan en met name Naziha goed werk. En als je wel een facebook account heb (en dat heeft natuurlijk verder iedereen) dan kom je er als je de link Taekyon volgt en op facebook ingelogd bent. Dus ga vlug ‘onze’ pagina's ‘liken’ (mijn spellingcorrector wil er alsmaar likken van maken) en wordt ‘friends’.





Taekyon Houten