De elektronische Taekrant, seizoen 2014-2015


klik hier voor de lijst van alle titels. Klik op de titel als je het hele nieuwsverhaal wilt zien.

Klik op de titel of hier als je terug wil naar de lijst van alle titels

Natasja en Dion hebben afgelopen zondag (28 juni 2015) met succes een dangraad examen afgelegd. Natasja is geslaagd voor de eerste dan en heeft daarmee de zwarte band behaald. Dion had al de zwarte band, maar heeft er nu een extra streepje bij verdiend: hij is geslaagd voor de tweede dan. Dat is een bijzonder prestantie omdat Dion pas een jaar geleden de eerste dan gehaald heeft en de wachtijd tussen deze twee dangraden minimaal twee jaar is. Dion heeft dus als het ware een klas overgeslagen. Beide kandidaten van harte gefeliciteerd. De club kan trots zijn op deze leden van het kader: Dion geeft les aan junioren en senioren en verzorgt de sparringstrainingen op een bijzondere inspirerende en stimulerende wijze; Natasja geeft sinds een half jaar les aan onze jeugdleden (jeugd 1).

Dion en Natasja met diploma en hun nieuw verworven graduaties (band).

Het examen vond in de buitenlucht plaats op de keurig getrimde grasmat van de lokale (Valkenswaard) voetbalklub. Het optreden van Natasja en Dion was in zoverre gewoon, dat ze beide hun gebruikelijk hoog taekwondo niveau lieten zien. Geen geringe prestatie als je beseft dat het examen afgenomen werd op het eind van een trainingsweekend (zaterdag van tien tot zeven, met een lunchpause van een uur en paar drinkpauses van een minuut, en zondag van tien tot een, beide dagen in de volle zon) en het examen plaats vond onder een strak blauwe lucht. De internationale dangraad commissie had zich comfortabel aan de rand van het veld in de schaduw genesteld, de kandidaten mochten genieten van het zonnetje. Enfin, het motto was blijkbaar dat koelbloedigheid een eigenschap is die je van martial artiesten mag verwachten.

Het aantal examenkandidaten was hoog, 35, de helft uit Nederland, de rest uit de UK en Ierland. Alle kandidaten (zeker de buitenlanders) waren terdege voorbereid. Toch behoorden beide, Natasja en Dion, tot de beste twintig procent. De examencommissie, met name de buitenlandse leden ervan, waren vol lof over het gemiddeld hoog niveau en ze roemde met name de prestaties van Natashje en Dion. Dat Dion bij het sparren rekening hield met zijn opponente (o.m. een britse die het duidelijk erg zwaar had met de lengte van de dag en de hitte) en bij de partneroefeningen zijn partner naar hoog niveau hielp werd door de commissie opgemerkt en geprezen.

Voor de breektesten voerde Dion een haarscherp geplaatste hoge achterwaartse haaktrap uit. Het advies van Dion aan de breekplankhouders om voorzichtig te zijn voor hun gezicht vond het publiek wel ammusant, maar was terecht: de houtjes en splinters vlogen na de trap op gezichtshoogte door de lucht.

Beste mensen,

Afgelopen vrijdag waren er kubgraadexamens. Altijd leuk om het enthousiasme en de inzet te zien waarmee mensen examen doen.

Sebastiaan was voorzitter van de examencommisie voor de jeugd 1. Sebastiaan gaat tot januari volgend jaar (2016) zijn studie aan de universiteit voortzetten in Wenen. We hebben begrepen dat hij de weekenden niet naar Houten komt: er lijken toch beperkingen te zitten aan zijn inzet ;-). Enfin, we wensen hem vanaf hier een plezierige en vruchtbare tijd an die schöne blauwe Donau (of is het de Wien?). Hij ging wel een taekwondo school opzoeken in Wenen. Ik ben benieuwd naar zijn ervaringen. Voor hem was het examen dus min of meer zijn laatste optreden bij ons voor dit jaar. In februari, zo beloofde hij, staat hij weer voor de groep. Tot die tijd zijn de lessen voor J1 in goede handen van Bas, Hester, Natasja, en Michelle. Voor alle kinderen had Sebastiaan bij de diploma uitreiking een bemoedigend woordje. Erg leuk. Ook leuk om te horen dat hij liet weten dat zenuwen bij het doen van het examen horen. Hij zei er niet bij dat dat ook voor het uitreiken van de diploma's geldt ;-)

Erik en Bart (in ieder geval Erik) hebben mij laten weten dat ze het leuk vinden om een pakkend verslag over het verdere event te schrijven gelardeerd met een foto van de gelukkige kandidaten en trots lerarenteam. Dat kunnen jullie dus binnenkort tegemoet zien.

Hieronder de uitslag op een rijtje. Alle geslaagden, gefeliciteerd. Een plusje (+) achter de behaalde graad betekent dat de kandidaat een slip heeft overgeslagen. Voor hun een extra felicitatie.

Junioren en senioren

Tygo Min-Chin Fijn   1-ste kub
Lotje van Nimwegen   3-de kub
Ingeborg Verkleij   6-de kub
Rachel Man   7-de kub
Evelyn Brouwer   9-de kub
Frans Roffel   9-de kub
Hendrik Haze   8-ste kub +
Johan van den Broek   9-de kub
Tara Haze   8-ste kub +

Jeugd 2

Luna Georgiou   groene b blauwe sl +
Joep van Nimwegen   gele b zwarte sl
Milan Bartels   gele b rode sl
Lars de Vries   gele b groene sl
Okke Klijsen   gele b +
Kleis Klijsen   witte b blauwe sl
Devon Tang   witte b groene sl +

Jeugd 1

Bridget Golverdingen   gele b rode sl +
Cedric van den Berg   gele b
Menno Smit   gele b
Olaf De Klein   gele b
Annemarijn van Egmond   witte b blauwe sl
Bo Frantzen   witte b rode sl +
Jolin van Bruggen   witte b blauwe sl
Kyan Au Yeung   witte b zwarte sl ++
Louis Rours   witte b blauwe sl +
Jesse van Kuik   witte b groene sl +
Romy Flos   witte b gele sl
Lola Wisselaar   witte b gele sl
Rutger Wernsen  witte b gele sl

Beste mensen,

De laatse vrijdag voor kerst, vrijdag 19 december, hadden we weer traditiegetrouw onze kubgraadexamens. De inzet was groot evenals het enthousiasme. De examencommissie was zeer tevreden met de resultaten.

Voor Natasja was dit het laatste examen op club niveau. Het volgend jaar (2015) juni mag ze, voor een internationale commissie van Taekwondo meesters en een grootmeester laten zien of ze de zwarte band waard is. Natasja legde het examen af voor rode band, zwarte slip (de eerste küb). De stof die wij vragen is exact hetzelfde als voor de zwarte band (eerste dan). Het idee is dat als je slaagt voor zwarte slip je klaar bent voor de zwarte band. Het zwarte-slip-examen leg je wel nog af voor je “eigen” mensen, je eigen leraren. Straks moet je je martial kunsten gaan vertonen voor een commissie van in het totaal minimaal 22 dangraden; daar zou je zomaar van kunnen dicht slaan. Onze lokale commissie probeert dat te voorkomen door thuis ook al de druk flink op te voeren: moeilijkere breektesten, lastiger vrij sparren, langer examen, etc.: de commissie is altijd opmerkelijk creatief in het bedenken van nieuwe verrassingen. Enfin, over Natasja maken we ons geen zorgen. Ze mag nog een jaar de puntjes (een paar kleintjes) op de i zetten en alle stof volledig automatiseren.

De trotse kandidaten J2, junioren, senioren en hun leraren (foto: Fred Fijn. Fred, HD).

Hieronder de uitslag op een rijtje. Alle geslaagden, gefeliciteerd. Een plusje (+) achter de behaalde graad betekent dat de kandidaat een slip heeft overgeslagen. Voor hun een extra felicitatie.

Junioren en senioren

Natasja Deshayes   1-ste kub
Tygo Min-Chin Fijn   2-de kub +
Bart Klijsen   3-de kub
Lotje van Nimwegen   4-de kub
Ingeborg Verkleij   7-de kub +
Willem-Jan Verkleij   8-ste kub
Rachel Man   8-ste kub +
Sascha Keller   9-de kub

Jeugd 2

Charlotte Meijnders   blauwe b
Denise Van Eijsden   gele b zwarte sl +
Joep van Nimwegen   gele b rode sl
Dawoed Elazzati   gele b blauwe sl
Luna Georgiou   gele b zwarte sl ++
Milan Bartels   gele b blauwe sl
Okke Klijsen   witte b rode sl
Kleis Klijsen   witte b groene sl +

Jeugd 1

Bridget Golverdingen   gele b groene sl
Eva Blaaser   witte b zwarte sl
Lars de Vries   gele b +
Olaf De Klein   witte b zwarte sl
Cedric van den Berg   witte b zwarte sl +
Annemarijn van Egmond   witte b groene sl
Bo Frantzen   witte b groene sl
Jolin van Bruggen   witte b groene sl
Kai Dorleijn   witte b groene sl
Chanan van Boven   witte b gele sl
Kyan Au Yeung   witte b groene sl +
Louis Rours   witte b gele sl

De afgelopen maanden hebben een aantal martial arts scholen en verenigingen in Houten in samenwerking met Sportpunt Houten afspraken gemaakt over mogelijkheden om een groot publiek kennis te laten maken met hun sport.

De Gemeentelijke Activiteiten Markt begin september in Houten is bedoeld om mensen in Houten te laten zien wat voor activiteiten er in Houten georganiseerd worden. Voor martial arts sporten lukt dat met die markt maar zeer matig. Het is duidelijk wat duivenmelkers doen (hmm, ..., misschien geen goed voorbeeld), maar wat nou het verschil is tussen pakweg Aikido en Jiu Jitsu, Karate en Taekwondo, of Kempo en Kendo? Dat zijn activiteiten die je mensen eerder zelf wilt laten beleven.

De Judo Vereniging Groot Houten, Karate School Atarashii, Aikido Kyorakukan, More Chi Martial Arts (Kung Fu en Shaolin Kempo) en onze club Taekwon-Do Vereniging Taekyon Houten hebben afgesproken om op zaterdag 11 oktober van 10:00-13:00 clinics van 30 minuten te verzorgen. Iedereen (jong, oud, man vrouw) kan gratis meedoen. In die 3 uur kan je in principe meedoen aan 6 clinics, elk in een ander martial arts sport. Meedoen aan maar een paar clinics of alleen kijken, mag natuurlijk ook. Met die clinics hopen wij dat we een beetje een beeld kunnen geven van wat zo'n sport inhoudt. En we hopen dat de deelnemers besluiten om lid te worden van een van de deelnemende clubs.

Uiteraard kies je niet alleen voor een sport, een sport waarvan je denkt dat die je het beste ligt, maar ook voor een club: je moet je er thuis voelen. Die paar korte clinics zijn waarscijnlijk niet genoeg om tot een echte gemotiveerde keuze te komen. De samenwerkende martial arts clubs Houten hebbben daarom ook besloten om een strippenkaart voor 15 euro aan te bieden. De strippenkaart geeft de eigenaar het recht om verder kosteloos in het totaal 15 lessen te volgen bij de deelnemende clubs (maximaal 5 lessen bij een en dezelfde club).

Op de site van Sportpunt Houten vindt je meer informatie. Sportpunt Houten heeft namens de samenwerkende martial arts clubs Houten het volgende berichtje laten plaatsten in lokale krantjes. En er is een poster.

HUH??!! ZELFVERDEDIGING ALS SPORT? KOM MAAR OP!

OPEN CLINICS HOUTEN: 11 oktober, 10:00-13:00 uur, sporthal Den Oord

Zelfverdediging, ja natuurlijk. Het is belangrijk en kan op sommige momenten echt cruciaal zijn. En als je getraind bent in een vechtsport — maakt eigenlijk niet uit welke — dan heb je daar wat aan. Het is veel meer dan dat: het helpt bij je sociale ontwikkeling, sportiviteit, conditie en lenigheid, misschien zelfs wel een geheel nieuwe manier van gezonder leven.

Genoeg redenen dus om eens te beginnen aan een vechtsport, maar welke? Het aantal stijlen en soorten is erg groot. Dus goed om te weten welke verschillende vechtkunsten in Houten worden aangeboden en welke jou past.

Daarom organiseren de sporten Aikido, Judo, Karate, Taekwon-do, Kung fu en Shaolin Kempo ‘OPEN CLINICS’. Iedereen van 8 jaar en ouder kan in korte clinics kennismaken met de verschillende zelfverdedigingsporten in Houten. Deelname is gratis!

AAN DE SLAG EN DOE MEE!

Neem je zoon of dochter mee en laat hen kennismaken met een van de vele sporten. Doe zelf ook mee, en laat je verrassen door wat je met een aantal eerste technieken al kunt bereiken. Doe makkelijk zittende normale sportkleding aan. Speciaal schoeisel niet nodig.

Een dag niet genoeg? Vraag dan naar de kennismakingsstrippenkaart. Je bent van harte welkom.

Er zijn diverse sporten waarbij je (als je die sport beoefend) leert jezelf te verdedigen. Je kunt afvragen welke sport het beste is. Ik denk hierbij aan ongewapend vechten. Ik ga het niet hebben over schieten of andere moordadige activiteiten.

Bij sommige sporten moet je elkaar vastpakken (Judo, Jiu-Jitsu) en leer je te overleven ook als je op te grond terecht komt (Judo, Worstelen). Bij ander (Karate, Taekwondo) moet je op behoorlijk afstand (beenlengte) staan van je opponent. Bij boksen (en kick boxen) sta je weer wat dichter bij. In een drukke cafe heb je geen ruimte om een aanvaller te werpen of met trappen van je lijf te houden. Er zijn Kung Fu varianten die voor dit soort omstandigheden geoptimaliseerd lijken te zijn. Meestal probeer je het geweld van je tegenstander om te keren en tegen de tegenstander zelf te richten. Sommige sporten hebben dat tot een ware kunst verheven (Aikido), maar zijn weer lastiger te leren. De meeste sporten hebben een oude traditie en zijn ontwikkeld en geoptimaliseerd in bepaalde tijdsperioden voor omstandigheden die toen relevant waren. Vechten in een drukke stad, of markt vraagt andere technieken dan in een kasteel, of op een grasveld, moeras of paardenrug. Capoeira moest bovendien nog stiekum, gecamoufleerd als dans, geoefend worden. Mooie zachte vloeren als in de huidige sporthallen waren er vroeger niet. En zijn op straat, cafe en menig buitenland nog steeds niet voorhanden.

Kortom, welke sport het beste is hangt af van de omstandigheden. Als je echt geen risico wilt lopen, dan moet je een heel range van sporten beheersen. Ik ken mensen die daaraan werken. Maar of je daar tijd voor hebt? Om een sport, het doet er niet toe welke, op behoorlijk niveau te beheersen moet je toch wel een jaar of vier a vijf intensief aan de slag. Voor meesterniveau is dat zelfs 15 a 25 jaar (volgens psychologen moet je minstens tien duizend uur trainen). Dat neemt niet weg dat je al na een jaar of twee je mannetje (vrouwtje) aardig staat.

“Kan je niet aan wedstrijdresultaten zien welke sport de best is” hoor ik je vragen. Voor wedstrijdsport gelden diversen regels, regels om de deelnemers te beschermen tegen te ernstigste rampen (zo mag je niet op het strottenhoofd slaan), regels om het aantrekkelijk te maken voor publiek. Het is tamelijk saai als een wedstrijd binnen een paar seconden is afgelopen; met wat kussentjes aan handen en voeten haal je de angel er al behoorlijk uit. Kortom, regels die de echte sport behoorlijk versluieren.

Er is blijkbaar geen absoluuut superieure zelfverdedigingssport. Maar dat maakt juist het antwoord op de vraag welke sport de best is gemakkelijk: wat het beste is hangt af van hoe goed je getraind bent in een sport. Als je getraind bent in Taekwondo dan kan je je met Taekwondo technieken uitstekend verdedigen en maak je met worsteltechnieken niets paraat. Getrainde worstelaars weten ook uitstekend om te gaan met de gemiddelde trap maar kunnen die zelf niet uitdelen.

Deze conclusie, “alles is goed, mits goed getraind”, is positief: het verlegt de vraag van “wat het beste is” naar “wat het beste bij je past, waar je je het meest bij thuis voelt”. Vind je het prettig om te werpen, om geworpen te worden, om te trappen, passen trappen bij je lichaamsbouw, ga je voor elegantie of meer voor het grovere werk, etc.? Waarschijnlijk zijn er meerdere sporten die je met evenveel gemakt kunt leren. Dat maakt de vraag of je je thuis voelt bij de club waar gaat trainen nog relevanter. De sfeer kan nogal verschillen per club. Een club die veel aan wedstrijdsport doet, zal gedisciplineerder werken, terwijl bij andere clubs er meer oog kan zijn voor de recreant.

Met een paar uur oefenen kan je wat truckjes toepassen waarmee je een belager kunt verrassen, maar om een sport op behoorlijk niveau te beheersen heb je veel meer tijd nodig. Nog een reden om ook de club met zorg te kiezen. En ook een reden om je te realiseren dat het lastig is om vol te houden als het je alleen om het bereiken van een zeker niveau te doen is. Gelukkig hebben de zelfverdedigingssporten veel meer te bieden (met nuance verschillen per sport en per club): je werkt aan je conditie, je wordt leniger en sterker, je werkt aan je ademhaling, je balans, controle van je lichaamsprocessen, doet meditatie. Allemaal activiteiten die van groot belang zijn voor een succesvol gevecht, maar als prettige bijkomstigheid hebben dat je er beter door in je vel komt te zitten. In het oosten (met name in Japan) realiseerden ze zich al eeuwen geleden dat het beheersen van een vechtsport meer verantwoordelijkheid geeft en een hogere morele standaard vereist van de beoefenaar. Respect voor iedereen, discipline, oprechtheid, hulpvaardigheid, zijn deugden die inherent zijn aan traditionele vechtsporten en waaraan in trainingen (impliciet) gewerkt wordt (behoort te worden). En natuurlijk is het ook leuk om af en toe met een vriend of bekende lekker te ravotten.

Afgelopen vrijdag kon iedereen weer laten zien (zou iedereen weer kunnen hebben laten zien) wat hij/zij van het voorjaar aan Taekwon-do bijgeleerd heeft. Bij een aantal was dat zeer aanzienlijk. Afgelopen tijd is het onderdeel sparren wat systematischer in het trainingsprogramma opgenomen geweest. De examencommissie was duidelijk benieuwd naar de effecten ervan. De gevorderden moesten het opnemen ook tegen twee tegenstanders. Sommige wisten zich daarbij uitstekend te handhaven.

Hieronder de uitslag op een rijtje. Alle geslaagden, gefeliciteerd. Een plusje (+) achter de behaalde graad betekent dat de kandidaat een slip heeft overgeslagen. Voor hun een extra felicitatie.

Junioren en senioren

Natasja Deshayes   2-de kub
Naziha Barkat   3-de kub
Bart Klijsen   4-de kub
Mathijs Delvigne   5-de kub
Ingeborg Verkleij   9-de kub
Willem-Jan Verkleij   9-de kub

Jeugd 2

Tygo Min-Chin Fijn   blauwe b
Charlotte Meijnders   groene b zwarte sl +
Lotje van Nimwegen   groene b rode sl +
Joep van Nimwegen   gele b blauwe sl
Dawoed Elazzati   gele b groene sl
Denise Van Eijsden   gele b blauwe sl +
Luna Georgiou   gele b groene sl +
Okke Klijsen   witte b blauwe sl +

Jeugd 1

Milan Bartels   gele b groene sl
Bridget Golverdingen   gele b +
Menno Smit   witte b zwarte sl
Caspar van Egmond   witte b rode sl
Olaf De Klein   witte b rode sl
Shanon Drijfhout   witte b rode sl
Cedric van den Berg   witte b blauwe sl
Eva Blaaser   witte b rode sl +
Lars de Vries   witte b rode sl +
Annemarijn van Egmond   witte b gele sl
Bo Frantzen   witte b gele sl
Jolin van Bruggen   witte b gele sl
Kai Dorleijn   witte b gele sl

Afgelopen zondag is Tobias van der Ven geslaagd voor de II-de dan en Dion Georgiou voor de I-ste dan.

Examen doen na een trainingsweekend is toch altijd weer speciaal. Na een weekend trainen en een avond doorzakken wil je wel moe zijn en om dan toch nog een topprestatie te leveren.... Gelukkig zijn Dion en Tobias heel matig in het doorzakken: wat ravotten met Twan, hun kamergenoot, die graag wilde laten blijken dat hij op examen ging voor derde dan, maar verder toch tijdig naar bed. Dat klinkt soepeler dan het was: Dion heeft zich thuis verwend met een kwalitatief hoogwaardig bed en matras, terwijl de constructie van de slaapplek in het hostel er duidelijk van uitgaat dat de gebruiker een beetje laveloos zal zijn door overmatig alcohol gebruik. Geen vering, geplastificeerd matras. Alcohol is echter niets voor onze helden. Terijl Tobias en Twan 's ochtends soepel van het bovenste bed sprongen en al vliegend een achterwaartse trap produceerden, moest Dion zich langzaam buikelings uit het onderstaande bed laten zakken. Genant, temeer daar ook twee dames in hun kamer ingedeeld waren (aardige dames: ze lieten niets blijken).

Anderzijds ben je na zo'n weekend helemaal Taekwon-do en gaat alles als van zelf (d.w.z., bij de meeste dan). Bij Tobias en Dion overheerste duidelijk die laatste toestand. Ze zetten voor de internationale examen commissie onder leiding van Karel van Orsouw, IX-dan, voorzitter van de UTI, een topprestatie neer. Tuls en partneroefeningen liepen perfect, en waren van aanzienlijk hoger nivo dan van de gemiddelde andere kandidaat. Dat vonden niet alleen de trotse leraren van onze club, Jan-Willem en Gerard, en de andere supporters van ons duo, maar ook de examencommissie.

De breektesten werden door Tobias en Dion uitgevoerd zoals ze bedoeld zijn: het moet lijken alsof het zo gemakkelijk is dat de plankjes, van samen 6 cm dik, wel voorbewerkt moeten zijn. Dat dat niet het geval was demonstreerde enkele andere kandidaten, die na afloop van het examen nogal moeilijk liepen.

Omdat Tobias en zeker Dion bij het sparren geen noemenswaardige tegenstanders hadden in hun categorie (voor II-dan, respectievelijk, voor I-ste dan) moesten ze tegen Twan vechten. Twan deed examen voor III-de dan. Na afloop van de partijtjes was Twan een stuk bescheidener.

De commissie prees de prestaties van Tobias en Dion. Ze waardeerden ook bijzonder de sociale manier waarop Tobias en Dion met hun medekandidaten (partners) omgingen. Garry Brady, VII-dan, voorzitter van de UTI-Wales, en lid van de examencommissie, sprak Dion na afloop van het examen aan en zei dat hij er bij de andere commissieleden voor zou pleiten om Dion al het volgend jaar toe te laten tot het examen voor II-dan: normaal staat daar een wachttijd van twee jaar voor.

Tobias en Dion, van harte gefeliciteerd met jullie nieuwe graad.





Taekyon Houten