De elektronische Taekrant, seizoen 2015-2016


klik hier voor de lijst van alle titels. Klik op de titel als je het hele nieuwsverhaal wilt zien.

Klik op de titel of hier als je terug wil naar de lijst van alle titels

Vrijdag, 24 juni hadden we onze halfjaarlijkse kubgraadexamens. Het aantal kandidaten (45) was aanzienlijk groter dan bij voorgaande gelegenheden. Door maar een deel van het examenprogramma te doorlopen probeerde de examencommissie de examentijd beperkt te houden. Of dat helemaal gelukt is ...? Enfin, iederen was enthousiast en trots en had er geen moeite mee dat het wat langer duurde.

De presetaties waren zeer goed. Een groot aantal mensen speelde het zelfs voor elkaar om een graad over te slaan. Des te knapper om dat de examencommissie zeer aarzelend is in het toekennen van een dubbele graad.

Voor een taekwondoka is niet genoeg als je een techniek goed kunt uitvoeren. Je moet dat ook in een reflex kunnen. Het aanleren van geconditioneerde reflexen vergt tijd. Relatief kost het correct aanleren van een techniek maar eventjes. De meeste tijd gaat zitten in het automatiseren, in het opbouwen van een reflex. Dat eist herhalen, herhalen, en ... herhalen. Om deze reden eist de examencommissie dat je de oude stof, de stof voor je eerdere graduaties, steeds beter gaat beheersen. Voor de oude stof moet je minimaal een zeven hebben om te slagen, terwijl je voor de nieuwe stof genoeg hebt aan een zes. Wil je een graad overslaan dan moet je voor de stof voor de graad die je skipt ook minimaal een zeven hebben. Dat garandeert natuurlijk niet dat je die oude stof “reflexmatig” beheerst, maar onderstreept wel het belang van het blijven trainen ook van de oude stof.

Hieronder de uitslag op een rijtje. Alle geslaagden, gefeliciteerd. Een plusje (+) achter de behaalde graad betekent dat de kandidaat een slip heeft overgeslagen. Voor hun een extra felicitatie.

Een fijne vakantie, geniet en relax en blijf een beetje bewegen. Misschien kan je wat tijd vinden om de techniek die je niet zo goed ligt wat extra te trainen. Tot 26 augustus.

Junioren en senioren

Lotje van Nimwegen   1-ste kub
Ingeborg Verkleij   3-de kub +
Rachel Man   5-de kub
Tara Haze   4-de kub +
Hendrik Haze   6-de kub
Willem-Jan Verkleij   6-de kub
Evelyn Brouwer   7-de kub
Frans Roffel   7-de kub
Jamie Vu   8-ste kub
Jessey Ploeger   7-de kub +
Kleis Klijsen   8-ste kub
Renato Lande   8-ste kub
Vincent Bassie   7-de kub +
David Koopman   8-ste kub +

Jeugd 2

Joep van Nimwegen   groene b blauwe sl
Milan Bartels   groene b
Lars de Vries   groene b +
Menno Smit   gele b blauwe sl
Okke Klijsen   gele b blauwe sl
Devon Tang   witte b zwarte sl +
Kevin Bach   witte b rode sl +
Roan Odijk   witte b blauwe sl +
Hiep Bach   witte b groene sl +

Jeugd 1

Bridget Golverdingen   groene b blauwe sl
Kyan Au Yeung   gele b rode sl +
Annemarijn van Egmond   gele b
Bo Frantzen   gele b
Jolin van Bruggen   gele b
Louis Rours   gele b groene sl +
Kai Dorleijn   witte b zwarte sl
Jesse van Kuik   witte b rode sl
Chris Swaters   witte b blauwe sl
Kevin Bosma   witte b blauwe sl
Lola Wisselaar   witte b blauwe sl
Myrle Bunschoten   witte b blauwe sl
Romy Flos   witte b blauwe sl
Rutger Wernsen   witte b blauwe sl
Brent Bassie   witte b groene sl
Eva Brouwer   witte b groene sl
Romain Festré   witte b groene sl
Stacy Bosma   witte b groene sl
Jimmy Nguyen   witte b groene sl
Ricci Vu   witte b groene sl
Cindy Van Berkel   witte b gele sl
Jashwant Jhakrie   witte b groene sl +

Bas Rours en Sebastiaan Tieleman mochten zondag 22 mei het leraardiploma ontvangen uit handen van Karel Van Orsouw (IX-de dan), president van de UTI (United Taekwondo International). Dhr. van Orsouw was vol lof over de manier waarop Bas en Sebastiaan de opdracht voor hun examen uitgevoerd hadden.

De UTI kent vier leraargraden: assistentleraar, leraar, hoofdleraar en internationaal leraar. Jan-Willem heeft, in overleg met Karel van Orsouw en onder auspiciën van het opleidingsteam van de UTI, cursussen ontworpen voor de opleiding voor de eerste drie leraargraden. De leraargraden kent de UTI al lang. Ze zijn te vinden in het UTI paspoort (als “assistent-instructor”, “instructor”, “teacher”, en “international teacher”). Maar een cursus voor een gestructureerde opleiding ontbrak tot voor kort.

Het examen vormde voor Bas en Sebastiaan de afsluiting van een verkorte versie van de lerarencursus. Omdat de UTI pas sinds kort cursussen voor leraren aanbiedt, waren er een aantal taekwondoka's die al jaren voor een groep staan zonder diploma. Deze mensen hebben een zeer ruime ervaring in het verzorgen van Taekwondolessen. Het zijn uitstekende leraren ook al zijn ze niet gediplommerd. Voor deze mensen heeft Jan-Willem een verkorte versie van de lerarencursus opgezet.

Bas geeft al les vanaf begin negentiger jaren en heeft na een onderbreking van een jaar of 12 anderhalf jaar geleden het Taekwondo weer opnieuw en enthousiast opgepakt. Sinds een jaar geeft hij les aan onze jongste jeugd.

Sebastiaan staat al een jaar of zes voor de groep, de eerste paar jaar voor de jongste jeugd, daarna ook voor de junioren en senioren en sinds een jaar ook voor de oudere jeugd.

Taekyon Houten is trots op haar kundig lerarenteam. Bas en Sebastiaan van harte gefeliciteerd.

Woensdag 23 maart hadden we onze jaarlijkse ALV. De vergadering werd druk bezocht. We zijn blij met de grote opkomst.

De notulen zullen, als ze goedgekeurd zijn door het bestuur, op de site te lezen zijn. Hier alvast hoogtepunten:

We hebben een platte bestuursstructuur.

• De aanpassingen in het Huishoudelijk Reglement zoals voorgesteld door een deel van het kader werden met overweldigende meerderheid goedgekeurd.

• Vier bestuursleden traden af, waaronder Hester. Hester was herkiesbaar, de andere drie bestuursleden niet. Het was fijn te constateren dat er veel animo was voor een bestuursfunctie. Het bestuur (bestuur@taekyonhouten.nl) ziet er nu als volgt uit:
Voorzitter: Jan-Willem Linschoten (voorzitter@taekyonhouten.nl)
Secretaris: Natasja Deshayes (secretaris@taekyonhouten.nl)
Penningmeester: Sebastiaan Tieleman (penningmeester@taekyonhouten.nl)
Commissaris: Bas Rours
Commissaris: Hester Reijngoud

Een van de aanwezigen stuurde mij een "artistieke impressie" van het bestuur. Die wil ik graag met jullie delen (zie hiernaast). Ik vermoed dat de inspiratie uit de eerste helft van de vergadering stamt.

Ik sluit mij graag aan bij Erik en wens het nieuwe bestuur veel succes.

Dank aan het oude bestuur: Nico heeft de penningen en ledenadministratie bestiert vanaf 2003, Eric was secretaris vanaf 2008. Ze hebben veel werk verzet voor de club.

Jan-Willem is zondag 13 maart geslaagd voor de VI-de dan. Hij mocht het diploma in ontvangst nemen van de voorzitter van de examencommissie, Karel van Orsouw (IX-de dan).

Hij mocht het diploma in ontvangst nemen van de voorzitter van de examencommissie, Karel van Orsouw (IX-de dan).

Voor de VI-dan moet je zo'n 25 a 30 jaar actief Taekwondo beoefenen en je jezelf in deze gevechtskunst blijven ontwikkelen.

Voor het dangraadexamen had Jan-Willem een lesprogramma uitgewerkt voor de lerarenopleiding van de UTI. Zondag heeft hij dit programma gepresenteerd. Zoals voor hem gebruikelijk deed hij dit met een aanstekelijk enthousiasme. De examencommissie en andere kaderleden van de UTI waren bijzonder positief. Zijn plannen zullen dan ook komend seizoen geëffectueerd worden.

Jan-Willem van harte gefeliciteerd.

Er zijn drie type dangraden: instructeursgraden, meestergraden en een grootmeestergraad. De VI-de Dan is de hoogste instructeursgraad. Daarna ben je meester (VII-de en VIII-ste Dan). De UIT, onze bond, heeft een grootmeester (IX-de Dan) (De beste in de wereld ;-) ). Maar met een VI-Dan is er verder geen hoger gegradueerde actieve taekwondoka in de UTI.

We mogen er trots op zijn dat onze club zulk hoog gegradueerde taekwondoka's heeft. Een bewijs van het hoge niveau van onze club, en een bewijs dat dat niveau nog steeds groeit. Ook een felicitatie waard.

Tot en met de V-de Dan staat de nieuwe examenstof duidelijk beschreven op papier. Dat is niet het geval voor hogere graduaties. Zijn dat daarmee ere-graduaties of graduaties van verdienste? Het is inderdaad een hele eer om door de hoogst gradueerden van onze bond bevorderd te worden tot zo'n hoge graad. En als je er een graad is die je krijgt omdat je hem verdient dan is het wel een hogere. Voor de lagere zou je nog kunnen slagen als je piekt tijdens het examen. De examencommissie ziet je daarbij immers maar alleen dan en dan ook nog maar voor een heel korte tijd (je moet de examentijd delen met andere kandidaten). Voor de hogere graduaties observeert de examencommissie je gedurende lange tijd (een aantal jaren, een aantal dagen per jaar). En al die tijd moet je je taekwondo niveau hoog houden en je verder ontwikkelen. Er ligt geen nieuwe stof vast. Dat is correct. Je moet je oude stof verdiepen en zelf materiaal ontwikkelen. Je moet tonen dat je als Taekwondoka je eigen weg kunt gaan. Dat heeft Jan-Willem uitstekend gedaan. Technisch groeit hij nog steeds en met het programmapakket voor de lerarenopleiding van de UTI heeft hij duidelijk nieuw materiaal laten zien. Alle lof.

Examenkandidaten, examencommissie
Tygo in volle vlucht.     (foto: Bart Klijssen)

Tygo is zondag 20 december 2015 geslaagd voor de eerste Dan (zwarte band). Tygo, van harte gefeliciteerd. Voor Tygo is dat zonder meer een mijlpaal. Hij heeft er naar uitgekeken en hard voor gewerkt. Maar het is een ook een heugelijk event voor onze club. Tygo Min Chin Fijn is de dertigste teakwondoka van onze club, Taekyon Houten, die een dangraad haalt. Bovendien is hij met zijn 14 jaar de jongste taekwondoka ooit bij ons met een zwarte band. Hij overtreft hiermee Tuyen Nguyen die in 1997 op 16-jarige leeftijd deze prestatie leverde. Tycho is sinds september 2008 lid van onze club.

Trotse Tygo.     (foto: Bart Klijssen)

Tygo legde een voortreffelijk examen af. Op de foto zie je hoe Tygo zijn partner volledig overvleugelde en dit was niet alleen op deze foto het geval of maar alleen in letterlijke zin. Ik durf te stellen dat Tygo de beste kandidaat was voor de eerste Dan. Dat is niet zo'n gewaagde uitspraak: van de drie kandidaten voor de eerste Dan dit examen was Tygo de enige die slaagde. Maar ik durf ook te stellen dat Tygo überhaupt de beste kandidaat was die dag. Dat is wat lastiger om vast te stellen; de andere kandidaten gingen op voor de tweede Dan en hadden een andere examenstof. Er was echter een tul, de achste, die alle kandidaten moesten laten zien. En voor die tul scoorde Tygo zonder meer het best.

Voor Tygo waren er nogal wat onduidelijkheden. Tygo: “Waar zijn de training en examens? Was ik netjes op tijd, is alles in een andere zaal. Maar in welke? ... Dat was even stressen, maar gelukkig toch niet meer dan een paar minuten van de training gemist. ... Heb ik een partner? ... Pff, gelukkig wil Natasja mijn partner zijn. ... Of, moet ik toch met iemand van een andere school? ... Het wordt toch iemand anders. ... “Tygo”. Huh, ben ik dat? Is er nog een Tygo? Oh, ik moet de dan-bong tul lopen. Waar is mijn dan-bong? Gelukkig hij ligt bij mijn tas. ... Breektest met een voettechniek. Zal ik een gesprongen spinning round kick maken? Maar twee plankjes is mischien toch wat te veel. Zou een plankje mogen? Nee. Helaas, dat mag niet. Toch proberen? Iedereen kijkt bedenkelijk. Dan maar een achterwaartse trap.”
Weten te daelen met onverwachte situaties hoort er ook bij en dat is Tygo ook gelukt.

De man rechts van Tygo (voor Tygo) is Karel van Orsouw (IX-Dan), voorzitter van de examencommissie. Op de foto hebben we de oudste en hoogst gegradueerde met de jongste     (foto: Bart Klijssen)

Zoals gebruikelijk stonden voor de laatste vrijdag voor Kerst de kubgraadexamens op het programma. Dit keer met een ongewoon groot aantal kandidaten, een aantal dat de recente groei in leden van onze club weerspiegelt. Het enthousiasme van de kandidaten en de kwaliteit van hun prestaties was wel als gebruikelijk: dat wil zeggen, groot respectivelijk hoog. Het was met name leuk om te zien dat de leraren van de jongste jeugdgroep de vaart en het enthousiasme er goed ingehouden hadden bij afwezigheid van Sebastiaan. Sebastiaan studeert in Tilburg en staat desondanks trouw elke vrijdag voor de jeugdgroep. Zo niet afgelopen half jaar. Dit najaar heeft Sebastiaan gestudeeerd in Wenen. Hij vond dat een beetje te ver om elk weekend te bereizen. Daar hebben we allemaal begrip voor (op Natasja na wellicht).

Hieronder de uitslag op een rijtje. Alle geslaagden, gefeliciteerd. Een plusje (+) achter de behaalde graad betekent dat de kandidaat een slip heeft overgeslagen. Voor hun een extra felicitatie.

Junioren en senioren

Bart Klijsen   2-de kub
Lotje van Nimwegen   2-de kub
Heiko Baan   5-de kub
Ingeborg Verkleij   5-de kub
Rachel Man   6-de kub
Hendrik Haze   7-de kub
Kasper Lenten   7-de kub
Tara Haze   6-de kub +
Willem-Jan Verkleij   7-de kub
Evelyn Brouwer   8-ste kub
Frans Roffel   8-ste kub
Gery Lammersen   9-de kub
Jessey Ploeger   9-de kub
Klaas Jan van Egmond   8-ste kub +
Renato Lande   9-de kub
Vincent Bassie   9-de kub
Shoja Hamidi   9-de kub
Jamie Vu   9-de kub

Jeugd 2

Joep van Nimwegen   groene b
Milan Bartels   gele b zwarte sl
Lars de Vries   gele b rode sl +
Menno Smit   gele b groene sl
Olaf De Klein   gele b groene sl
Okke Klijsen   gele b groene sl
Kleis Klijsen   witte b rode sl
Devon Tang   witte b blauwe sl
Kevin Bach   witte b groene sl +
Roan Odijk   witte b gele sl

Jeugd 1

Bridget Golverdingen   groene b +
Kyan Au Yeung   gele b groene sl +
Bo Frantzen   witte b zwarte sl
Annemarijn van Egmond   witte b zwarte sl +
Jolin van Bruggen   witte b zwarte sl +
Kai Dorleijn   witte b rode sl
Louis Rours   witte b zwarte sl +
Jesse van Kuik   witte b blauwe sl
Lola Wisselaar   witte b groene sl
Romy Flos   witte b groene sl
Rutger Wernsen   witte b groene sl
Brent Bassie   witte b gele sl
Chris Swaters   witte b groene sl +
Eva Brouwer   witte b gele sl
Kevin Bosma   witte b groene sl +
Myrle Bunschoten   witte b groene sl +
Romain Festré   witte b gele sl
Stacy Bosma   witte b gele sl
Jimmy Nguyen   witte b gele sl
SRicci Nguyen   witte b gele sl

Afgelopen zondag is Dion geslaagd voor zijn leraaropleiding. Dion is nu gediplomeerd Taekwondo leraar. Dion, van harte gefeliciteerd.

Op de website van de UTI (> actueel > berichten) vinden jullie een artikel hierover van de hand van een van de examinatoren. Het artikel is getiteld "De volgende generatie..." Of dat op Dion slaat? ;-)





Taekyon Houten