De elektronische Taekrant, seizoen 2016-2017


klik hier voor de lijst van alle titels. Klik op de titel als je het hele nieuwsverhaal wilt zien.

Klik op de titel of hier als je terug wil naar de lijst van alle titels

Laatst werden we gevraagd om op een A4tje iets te vertellen over Taekwon-Do en over onze verenging. Dit was ons verhaal.

In een ongewapend gevecht kan je trappen, stoten, grijpen, werpen en klemmen (en varianten hierop uitvoeren). Met een trap of een stoot sta je op een afstandje van je tegenstander en dat is wat taekwondoka's en karateka's graag doen. Judoka's en worstelaars zoeken het lijf aan lijf gevecht op en proberen elkaar naar de grond te werken.

Er zijn duizenden gevechtstechnieken met ziljoenen combinaties. Wat de beste techniek of combinatie van technieken is hangt af van jouw houding en die van je tegenstander en hoe ver je van hem of haar afstaat. In een gevecht probeer je jezelf en je tegenstander in een voor jou gunstige positie te manoeuvreren. Vaak gaat daar een substantieel deel van de gevechtstijd in zitten. Echter, zeker tegen een geoefende tegenstander kan je een techniek alleen efficiënt inzetten als je die als het ware automatisch kunt uitvoeren (in een geconditioneerd reflex). Daarvoor moet je veel getraind hebben en dat maakt het vrijwel onmogelijk om alle technieken goed te beheersen. In de diverse gevechtssporten wordt daarom een keuze gemaakt. Of je concentreert je op een bepaald type gevechtstechnieken en leert die goed (reflexmatig) of je leert veel verschillend technieken maar op een lager niveau. Bij ons, in Taekwon-Do, ligt de focus op, met name, trappen en, in ietsjes mindere mate, op stoten en varianten als steken en slagen en we proberen ons deze technieken tot in hoge perfectie meester te maken. Karateka's hechten wat meer belang aan handtechnieken. Grepen en worpen zitten ook in het taekwondo systeem, maar worden alleen geoefend met gevorderde taekwondoka's en de training van deze technieken blijft minder intensief. Beginnelingen leren overigens wel al om te gaan met een tegenstander die probeert te grijpen of te werpen.

Taekwon-Do, is een vechtsport met een oosterse traditie. Het is een Koreaanse gevechtssport die, via Karate, ontwikkeld is uit Kung-Fu, aangevuld met technieken uit Taekyon, een oud Koreaans soort Capoeira. Bij de selectie van technieken voor het taekwondo systeem is niet alleen gelet op effectiviteit maar ook op leerbaarheid. Hierbij heeft men zich laten leiden door inzichten uit westerse bewegingswetenschappen en didactiek. De spectaculaire traptechnieken in Taekwon-Do hebben we te danken aan Taekyon. Taekwon-Do kent dus zowel een oosterse traditie als een westerse nuchterheid. Het trainen van een techniek totdat je hem perfect beheerst en als het ware vanzelf kunt uitvoeren en het besef dat iemand die een gevechtssport beheerst een hogere morele verantwoordelijkheid heeft komt uit een oosterse traditie en achten we bijzonder waardevol. Het woordje "do" in naam van diverse oosterse vechtsporten verwijst hier naar en is de reden dat beoefenaars van zo'n sport liever over gevechtskunst praten dan over gevechtssport. Dat bij een goede techniek een goede ademhaling en een rustige geest hoort is een oud oosters inzicht dat nu pas langzaam ingeburgerd raakt in de wereld van de westerse topsport.

... spectaculaire traptechnieken in Taekwon-Do ...

Is Taekwon-Do effectief? Met afstand: als je genoeg ruimte hebt om te kunnen trappen en stoten en je hebt genoeg afstand tot je tegenstander(s), dan is het antwoord “zeker”. Taekwondo is dan misschien wel de effectiefste vechtsport. Dat verandert als je geen ruimte hebt of als je tegenstander te dichtbij staat. In een grondgevecht begint je als taekwondoka niet veel. Maar sta je nog dan ben je ook op korte afstand niet echt verloren. Ook dan sla je je mannetje: je hebt dan nog knie- , en elleboogstoten in je repetoir en opstoten, hoek- en ronde stoten.

Onze vereniging is genoemd naar het bovengenoemd Taekyon.
Onze leraren zijn goed geschoold: minimaal zwarte band met 'n leraar- (of assistent leraar)diploma, twee kaderleden hebben zelfs een zesde dan en een kaderfunctie in de bond. Toch wordt alle werk binnen onze vereniging gedaan op basis van vrijwilligheid (niemand krijgt er voor betaald). We hebben een groot aantal enthousiaste leraren waardoor we de luxe hebben dat we ondanks een lage contributie, toch iedere leerling individueel veel aandacht kunnen schenken.
Taekwon-Do kan je als gevechtskunst beoefenen, waarbij je alle technieken oefent vanuit een oosterse traditie, maar ook als sport waarbij winnen in een wedstrijd de leidraad is. In onze vereniging is Taekwon-Do een kunst, maar krijgen mensen die zich voor willen bereiden op wedstrijden ook intensieve begeleiding. Je kunt je voorbereiden op een sparringswedstrijd, waarbij je in een echt, maar gereguleerd, gevecht punten moet zien te scoren door je tegenstander te raken. Het gevecht is beperkt doordat je maar een zeker deel van het lichaam van je tegenstander mag raken (boven de gordel, niet op de rug) en niet alle taekwondo technieken toegestaan zijn. Bij de puntentelling worden typische en spectaculaire taekwondo technieken bevoordeeld (drie punten voor een gesprongen trap naar het hoofd, een punt voor een stoot naar het lichaam). Verder dragen we bij sparringswedstrijden gewatteerde handschoenen en voetbeschermers om de impact van de slagen en trappen te beperken. Je kunt ook deelnemen aan wedstrijden ‘Tuls’. Een Tul is een geregiseerd gevecht tegen denkbeeldige tegenstanders. Uiteraard moet je de Tul correct lopen, maar je krijgt ook punten voor kracht, snelheid, rust en ritme.
We trainen serieus, maar in een ontspannen sfeer. Onze leden waarderen dat en zijn blij met de belangeloze inzet van het kader. Veel leden helpen mee bij “extra” clubactiviteiten. Ze maken het mogelijk om met een flinke groep leden naar wedstrijden te gaan, regelmatig een feestje te organiseren, etc..

De vorige week vrijdag, 30 juni, konden onze leden weer laten zien hoe ze afgelopen half jaar vooruit gegaan waren in hun taekwondo beoefeningen. De examencommissie kreeg een leuke enthousiaste groep kandidaten te beoordelen. Het niveau was hoog (een groot aantal mensen konden een slip overslaan) en, met name de vooruitgang van het sparren bij de jeugd was indrukwekkend. De sparringstraining van de jeugd op de dinsdagavonden begint duidelijk vruchten af te werpen en zal zich ongetwijfeld komende tijd vertalen in het behalen van prijzen op toernooien.

Hieronder de uitslag op een rijtje. Alle geslaagden, gefeliciteerd. Een plusje (+) achter de behaalde graad betekent dat de kandidaat een slip heeft overgeslagen. Voor hun een extra felicitatie.

Junioren en senioren

Ingeborg Verkleij   1-ste kub
Hendrik Haze   4-de kub
Joep van Nimwegen   4-de kub
Rachel Man   4-de kub
Jamie Vu   4-de kub +
Jessey Ploeger   5-de kub
David Koopman   6-de kub
Kleis Klijsen   6-de kub
Alain Deshayes   8-ste kub
Marloes Bunschoten   8-ste kub

Jeugd 2

Bridget Golverdingen   blauwe b +
Lars de Vries   groene b zwarte sl +
Olaf De Klein   gele b blauwe sl
Devon Tang   gele b groene sl
Myrle Bunschoten   gele b groene sl +
Roan Odijk   gele b +
Cindy Van Berkel   witte b zwarte sl +
Ole Kroodsma   witte b rode sl +
Daan de Lang   witte b groene sl
Jesse Grootveld   witte b blauwe sl +
Pieter Snelle   witte b blauwe sl +
Sofia Frediani   witte b groene sl
Stijn van Ravenswaay   witte b blauwe sl +
Bjorn van Driel   witte b gele sl
Tjinta van Oosterhout   witte b gele sl

Jeugd 1

Kyan Au Yeung   groene b
Louis Rours   gele b zwarte sl +
Annemarijn van Egmond   gele b blauwe sl
Jolin van Bruggen   gele b blauwe sl
Chris Swaters   gele b
Kevin Bosma   gele b
Jashwant Jhakrie   gele b +
Lola Wisselaar   witte b zwarte sl
Rutger Wernsen   witte b zwarte sl
Eva Brouwer   witte b rode sl
Jimmy Nguyen   witte b rode sl
Ricci Nguyen   witte b zwarte sl +
Romain Festré   witte b rode sl
Stacy Bosma   witte b zwarte sl +
Brent Bassie   witte b blauwe sl
Bianca Vlasveld   witte b groene sl
Mariska Vlasveld   witte b blauwe sl +
Amisha Garg   witte b gele sl
Kenji Vu   witte b groene sl +
Lilly Palijama   witte b gele sl
Lisa Blondeel Timmerman   witte b gele sl
Soufian Loukili   witte b gele sl
7:26 Maak je geen zorgen over het vervoer. Wij hebben genoeg auto's.
7:49 We rijden weer apart naar het toernooi.
8:08 Zijn jullie al vertrokken van de Limes?
8:28 We zijn al onderweg naar Pijnacker.
9:00 Succes vandaag allemaal!
9:01 Vergeet niet onze jel te doen aan het begin!
9:03 Over 10 minuutjes zijn we er.
9:14 Waar is iedereen?
9:17 We staan in de hal.







12:45 Kevin moet zo sparren.



12:47 Ricci moet ook zo sparren.



12:48 Succes jongens!



13:36 Jimmy is zo aan de beurt.



13:41 Stacey moet ook zo.
14:20 Louis heeft zijn eerste sparringspartij gewonnen.
14:21 Mooi! Hoe ging het met de andere kinderen.
14:25 Pools (16-32 kids) zijn erg groot, we hebben tot nu toe nog niet gewonnen. Kids hebben wel goed hun best gedaan! Louis is nu bezig en Brent moet straks nog.
14:34 Meedoen is al een prestatie op het NK vind ik.
14:34 yip



14:57 Brent mag zo.







15:13 Onze kleinde helden
15:16 Goed gedaan allemaal. Nog wat extra oefenen voor het NK van volgend jaar. Voor nu, verder lekker trainen op club niveau.
15:37 Goed gedaan allemaal hoor, toppers!
18:58 We hebben helaas geen prijs gewonnen maar zijn wel een stukje ervaring rijker geworden. Bravo allemaal.
18:59 Trots op ze....
18:59 Nu nog harder trainen voor het NK
19:00 Ja, dat gaan we zeker doen ... Volgende keer winnen we een beker.
19:14 top.
19:56 Toch een goede prestatie want we waren er een aantal keren dichtbij. Genoeg gezien en geleerd om op te oefenen om de volgende keer weer prijzen te winnen.
Deelnemers (met prijzen) en coaches.

Afgelopen zaterdag (1 april) hebben zeven van onze leden meegedaan aan de Open Nederlandse Kampioenschappen van de Royal Dutch Taekwon-Do bond. Met vier tweede plaatsen en een derde mag je wel stellen dat het toernooi voor onze club zeer succesvol verlopen is.

Resultaten van leden van Taekyon

Louis Rours 2-de plaats Tuls
Jimmy Nguyen 2-de plaats Sparren
Brent Bassie 2-de plaats Sparren
Tygo Fijn 2-de Plaats Sparren
Bridget Golverdingen 3-de Plaats Sparren

Met meer dan 300 deelnemers uit meerdere landen was de concurentie bijzonder groot. Omdat het een open kampioenschap was, mochten ook Taekwondokas uit buitenlanden meestrijden. Gelukkig waren er, afhankelijk van leeftijd, gewicht en technisch nivo, meer prijzen te behalen. Maar toch zeer knap om in dit geweld goed te presteren. Zeker als je bedenkt dat voor vrijwel al onze deelnemers dit de eerste keer was dat ze mee deden aan wijdstrijden buiten onze club. Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd. Er zijn niet veel mensen die kunnen zeggen dat ze bij de eerste drie geindigd zijn bij een Nederlands kampioenschap.

Het was ook leuk om, na afloop van het toernooi het enthousiasme van deelenemers en supporters te zien. Om zeven uur 's ochtends verzamelen, pas rond vijf 's avonds weer in Houten. Dus een bijzonder lange dag en toch al gelijk plannen maken voor volgende wedstrijden met weer een groter ploegje deelnemers van Taekyon Houten. Indrukwekkend!

Het thuisfront werd via de App van minuut tot minuut op de hoogte gehouden door deelnemers, caoches en supporters. Een citaat uit de App: “Zo trots op Jolin’s sparren en tul! Wat een overwinning om dit voor zo'n groot publiek te doen. En wat een vooruitgang ze geboekt heeft met sparren.” We delen deze trots.

De kubgraadexamens waren dit seizoen voor het eerst niet de vrijdag voor Kerst maar de laatste vrijdag van januari. Fijn voor de mensen die druk zijn met de voorbereiding van kerst en het bijwonen van/meedoen aan kerstvoorstellingen. Maar het kader heeft deze verschuiving op de eerste plaats doorgevoerd om het Taekwon-Do seizoen evenwichtiger te maken. Het is nu verdeeld in twee perioden van beide vijf maanden. Voorheen was de periode voor het eerste kupgraadexamen wel erg kort: een kleine vier maanden. Als er dan nog een clubkampioenschap tussendoor komt, dan blijft er weinig tijd over om te trainen voor het examen.

Op het publiek en de deelnemers had de verschuiving geen effect: de deelnemers waren enthousiast als altijd en het publiek was even massaal en ondersteunend als altijd.

Hieronder de uitslag op een rijtje. Alle geslaagden, gefeliciteerd. Een plusje (+) achter de behaalde graad betekent dat de kandidaat een slip heeft overgeslagen. Voor hun een extra felicitatie.

Junioren en senioren

Ingeborg Verkleij   2-de kub
Tara Haze   3-de kub
Hendrik Haze   5-de kub
Jessey Ploeger   6-de kub
Vincent Bassie   6-de kub
David Koopman   7-de kub
Jamie Vu   6-de kub +
Kleis Klijsen   7-de kub
Renato Lande   7-de kub
Balder Haze   8-ste kub +
Alain Deshayes   9-de kub
Joanne de Bruijne-Hup   8-ste kub +
Marloes Bunschoten   9-de kub

Jeugd 2

Bridget Golverdingen   groene b rode sl
Joep van Nimwegen   groene b rode sl
Lars de Vries   groene b blauwe sl
Milan Bartels   groene b blauwe sl
Menno Smit   gele b rode sl
Devon Tang   gele b
Myrle Bunschoten   witte b zwarte sl +
Roan Odijk   witte b rode sl
Cindy Van Berkel   witte b blauwe sl +
Jesse Grootveld   witte b gele sl
Ole Kroodsma   witte b groene sl +
Pieter Snelle   witte b gele sl
Sofia Frediani   witte b gele sl
Stijn van Ravenswaay   witte b gele sl

Jeugd 1

Kyan Au Yeung   gele b zwarte sl
Louis Rours   gele b blauwe sl
Annemarijn van Egmond   gele b groene sl
Jolin van Bruggen   gele b groene sl
Chris Swaters   witte b zwarte sl +
Kevin Bosma   witte b zwarte sl +
Lola Wisselaar   witte b rode sl
Romy Flos   witte b rode sl
Rutger Wernsen   witte b rode sl
Eva Brouwer   witte b blauwe sl
Jashwant Jhakrie   witte b rode sl +
Jimmy Nguyen   witte b blauwe sl
Ricci Nguyen   witte b blauwe sl
Romain Festré   witte b blauwe sl
Stacy Bosma   witte b blauwe sl
Bianca Vlasveld   witte b gele sl
Mariska Vlasveld   witte b gele sl

Dit artikel komt uit de sportrubriek van het Groentje van 4 januari 2017.

Natasja Deshayes vrijwilligster bij de taekwondovereniging: “Het lijkt me een mooie ervaring”

HOUTEN. “Zo'n negen jaar.” Zo lang zit Natasja Deshayes op Taekwondo. Ze is nu inmiddels ook vrijwilligster bij Taekwondo vereniging Taekyon Houten. Drie jaar geleden werd ze vrijwilligster door te beginnen met assisteren bij de trainingen voor de jongsten. Sinds maart is ze secretaris in het bestuur.

Natasja Deshayes is vrijwilligster bij de taekwondovereniging.

BEGINNEN. Natasja is met Taekwondo begonnen, toen ze stopte met turnen door een verhuizing. “Ik was vroeger niet zo zelfverzekerd.” Haar ouders besloten dat ze met haar bij Taekwondo zouden gaan kijken. Ze vond het leuk en is aan Taekwondo blijven doen. Het heeft haar uiteindelijk ook geholpen op het vlak van zelfverzekerd zijn. “Naarmate je vorderingen maakt en hogere banden krijgt, krijg je meer zelfvertrouwen.” Ze vindt de wedstrijdspanning bij taekwondo prettig. “De discipline die er bij hoort vind ik wel heel mooi, de beleefdheid naar elkaar toe." Ondanks dat de mensen elkaar trappen of slaan gebeurt dat in een vriendschappelijke sfeer. Het gebeurt ook beheerst. “Je blijft gedisciplineerd. Je gaat niet volledig los op iemand.” De vereniging is de laatste tijd gegroeid.

VRIJWILLIGSTER. Ze werd gevraagd om een keer in te vallen voor een andere vrijwilligster. Ze assisteerde toen bij de training voor de jongsten en is dat daarna eigenlijk altijd blijven doen. “Ik geef niet zelf les aan een groep.” Tijdens een training gaat ze regelmatig met een groepje apart een speciale vaardigheid trainen. Het hebben van een of meerdere assistenten geeft de trainer de mogelijkheid de groep in kleinere groepjes op te splitsen en deze groepjes iets met een assistent te laten doen. “Ik leg dan bijvoorbeeld dingen uit voor de examens." Je wordt automatisch vrijwilliger als je begint te assisteren. De vereniging draait op vrijwilligers. Sommigen vinden het leuk om anderen wat te leren. Anderen willen wat leren. Natasja vindt de vereniging heel sfeervol.

BESTUURSLID. Sinds maart is ze bestuurslid van de taekwondovereniging. Ze is secretaris. Ze onderhoudt de contacten met de gemeente en regelt onder andere de zaalhuur. “De contacten met de gemeente zijn prima, het is ook niet omvangrijk. Ze onderhoudt ook andere externe contacten van de vereniging. “We hebben eens in de twee maanden een vergadering.” Begin 2016 werd ze daarvoor gevraagd. Een aantal mensen ging weg uit het bestuur en het bestuur zocht ook jonge bestuursleden. “Ondanks dat ik niet veel tijd heb, wilde ik het wel proberen. Het lijkt me een mooie ervaring. Dat je meer te zeggen hebt over besluiten. Wat we wel en niet met de vereniging willen.” Ze studeert nog en vindt dat het goed lukt om daarnaast bestuurslid te zijn. Ze is het ook gaan doen vanuit haar betrokkenheid bij de vereniging, zo vertelt ze. “Het kost niet veel tijd.” Als secretaris schrijft ze een jaarverslag voor de algemene ledenvergadering. Binnenkort in maart heeft ze haar eerste algemene ledenvergadering als secretaris.

Zondag 18 december is Charlotte van Nimwegen geslaagd voor de eerste dan (zwarte band). Ze deed het bijzonder goed. De club mag trots zijn op haar nieuwe dangraadhouder.

Charlotte heeft er hard voor getraind. De laatste paar maanden is ze er, op de clubavonden, maar ook thuis, nog eens extra tegenaan gegaan. Het was leuk om haar te begeleiden en om te zien hoe ze iedere aanwijzing ter verbetering enthousiast oppakte. Fijn om te zien dat dat zich afbetaalde. Ze liep een strak en foutloos examen en behoorde bij de beste kandidaten van die zondag. Alles was gewoon goed; goede standen, goede technieken vanaf correcte aanhaalpunten, goed ritme, goede snelheid en ... creatieve breektesten. Een feest om naar te kijken.

Na zo'n periode met intensief trainen en werken aan het vermijden van foutjes, verwacht je voor het examen een zenuwachtige kandidaat. Dat was niet het geval, tenminste volgens Charlotte zelf: "ik ben helemaal niet zenuwachtig. Gefocussed, dat wel. Maar ik voel mij vandaag ziek, hoofdpijn, verkoudheid. Dat heb ik anders nooit. Ik hoop dat ik er tijdens het examen geen last van heb." Wonderbaarlijk dat dat allemaal ineens verdwenen was na het examen.

Charlotte, gefeliciteerd.

De voorzitter van de Dangraadcommissie, dhr. Karel van Orsouw (IX-Dan) merkte voor het examen fijntjes op dat in feite ook de leraren examen doen: immers als een kandidaat fouten maakt, dan had de leraar dat zo geleerd, of niet goed gecorrigeerd. Dus, leraren van Taekyon, ook gefeliciteerd.

Inmiddels heeft onze club 31 dangraadhouders opgeleid, waarvan 5 vrouw. Charlotte is een van de jongste in onze club met het behalen van de eerste dan. Er staan een paar andere meiden te trapp(el)en om ook een dangraad te behalen (“Girl power” aldus Jan-Willem). Of ze Charlotte gaan verslaan qua leeftijd ...? Sinds september assisteert Charlotte met lesgeven aan de kinderen van de jeugd1 groep. In deze groep is ze zelf acht jaar geleden bij onze club begonnen als witte bander en als Lotje.

Laat ze maar schuiven

Op zaterdag 10 september vond de Taedag van dit jaar plaats. Tussen 11 en half 12 verzamelden zich een groep sportievelingen bij de Limes. Na een spelletje ‘wie mag in welke auto’ vertrokken we naar camping ‘De Boomgaard’ in Bunnik, waar de lunch al voor ons klaarstond. Na lekker gegeten en bijgepraat te hebben begonnen we vol goede moed aan het sportieve programma. We werden in zes groepen verdeeld en in bijbehorende kleuren geschminkt. Het rode team had er meteen al zin in, in plaats van twee strepen schilderden zij hun hele gezicht.

Onder een heerlijk warm zonnetje streden BBQ, Modder, Banana, de Mandarijntjes, de Pink Ninja’s en (ehm... hoe heette het groene team ookalweer?) om de eer in een zeskamp. We sjouwden dienbladen vol bekers water van de ene emmer naar de andere, reden onze teamgenoten in een kruiwagen over een parcours, stapten en struikelden op de extra lange latten, deden zaklopen (-springen en -struikelen) met z'n tweeën in één zak, sprongen en trokken een kleedje het veld over en deden een wedstrijd touwtrekken. De sfeer was net zo goed als het weer. Er werd enthousiast meegedaan, hier en daar een beetje valsgespeeld en vooral erg veel gelachen.

een wedstrijd touwtrekken
een wedstrijd touwtrekken

Na een glansrijke overwinning van het rode team was iedereen aan pauze toe. Terug naar de blokhut voor drinken en chips. Intussen was iedereen nieuwsgierig naar de verrassing van de dag: de workshop! Evelyn onthulde het geheim: we kregen les in Afrikaans dansen! De enthousiaste dansleraar slaagde er in om met een simpele oefening en een vriendelijke vermaning de meeste zenuwen en gene weg te lachen en ons aan het dansen te krijgen. Verkeerd doen bestaat niet hield hij ons voor, er is slechts variatie. En het gaat erom dat je lekker en met elkaar aan het dansen bent, dus houd je niet bezig met hoe je eruit ziet en of je het wel goed doet. Hij had het tempo er goed in, het was goed opletten en hard werken om hem bij te houden. De halve camping kwam kijken en op zeker moment werden we zelfs toegejuicht. Voor mij was dit de eerste keer in mijn leven dat ik zonder enige gene heb staan dansen. Hulde voor dansleraar John! We sloten af door de dans nog éénn keer helemaal op te voeren. Blij en bezweet zochten een aantal mensen verkoeling in het water dat al snel een troebele modderplas werd. Anderen hielden het bij een flesje water en even napraten.

En het gaat erom dat je lekker en met elkaar aan het dansen bent

Om de dag compleet te maken sloten we af met een barbecue. De tafel stond vol lekkere salades, brood en sauzen. Vincent stond bij het vuur de lekkerste stukken vlees en vis te grillen. Het was ontzettend lekker en erg gezellig.

Vincent stond bij het vuur

Wat een topdag!

Beste Taekwondoka’s,

Wat een enthousiasme, wat een energie! Ik heb het natuurlijk niet over mijn eigen prestaties of over de prestaties van het Nederlands Elftal, maar over de energie die momenteel door de vereniging gaat en het enthousiasme waarmee we de dingen doen.

Neem bijvoorbeeld de clubkampioenschappen voor de jeugd. Heel veel enthousiasme en blijde gezichten en net zoveel inzet van de vrijwilligers om er iets moois van te maken. Superleuk om te zien, en het heeft er nu al voor gezorgd dat Bas en Sebastiaan alweer volop plannen hebben voor een vervolg... Hierover horen jullie binnenkort meer.

En! Het is ook niet onopgemerkt gebleven, want we hebben wederom in de krant gestaan (zie verderop op deze Facebookpagina).

Ook zijn we inmiddels begonnen met de tweede jeugdtraining op dinsdag, en het is wel duidelijk dat hier behoefte aan is. We kunnen op die manier wat meer aan andere dingen doen zoals sparren en lekker trappen op kussens.

De Taedag was (hoewel ik er zelf niet bij kon zijn), naar ik heb begrepen ook heel leuk, en voor herhaling vatbaar. Het is fijn dat onze “feestcommissie”: Vincent, Evelyn, Jessey & Natasja zo goed functioneert :-). Ik wil ze nu al voordragen voor 2017!

Ging alles dan alleen maar goed? Nee, helaas was de gezamenlijke vechtsportdag een iets minder groot succes: hoewel Sebastiaan een leuke les gaf en er een mooie demo is gegeven, waren er maar weinig mensen die kwamen kijken. Wellicht omdat het een onverwacht mooie dag was met zon en 17 graden. Hopelijk volgend jaar beter!

Als laatste is het wellicht nogmaals goed om te vermelden dat de examens niet in december zijn, maar voortaan gehouden worden in januari. Op die manier is de verdeling beter tussen de twee examens en hebben we meer tijd tussen het begin van het seizoen en het eerste examen (september-januari). Het examen staat nu gepland op: vrijdag 27 januari 2017.

Namens het bestuur: groetjes van Hester, Sebas, Bas, Natasja en Jan-Willem.

Dit artikel komt uit de sportrubriek van het Groentje van 25 oktober 2016.

Taekwondo vereniging Taekyon Houten organiseerde een competitieavond voor haar jeugdleden. Tijdens deze avond op 12 oktober streden de jeugdleden van 8 tot 14 jaar tegen elkaar op de onderdelen tuls en sparring. Zij werden hiervoor ingedeeld in poules van hun eigen leeftijd of graduatie. “Ik vond het leuk om een beker te winnen en ik heb hem gekregen”, zegt Louis.

De winnaars van de competitieavond. Vlnr: Louis Rours, Bridget Golverdingen, Myrle Bunschoten, Jashwant Jhakrie, Jimmy Nguyen, Stacy Bosma, Jolin van Bruggen en Lars de Vries.

Louis Rours (9) doet nu twee jaar aan zelfverdedigingssport Taekwondo en deed mee met de competitieavond. Louis had voor de competitiedag bedacht dat het leuk zou zijn een beker te winnen en het is hem gelukt. Hij is door zijn vader aan deze vechtsport gaan doen. Zijn vader deed het vroeger ook en traint ook thuis met hem. “Hij leert mij tuls.” Hij denkt dat hij de beker gewonnen heeft door goed te oefenen met zijn vader. “Ik ben ook heel goed in techniek.” Eerst deed hij tuls. Daarna ging hij sparren. Met sparren ging het minder goed. Hij kwam niet in de finale. Louis zegt wel meer sparren te willen leren. “Ik wil wel zwarte band worden”, zegt hij. “Maar dat duurt nog drie tot vier jaar.”

SCHIJNGEVECHT. Een tul is een schijngevecht met denkbeeldige tegenstanders volgens een vast patroon. Hoe hoger de tul, hoe ingewikkelder de bewegingen worden. Er streden telkens twee jeugdleden tegen elkaar. Ze werden echter niet alleen beoordeeld op de moeilijkheidsgraad, maar ook op de uitvoering ervan. Vergelijkbaar met turnen. De beoefenaars van Taekwondo noemen het ook wel figuren of tuls lopen. Er zijn verschillende tuls, een opeenvolging van bepaalde bewegingen en die hebben elk een naam.

SPARREN. De jeugdleden hebben pas vanaf de zomervakantie voor het eerst kennis gemaakt met sparren. Dit is het onderdeel waarbij twee taekwondoka's tegen elkaar strijden door elkaar boven de band te raken met trappen en/of stoten. De meeste kinderen keken van tevoren dan ook wat gespannen, terwijl ze met hun helmpje op en beschermers aan wachtten tot ze aan de beurt waren. De gespannen gezichten veranderden echter al snel in krijgslustige blikken; stoten en trappen wisselden elkaar in rap tempo af. Het was niet makkelijk voor de lijn- en scheidsrechters. Regels waarborgen de veiligheid.

TWEEDE MET SPARREN. “Het is gewoon leuk. Het is wel weer wat anders dan ander sporten”, vertelt Myrle van 12. Myrle Bunschoten heeft 1,5 jaar Taekwondo ervaring. Ze deed eerst aan turnen en dansen. Ze heeft een beker gewonnen met tuls op de competitiedag. Ze werd tweede met sparren. “Sparren is heel inspannend, omdat je elkaar echt raakt.” Myrle wilde op Taekwondo om zelfverzekerder te worden. “Dat kwam omdat ik gepest werd op school.” Ze heeft wel het idee dat het haar helpt. Myrle: “Ik wil wel steeds beter worden.” Haar vader zegt dat haar moeder steeds ging kijken en nu ook op Taekwondo is gegaan. Alle deelnemers kregen een herinneringsmedaille van de competitieavond mee.

BANDEN. De mate van kunde en vaardigheid in deze sport wordt weergegeven met banden en slips die de beoefenaars dragen.

Het Groentje heeft verschillende keren gepubliceerd over het initiatief van een aantal budo verenigingen in Houten (waaronder Taekyon) om samen een open Budo dag te organisteren (de drie artikelen hieronder zijn geschreven door John van Amerongen):

Foto van de voorpagina van het Groentje van 7 september 2016


Dit artikel komt uit de sportrubriek van het Groentje van 20 augustus 2016.

Open budo-dag 2016:
Datum: zondag 25 september 2016, 11:00 tot 13:30
Locatie: Sporthal The Dome, Kruisboog 32, Houten

Op 25 september wordt voor de derde keer de Houtense Budo-dag georganiseerd. Van 11:00-13:30 uur kan iedereen in sporthal The Dome kennismaken met verschillende vechtkunsten/zelfverdedigingssporten die in Houten worden beoefend.

Leraren en leerlingen van de deelnemende scholen aan Budodag 2015 © Sebastiaan Everwennink

Alle deelnemende scholen verzorgen een demonstratie, waarbij leerlingen hun kunsten vertonen. Maar nog mooier is dat de bezoekers ook zelf actief mee kunnen doen met een of meerdere clinics die de scholen geven. Door mee te doen krijg je de beste indruk van hoe het is om een bepaalde vechtkunst of zelfverdedigingssport te trainen.

In 2014 werd deze dag voor het eerst georganiseerd. Het initiatief kwam van Annemarie van Deelen van Sportpunt Houten, die de verschillende budo-scholen in Houten benaderde met de vraag of zij interesse hadden om zich gezamenlijk te presenteren. Deze eerste presentatie in sporthal Den Oord was bescheiden van omvang, met een beperkt aantal bezoekers. Maar doorzetten is een van de kerncompetenties van de echte vechtkunstenaar, en dus werd de dag in 2015 opnieuw georganiseerd. Dit keer werd gekozen voor sporthal de Wetering en was er een groot aantal bezoekers, waarvan een groot gedeelte met plezier deelnam aan de clinics van de deelnemende scholen.

In 2016 is het aantal deelnemende scholen gestegen naar 7, waardoor we dit keer een nog groter aanbod hebben aan demonstraties en clinics.

De deelnemende scholen dit jaar zijn:
   Action Kenpo Karate Houten
   Atarashii - Karate
   Groot Houten - Judo
   Kyorakukan - Aikido
   More Chi Martial Arts - Shaolin Kempo en Kung Fu
   Taekyon - Taekwondo
   Eskrima
   Kickboksen

Een belangrijk doel van onze gezamenlijke presentatie is om te laten zien dat we in onze scholen niet leren om zo goed mogelijk een ander in elkaar te slaan. Respect en discipline staan voorop, en een verkeerd gebruik van agressie heeft bij ons geen plaats. Door bij ons te trainen word je sterk, lenig, behendig, zelfverzekerd en vooral weerbaar! En om goed weerbaar te zijn hoef je in verreweg de meeste gevallen niet te vechten.

Kom vrijblijvend met ons kennismaken op 25 september in sporthal The Dome, van 11:00-13:30 uur.

Naast de demonstraties en clinics hebben de deelnemende scholen een stand, waar meer informatie wordt gegeven over de school, de leerlingen en de activiteiten.



Open Dag Budo Sport: kennismaking met zelfverdedigingssporten

Dit artikel komt uit de sportrubriek van het Groentje van 17 september 2016.

HOUTEN. Verschillende verenigingen voor zelfverdedigingssporten presenteren zichzelf en hun sport op zonmdag 25 september in Sportcentrum The Dome.Van 11.00 tot 13.30 uur kunnen inwoners van jong tot oud kennis maken met de verschillende soorten zelfverdedigingssporten. De matten uit de dojo worden hiervoor verplaatst naar de grote hal waar de dag plaats vindt.

Om 11.10 uur start de eerste ronde met demonstraties en kennismakingslessen van de sporten judo, kung fu, kenpo karate, aikido en eskrima. Om 11.45 uur kunt u kijken naar een demonstratie van shaolin kempo en kick boksen. Daarna kunt u ook mee doen met deze twee sporten en kunt u tevens aansluiten bij een clinic jiu jitsu, taekwondo en karate. In het gedrukte Groentje van aankomende week kunt u meer over de vechtsporten lezen en wat het u kan brengen aan fysieke en mentale ontwikkeling. Mensen die aan vechtsport doen worden vaak zelfverzekerder.

Om 12.20 uur en 12.55 uur worden alle sporten nog een keer aangeboden. Tijdens deze dag kunt u met vier verschillende sporten mee doen en ontdekken wat het beste bij u past. Trek makkelijk zittende sportkleding aan en kom op 25 september mee doen! Op de website van Sportpunt Houten (www.sportpunthouten.nl) vindt u het complete programma en informatie over de verschillende sportaanbieders.



Zelf de mat op om vechtsport te beleven op Open Dag Budo Sport

Dit artikel komt uit de sportrubriek van het Groentje van 22 september 2016.

Verschillende verenigingen voor zelfverdedigingssporten presenteren zichzelf en hun sport op zondag 25 september in Sportcentrum The Dome.Van 11.00 tot 13.30 uur kunnen inwoners van jong tot oud kennis maken met de verschillende soorten zelfverdedigingssporten. Het laten beleven van de verschillende vechtsporten staat deze dag voorop. Deelnemers aan deze dag mogen dan ook zelf de mat op. De matten uit de dojo worden hiervoor verplaatst naar de grote hal waar de dag plaats vindt. De dag heet Open Dag Budo sport. BU betekent oorlog, krijger, gevecht of vechten. DO betekent pad of weg. Het draait deze dag om oosterse vechtsporten.

Een demonstratie karate zoals die gegeven werd op de activiteitenmarkt. © John van Amerongen

Om 11.10 uur start de eerste ronde met demonstraties en kennismakingslessen van de sporten judo, kung fu, kenpo karate, aikido en eskrima. Om 11.45 uur kunt u kijken naar een demonstratie van shaolin kempo en kick boksen. Daarna kunt u ook mee doen met deze twee sporten en kunt u tevens aansluiten bij een clinic jiu jitsu, taekwondo en karate. Wanneer u wilt mee doen deze dag kunt u het beste slippers aan doen. "Op de mat is het op blote voeten", zo zegt judoka Sander Mackaaij. Verder is een lekker zittende joggingbroek en een shirt met lange mouwen wel praktisch. "Een korte broek gaat schuren." Lange mouwen zijn beter voor het vastpakken. Iedere vechtsport heeft zijn specifieke elementen. Het is goed voor de conditie. Je leert bepaalde technieken. Door de mogelijkheid deel te nemen aan wedstrijden zit er ook een wedstrijdelement in met wedstrijdspanning. Om 12.20 uur en 12.55 uur worden alle sporten nog een keer aangeboden. Tijdens deze dag kunt u met vier verschillende sporten mee doen en ontdekken wat het beste bij u past. Trek makkelijk zittende sportkleding aan en kom op 25 september mee doen. Op de website van Sportpunt Houten (www.sportpunthouten.nl) vindt u het complete programma en informatie over de verschillende sportaanbieders.

RESPECT. Martijn Mijer doet al sinds 1990 ana Jiu Jitsu. Hij vindt respect voor elkaar. De conditionele inspanning en het intensief bezig zijn en de breedte mooie dingen aan deze sport. "Jiu JItsu is de basis van alle Japanse vechtsporten", zo verduidelijkt hij de breedte. "je streeft naar perfectie in de techniek." Dat kan vaak tot hoge leeftijd voortgezet worden. Sander Mackaaij van judovereniging Groot Houten is sinds kort ook Jiu Jitsu gaan beoefenen. Beide vechtsprten worden binnen Judovereniging Groot Houten aangeboden. "Lekker bewegen, sportief bezig zijn", zo zegt Mackaaij over waarom hij deze sporten beoefent. Respect en discipline zijn ook dingen die je bij dit soort sporten leert. Respect voor je tegenstander en je leraar en de andere judoka's. Je wil mekaar geen pijn doen." Je leert spelenderwijs hoe je het beste kunt vallen." Bij Jiu Jitsu mag je schoppen en trappen. "Dat is bij judo verboden." HIj vertelt bij jIu Jitsu, judotechnieken te gebruiken bij de verdediging. "Die combinatie is heel erg leuk." Jiu Jitsu is fysiek zwaarder dan judo. De ene vechtsport vraagt soms fysiek meer dan de andere.

MENTALE WEERBAARHEID. Sander geeft aan dat het niet alleen maar het leren van Judo is. Ook een stukje discipline. Een overeenkomst van de vechtsporten is datz e een positieve bijdrage geven aan de mentale weerbaarheid van de beoefenaar van de sprt. "Het zelfvertrouwen neemt toe. Je leert vallen, dat is goed voor je zelfvertrouwen. Kinderen leren voor zichzelf op te komen. "Vroeger was ik ook maar ene schuchter jochie met hte hoofd tussen de schouders, later was ik veel zelfverzekerder", zo vertrelt Sander over zijn ervaring op dit vlak met Judo. "Je leert ook hele goed zelfbeheersing doordat je zelfverzekerd bent. Doordat je zelfverzekerder ebnt, ben je ook vaak verbaal wat sterker in een lastige ofd of ongemakkelijke situatie." Kinderen die aan vechtsport doen worden vaak wat assertiever. "je bent geestelijk meer in balans", zo zegt Martijn. In judolessen wordt je ook gevraagd voor de groep te gaan staan. "Dat helpt je latger op school of op je werk bij het geven van een presentatie." Dat je zelfverzekerder kunt worden is wel een overeenkomst van de vercshillende vechtsporten.

Dit artikel komt uit de Stad en Regio rubriek van het AD van 22 juli 2016.

Zo zag het artikel eruit in druk

Zomer op Amelisweerd. We strijken deze zomer neer op Amelisweerd en Rhijnauwen. Voor langere verhalen en korte ontmoetingen. Afl. 7 van onze zomerserie. Hans van den Ham, 22-07-16, 11:58, Laatste update: 12:00

Drie mannen in witte pakken staan blootsvoets op het klamme gras van het veldje nabij de StayOkay in Rhijnauwen. Dion, Gerard en Jan-Willem zijn leden van Taekyon uit Houten.

Terwijl in de jeugdherberg het jawoord van een stelletje uitbundig wordt gevierd, beginnen de drie rond acht uur 's avonds aan hun taekwondotraining. Normaal beoefenen ze de vechtsport in een schooltje in Houten. Maar dat is dicht. Zomerstop. En dat is zonde, vinden de drie senseis met zwarte band. Zo raken ze hun routine kwijt.

Voorzitter Jan-Willem Linschoten, Gerard Sleypen en Dion Georgiou © Angeliek de Jonge

Trainen. Gerard: “En buiten trainen is ook gewoon lekker.” Zelfs als het (niet te hard) regent, staan ze er in de vakantie. Soms met z'n drieën, soms met meer. Maar is er in Houten geen stukje gras te vinden? Het is traditie, zegt voorzitter Jan-Willem. “We doen dit al tien jaar.” Dion: “En zo mooi als hier, is het in Houten niet.”

Gerard onthult nog een reden: “Er is een kroeg vlakbij.” Niet dat het er daar wild aan toe gaat. “Ik neem nog weleens een biertje, zij alleen koffie of chocomel. Toch zijn het gezellige kerels hoor.”

Wijn. Bij de Kromme Rijn trekt een stelletje alvast een flesje wijn open, de mannen moeten eerst nog anderhalf uur trainen. Het hogere doel? Jan-Willem: “Zelfontwikkeling en streven naar perfectie. Onbereikbaar, want na een paar mooie trappen, komt er altijd weer een mindere.”

Trappen, stoten, aanval en verdediging. Waarbij stok en zelfs mes worden gebruikt. Dat houdt ons scherp, grinnikt Gerard. Tjoe, kreunt Jan-Willem telkens als hij stoot. Verderop kiest een reiger het luchtruim.





Taekyon Houten