De elektronische Taekrant, seizoen 1992-1993


klik hier voor de lijst van alle titels. Klik op de titel als je het hele nieuwsverhaal wilt zien.

Klik op de titel of hier als je terug wil naar de lijst van alle titels

De Dangraad Commissie in nieuwe samenstelling was bijzonder creatief, streng en rechtvaardig. Ze wisten een geheel nieuwe interpretatie te geven aan oude taekwondo begrippen, als evenwichtigheid, zelfbeheersing, en doorzettingsvermogen. De examens voor 2-de Dan mei jl. vormde daardoor een verrassend, spannend en boeiend schouwspel. Onze complimenten.

In koppels van twee moesten de nerveuze kandidaten laten zien hoe goed ze hun examenstof beheersten. Geheel volgens verwachting presteerde onze Jan-Willem uitstekend. Maar bij het bekendmaken van de uitslag gingen zijn supporters toch twijfelen aan de goede afloop. Het aantal kandidaten dat zakte was verbluffend groot. Gelukkig bleek Jan-Willem wel geslaagd te zijn. Na afloop bleek hoe doordacht de kommissie geoordeeld had: van ieder koppeltje hadden ze een persoon laten slagen en een laten zakken. Zo bleven vreugde en verdriet in evenwicht.

Het technisch niveau van een taekwondoka laat zich gemakkelijk meten. Voor vaardigheden uit het “Do” ligt dat anders. Met name met betrekking tot dit aspect bleek de creativiteit van de nieuwe commissie. Traditioneel wordt aan de kandidaten gevraagd om de 10-de, 11-de en 12-de tul te lopen. Nu moesten ze ook nog een lagere tul laten zien. Natuurlijk beheerst iedere dangraadhouder die perfect, maar je moet bijzonder stress bestendig zijn om die op een onverwacht moment, onvoorbereid voor een examencommissie goed te kunnen lopen. De meeste kandidaten bakten er dan ook niets van en zagen bijgevolg de rest van hun examen niet meer zitten. Bij het mededelen van de uitslag vertelde de voorzitter van de commissie dat ze de lagere tul niet hadden laten meetellen, maar het kwaad was toen al geschied.

Het valt niet mee om het doorzettingsvermogen, ook een “Do” vaardigheid, te meten in een tijdsbestek van twee uur. Maar ook hier had de commissie een nieuwe oplossing voor. Bij vorige gelegenheden mocht men met links een plankje breken als daar (medische) redenen voor waren. Nu werd dit slappe gedoe niet getolereerd. Was de opdracht van de commissie om met een rechtermeshand een breektest uit te voeren dan moest dat ook met rechts.

De commissie was verbaasd en teleurgesteld over het lage niveau van de kandidaten.

Jullie reporter begreep uit een gesprek tussen twee leraren van minder succesvolle pupillen dat de uitslag wellicht niet geldig was: de commissie bestond uit vier en niet uit de reglementair voorgeschreven vijf personen. Het is niet te hopen dat de gefrustreerde leraren hun plan om de uitslag aan te vechten uitvoeren.

Het college heeft de commissie benoemd die zondag 16 mei kan besluiten om Jan-Willem een graad te verlenen. Hij moet zich dan wel eerst voor die commissie verdedigen.


Academische taal. Soms realizeer je je ineens waar je lid van bent. Wat is er precies aan de hand? Welnu, Jan-Willem zal op 16 mei zijn zelfverdedigingskunsten vertonen voor de examen-commissie die benoemd is door het dan-graad college van de NTA. Hij zal tussen 10.00 en 12.00 uur in onze “Slinger” strijden voor zijn tweede dan. De commissie bestaat uit vijf vijfde danners. Deze raad van vijf staat onder aanvoering van Hans Beurskens uit Overloon (aanwijzing: Limburg).

Een dan-graad examen mag je afleggen met je eigen partner. Dat is bijzonder prettig: je kan leren op elkaar in te spelen en je kan die technieken oefenen die passen bij elkaars lichaamslengte. Helaas valt het niet altijd mee om iemand te vinden die ook opgaat voor de tweede dan en opzoek is naar een partner. Jan-Willem heeft tot zijn grote vreugde een partner gevonden, en niet zomaar een partner maar de perfekte. Wim Bakker, de leraar van de Taekwon-Do School Zeewolde, heeft vrijwel dezelfde lichaamsbouw als Jan-Willem (dat kan), is fanatiek (oefent even ijverig als Jan-Willem en komt daarvoor telkens naar Houten) en haalt het nivo van Jan-Willem niet (zodat de kwaliteit van Jan-Willem zich beter aftekent).

Geef Jan-Willem een extra schouderklopje. De tweede dan in nog geen zes jaar is een knappe prestatie.

Onze klub heeft een abonement op het blad “Zendokan”. Wil je het blad lezen, vraag ernaar: het is de bedoeling dat ieder nieuwe aflevering rouleert langs geïntereseerde leden.

Programma

Er wordt welleens geklaagd dat men niet tijdig op de hoogte is van allerlei aktiviteiten. Een aantal klagers vergeten in “Info” te kijken. Vrijwel alle aktiviteiten van de NTA en van Taekyon staan er keurig overzichtelijk in aangekondigd. Hang het blad aan je prikbord.


Sociale isolatie

De Gemeente vindt sport belangrijk. Heb je moeite om de contributie voor een sportklub op te brengen, neem dan eens kontakt op met de Gemeente. Er bestaan regelingen voor bijdrage in de contributie. Je kan er ook met Dave over praten.


Slapend lid

Als je voor langere tijd (meer dan drie maanden) uit de running bent door een blessure of door de studie dan is het onzin om kontributie te betalen. Toch is het niet verstandig om je af te melden als lid van Taekyon: je kub-graden vervallen daardoor bijvoorbeeld (dan-graden zijn nationale graden en blijf je houden ook al stop je volledig met de sport, kub-graden zijn klub graden en hebben geen officiële betekenis buiten de klub). Denk je dat je binnen 14 maanden weer op de klub komt trainen dan kan je gedurende de rust(ige) periode “slapend lid” worden; je blijft lid van Taekyon met alle rechten vandien maar je betaalt geen kontributie. Wil je gebruik maken van deze regeling, neem dan tijdig kontakt op met Dave.


Jubileum: 10 jaar Taekyon Houten

Komend seizoen bestaat Taekyon Houten 10 jaar; een memorabele tijd en een gelegenheid voor een feest. Wie heeft daar leuke ideën voor?


Oprichting Demo-team

Jan-Willem gaat zich actief inzetten voor een demo-team. Hij zal het zaakje coördineren en zorgen dat er regelmatig geoefend wordt (per veertien dagen 'n half uur). Wil je mee doen, geef je dan op. Je traint gericht en je verplicht je om (in principe) meedoen bij iedere demonstratie.


Examens Jeugd

Zaterdag 22 mei zijn er van 10.00--12.00 uur in “Klavertje Vier” kub-graad examens voor de jeugd. Kom kijken, neem vrienden, kennissen, kindertjes, neefjes en nichtjes mee.


Gezamelijk trainen

De drie senior-groepen trainen op het ogenblik op de vrijdagavond op drie achtereen volgende uren. Vorig seizoen trainden de drie groepen op hetzelfde uur gelijktijdig in de grote zaal. Beide lesindelingen hebben hun voor- en hun nadelen. Denk er eens over na wat je het prettigst vindt en laat ons (het kader) je voorkeur weten.

Een technische training samen met de andere Taekyon afdeling is nuttig, leerzaam en gezellig. Ter verhoging van de feestvreugde zouden op 4 april na de training ook nog de diploma's van de kub-graden uitgereikt worden. De paar gezanten van onze afdeling probeerden de indruk te wekken dat Houten massaal aanwezig was. Beurtelings liepen ze naar voren om onder luid aplaus een diploma van een spijbelend lid in ontvangst te nemen, pretenterend dat zij de geslaagde waren. Maar bij het zesde diploma had zelfs de meest afgematte taekwondoka door hoe de vork in de steel zat.

Genant. Alleen dankzij de jarenlange taekwon-do training (geestelijke kracht e.d.) en morele steun van Jan-Willem en Gerard kon Henny zich groot houden.

Gerard heeft de diploma's meegesjouwd naar Houten en daar uitgedeeld. Bij een verzoek aan een lid om ook het diploma voor zijn broertje mee te nemen kon hij de volgende woorden optekenen: “laat hij dat maar zelf komen halen”. Andere mensen waren oprecht blij verrast (sic) dat ze het diploma zo vlug kregen.

Het jeugd feest op 17 april in Berghem was een groot succes. “House”, “bingo”, “patat”, “moppen”, “playback” typeren de aktiviteiten. Onze groep was 9 man(nekes) sterk en werd numeriek overvleugeld door bijvoorbeeld de afdeling uit Overloon (waar ligt dat?) die een bus met 50 jeugdigen openrukte. Toch maakte “wij” (Martijn), met name door de geleverde mini-playback-prestaties, grote indruk op de overige 120 feestgangertjes. Flink wat jeugdleden balen dat ze niet mee zijn gegaan; “berouw komt na de zonde”. Gelukkig hoeven ze niet lang te balen. Het feest wordt herhaald met een programma dat nog indrukwekkender is. Op het jeugdfeest in juni in Overloon (toch maar even de kaart pakken) zal ook nog Taekwon-Do gedaan worden, een leuke training met allemaal speciale technieken.

Het huishoudelijk reglement vertelt hoe het er in een vereniging aan toe gaat. Het bestaat uit regels die eigenlijk iedereen al kent en die alleen geraadpleegt worden in geval van onenigheid. Het huishoudelijk regelement voor onze klub is in de maak. Hieronder al vast een paar regels waarvan je zou denken dat ze voor zich spreken maar die toch de laatste tijd nogal eens overtreden worden.

  1. Op de les wordt serieus getraind.
  2. Hou je persoonlijke hygiëne in de gaten.
  3. Draag tijdens de les geen sieraden en geen horloge.


Serieus trainen. Serieus maar niet fanatiek. Het sociale aspekt is belangrijk in onze klub. We trainen samen, leren van elkaar en inspireren elkaar. Het is onvermijdelijk dat daarbij gepraat wordt. Praten is iets anders dan kletsen. Kletsen doe je na de les. Daar betaal je geen kontributie voor, je partner komt er niet voor en je hindert je medeleerlingen.
Persoonlijke hygiëne. Zorg ervoor dat je pak schoon is, je voeten gewassen zijn en je nagels geknipt. Met lange nagels kan je je partner lelijk verwonden. Na de training douchen hoort er ook bij. Er zijn ouders die denken dat we geen douchen hebben!
Sieraden. Een blok met een horloge kan hard aankomen. Een oorring kan tot een gescheurd oor lei(ij)den. Je hebt niet veel fantasie nodig om te bedenken wat er kan gebeuren als er een teen verstrikt raakt in een halskettinkje.

Henny, Dave en Gerard zijn in februari bij de notaris geweest om de statuten van Taekyon {\sc Houten} officieel te laten vastleggen. Onze klub is nu een rechtspersoon (let op: geen rechtse club!). We blijven de kontakten met de ander Taekyon afdelingen (7 stuks) onderhouden. We vinden dat belangrijk voor ons nivo (denk aan de gezamenlijke examens en trainingen) en voor de gezelligheid (denk aan de gezamenlijke examens, trainingen, feesten en wedstrijden). De inning van de kontributie en de daarbij behorende administratie blijft ook verzorgd worden door Jos de Graaf van Taekyon Boxmeer. Maar we zijn nu een zelfstandige klub met een eigen bestuur en statuten. En, het belangrijkste, we hebben recht op subsidie. Henny is voorzitter, Gerard secretaris en Dave penningmeester. Dus heb je problemen met de betaling, is er een administratieve fout gemaakt door bijvoorbeeld de NTA of door Jos de Graaf of zou je je (ondenkbaar) willen afmelden als lid dan moet je bij Dave (de jeugdige 50-er met grijzende baard) zijn.

In de statuten wordt ondermeer geregeld hoe onze club aan zijn bestuur komt: demokratisch. Daar hebben jullie nog niets van gemerkt. Klopt: we hadden nog geen statuten. De statuten zijn pas van kracht nadat ze door het bestuur ondertekent zijn dat gekozen is volgens de statuten die pas van kracht zijn nadat ze .... “Het kip of het ei”; we hikten er jaren tegen aan. De notaris loste voor 400,= gulden het probleem in een half uur voor ons op.

Als je er belangstelling voor hebt kan je een kopie van de statuten en een gedetailleerd overzicht van de verdeling van de bestuurlijke taken krijgen. Vraag Gerard (jeugdige 40-er met grijnzende baard). Voor andere reglementen (wedstrijdreglement van de NTA) en telefoonlijst kan je overigens ook bij Gerard terecht.

Met dit krantje willen we de wetenswaardigheden binnen onze klub wat beter verspreiden. Het is de bedoeling dat het vaker verschijnt. We hopen zelfs regelmatig (ieder kwartaal?). We hebben een soort redaktie, maar uiteraard is iedereen welkom die iets te melden heeft of zijn gram wil spuien. Tekeningen, foto's, spotprenten, en dergelijke kan je ook bij ons kwijt. Veel cartonisten zijn hun carrière begonnen bij een clubblad (en hebben haar daar ook beeindigd). We willen echter niet concureren met “Info” van “Teakyon”. Heb je een stukje dat van nationaal belang is, stuur het dan naar “Info“.

Heb je een oom die zijn kippeboutjes warm wil aanbevelen, wij plaatsen tegen een kleine vergoeding zijn aanbeveling. Wil jezelf je oude boekverslagen verpatsen of zoek je een lief taekwondokaatje om ook na de training nog wat te oefenen, denk aan ons. Voor een paar gulden per regel maken we je wens (De redaktie houdt zich het recht voor advertenties te weigeren: TaeKrantje is een familieblad.) wereldkundig.





Taekyon Houten