next up previous contents
Volgende: Inleiding Omhoog: Kub tot Dan Voorgaande: Inhoud

Subsecties


Voorwoord

 


 
 Tae  
 voet  
 
 Kwon  
 vuist  
 
 -  
    
 
 Do  
 kunst  
 


Historische achtergrond. Taekwon-Do is een vechtsport die pas na de tweede oorlog systematisch ontwikkeld is. De technieken, die in het systeem opgenomen zijn, zijn op effektiviteit geselekteerd uit oude oosterse vechtsporten; uit ondermeer het oud koreaanse ``Subak'' (`strijd met vuisten', een soort boksen) en ``Taekyon'' (een stijl met vrijwel alleen beentechnieken; onze vereniging ontleent haar naam aan deze voorloper van Taekwon-Do) en noord-chinese vechtsporten (met sterke traptechnieken). Veel koreanen, die aan de ontwikkeling van het Taekwon-Do bijgedragen hebben, hebben onder de japanse overheersing van Korea in het japans leger moeten dienen. Via hen hebben de japanse vechtsporten het Taekwon-Do beïnvloed. Een grote bijdrage in de ontwikkeling van het Taekwon-Do is geleverd door generaal Choi Hong Hi. In de vijftiger jaren heeft hij het Taekwon-Do de naam en de bekendheid gegeven die het nu heeft.

De opbouw van de les.

In een Taekwon-Do les komen de volgende onderdelen aan de orde:
1. De `warming-up';
2. Basis-techniek training;
3. Tuls (of Hyungs);
4. Partner oefeningen;
5. Vrij sparren;
6. Zelfverdediging;
7. Breektesten;
8. `Cooling-down'.

In geen enkel les ontbreken de onderdelen 1 en 8. Gewoonlijk komen verder nog de onderdelen 2, 3, 4 en een selektie uit 5, 6 en 7 aan de bod.
Ad 1. In de warming-up brengen we de spieren op `temperatuur', doen we rek- en `stretch'-oefeningen en werken we aan de lichamelijke konditie. Om blessures te voorkomen moeten we in het begin van iedere training (ook voor andere sporten en ook bij thuistraining) een goede doorbloeding van de spieren bewerkstelligen; de oefeningen in de warming-up beogen dit.
(Voor diegene die buiten de lessen om hun konditie op peil willen brengen hebben we een trainings-schema op schrift gezet.)
Ad 2. In dit onderdeel ``basis oefeningen'' koncentreren we ons telkens op een techniek. We analyseren en oefenen deze gewoonlijk alleen in kombinatie met hoogstens 'n eenvoudige loopbeweging.
Ad 3. In de tuls oefenen we een kombinatie van technieken. Technische perfectie, souplesse, balans en kracht maken de tul tot een respectabele en stijlvolle oefening.
Ad 4. Bij de onderdelen 2 en 3 waren onze tegenstanders denkbeeldig. In het onderdeel partner oefeningen oefenen we met een partner een afgesproken kombinatie van technieken. Omdat we nu op onze `tegenstander' moeten letten spelen timing en trefzekerheid een grotere rol.
Ad 5. Bij hett onderdeel `vrij sparren' spreken we niet meer af welke kombinatie van technieken we uitvoeren; wel zorgen we ervoor dat iedere techniek technisch goed wordt uitgevoerd, met het lichaam in goede balans, met een goede timing en op juiste afstand (net niet toucheren of licht). Zelfbeheersing, doorzettingsvermogen, souplesse en inzicht zijn hier van belang.
Ad 6. Taekwon-Do is een totaal vechtsportsysteem waarin ook zelfverdedigingstechnieken opgenomen zijn. Voor examens moet men deze beheersen. In wedstrijden worden ze niet gebruikt.
Een ervaren taekwon-doka is in staat een belager met één trap- of stoottechniek uit te schakelen. Als de aanvaller een wapen gebruikt of straatvechtersfoefjes toepast moet de taekwon-doka daar wel eerst op weten te reageren. Tijdens de lessen oefenen we daarom ook in het verdedigen tegen dit soort aanvallen. Vaak is de situatie gelukkig niet zo ernstig en is het zwaar overdreven om te reageren met een harde Teakwon-Do techniek. Op een feestje bijvoorbeeld zal de stemming er niet echt op vooruit gaan als een aangeschoten handtastelijk persoon het ziekenhuis in gewerkt wordt. Snel uitgevoerde technieken uit de zachte zelfverdedigings sporten (als Aikido) kunnen vaak elegant en rustig zonder letsels te veroorzaken een handgemeen voorkomen. De eenvoudige efficiënte technieken van dit soort zijn opgenomen in de zelfverdedigingsseries.
Ad 7. Door middel van breektesten kan men testen of men de geoefende techniek werkelijk goed beheerst.
Ad 8. Tijdens de training hopen zich afbraakprodukten van het lichaam op in de spieren. Door de circulatie van het bloed te bevorderen in de cooling-down, proberen we deze spierpijn veroorzakers uit de spieren weg te krijgen. We gebruiken hiertoe vaak oefeningen uit de warming-up.

Het belang van de techniek training.

In de Taekwon-Do lessen neemt de techniek training een grote plaats in. Taekwon-Do is geen kracht sport; souplesse, snelheid, lenigheid, balans en timing spelen een veel grotere rol. Wel wordt in de Taekwon-Do sport alle kracht die in je lichaam zit door uitgekiende technieken optimaal benut. Iedereen, jong, oud, man, vrouw, gespierd en minder gespierd kan met veel enthousiasme en genoegen Taekwon-Do beoefenen.

Een goede beheersing van de technieken is verder om de volgende redenen belangrijk.

${\bullet}$ Veel sportblessures, gescheurde spiertjes, gekneusde gewrichten, ..., zijn het gevolg van onbedoelde, ongekontroleerde bewegingen.
${\bullet}$ Een ingewikkelde techniek kan pas geoefend worden als de elementaire perfect beheerst worden (men kan pas een `vliegend achterwaarts zijwaartse trap' gaan oefenen als men de gewone `zijwaartse trap' vlekkeloos kan uitvoeren).
${\bullet}$ Slecht uitgevoerde technieken veroorzaken vaak minuscuul kleine blessures, die zich door herhaling ophopen en daardoor na jaren een blijvend effect hebben in de vorm van stijve gewrichten, etc..
${\bullet}$ Technisch Taekwon-Do kan men tot op hoge leeftijd met plezier beoefenen (een zelfde plezier dat veel oudere chinesen beleven in hun Tai-Chi).

In de do-jang.

${\bullet}$ In de do-jang mag men geen sieraden (horloges, ringen, kettinkjes, oorbellen,...) dragen: al te gemakkelijk blijft een teen aan een kettinkje haken of komt een stoot met een ring hard aan.
${\bullet}$ We oefenen samen met een partner. Een goede lichamelijke hygiëne is daarom extra vereist. Het pak moet schoon zijn, de tanden gepoetst, de voeten gewassen en de nagels geknipt en gewassen (lange nagels kunnen de partner vervelend verwonden).
${\bullet}$ Geef niet ongevraagd kommentaar op de oefening van een ander. Gewoonlijk wekt zoiets alleen irritaties op. Ga wel zorgvuldig na of het kommentaar niet op jezelf van toepassing is; je kan veel leren van fouten van anderen.
${\bullet}$ Veel oosterse vechtsporten hebben religieuze tradities (bekend zijn de aktiviteiten in de Shaolin tempel en het boogschieten in het Zen-Boeddhisme). Hierdoor heeft de groet bij deze sporten een ceremoniëel karakter. Niettemin is het in ook westerse landen een goede gewoonte beleefd te zijn en respect te tonen voor de medemens. (Niemand wordt op de les getolereerd die Taekwon-Do wil leren om het te misbruiken!) In ons geval zijn we met name beleefd tegen onze partner, de leraar, de scheidsrechter en onze tegenstander.
In het Taekwon-Do groeten we staande. Met rechte rug buigen we over een hoek van ongeveer $15^{\circ}$ graden (zie verder `kyungye').

Psychische aspecten.

We merkten al op dat oosterse vechtsporten religieuze tradities kennen. Vaak worden deze sporten om meditatie redenen gebruikt in religieuze oefeningen. Dat gebeurt niet bij gebrek aan beter. In het Taekwon-Do worden souplesse, snelheid, lenigheid, kracht en spierbeheersing voor het hele lichaam optimaal gekombineerd. De ademhaling wordt telkens aangepast aan de beweging. Door goede lichaamsbeheersing en kennis van eigen kunnen worden we evenwichtiger, groeit ons zelfvertrouwen, ons zelfbewustzijn en onze zelfbeheersing. Een goede konditie geeft meer energie en verhoogt de vitaliteit.

Op de lessen kunnen we helaas expliciet aan dit soort zaken slechts weinig aandacht schenken. Wel zorgen we ervoor dat we de hele les rustig, ontspannen en gekoncentreerd blijven; we kontroleren telkens onze bewegingen en onze ademhaling.

Voor sommigen hebben de trainingen al snel een regulerend effect op hun agressiviteit.

next up previous contents
Volgende: Inleiding Omhoog: Kub tot Dan Voorgaande: Inhoud


Taekyon Houten
2002-11-27