next up previous  
Volgende: Over dit Omhoog: Notulen ALV Voorgaande: Notulen ALV

Subsecties

Verslag

De opkomst was helaas iets lager dan de vorige jaren (12 personen). Het bleek echter een goede vergadering te worden met nuttige discussies.


Opening

De voorzitter heet iedereen van harte welkom en zegt blij te zijn dat de aanwezigen de moeite hebben genomen om tijd uit te trekken om naar de ALV te komen. We zijn per slot van rekening een vereniging bestaande uit vrijwilligers en moeten samen de zaak runnen.

Tevens heeft de voorzitter gelijk een mededeling met betrekking tot de agenda: deze wordt op verzoek van Frank iets gewijzigd omdat hij ziek is en gauw weer naar bed wil. Punten 6 en 7 werden als eerste behandeld. In het verslag hieronder is de oorspronkelijke volgorde (de volgorde van de agenda) aangehouden.


Mededelingen

$\bullet$ Thian heeft aangegeven te stoppen met Taekwondo. Hij wilde na ruim 10 jaar Taekwondo zich ergens aan gaan wijden. Het bestuur is hem voor zeer erkentelijk voor zijn inzet gedurende zijn jaren als leraar.

$\bullet$ Er is in Loerik een spiegelwand welke wij mogen gebruiken. Dit is zonder meer een toegevoegde waarde en maakt deze zaal tot de ideale plek om aan je technieken te werken.

$\bullet$ Het was aan begin van de vergadering al gemeld: wij zijn een vereniging bestaande uit vrijwilligers. Het kader, bestuur allen zijn het vrijwilligers die veel tijd in de diverse taken steken. Sommige van deze taken zijn essentieel voor het voortbestaan van de club, andere niet. Het is logisch dat het kader en het bestuur de essentiële taken voor een groot deel op zich neemt, er zijn echter ook taken welke niet essentieel zijn en waarvan het bestuur denkt dat die ook door de leden zelf gedaan kunnen worden en zouden moeten worden. Voorbeelden van deze taken zijn de Taekrant, de feestcommissie en PR- activiteiten. Nu wordt een groot deel gedaan door of op initiatief van bestuursleden maar niet alles kan op de schouders van slechts enkele mensen rusten. Daarom komt het bestuur met het voorstel naar alle aanwezigen toe om eens na te denken over de toekomst van deze taken. Het is voor bestuur steeds moeilijker om deze dingen in gang te houden, en het zou bijzonder jammer zijn als deze activiteiten beëindigd moeten worden omdat er niemand meer is die de kar wil trekken. Samenvattend, het bestuur neemt in deze zaak het volgende standpunt in: `voor deze activiteiten heeft het bestuur alleen een ondersteunende taak, de initiatieven dienen bij de leden te liggen'. Dit beleidsstandpunt wordt goedgekeurd, helaas is er echter niemand die zich meld als initiatiefnemer. Zie ook de notitie ``Actieve vrijwilligers gezocht''.


Notulen ALV 2000

Klik ``hier'' voor de notulen van maart 2000.

Vorm en inhoud.

$\bullet$ Dave merkt op dat er in de notulen staat m.b.t. de sparring problematiek dat: ``voorgesteld wordt om de vraag van Dave mee te nemen naar het bestuur en het kader, en dit terug te koppelen aan Alex en Peter''. Dave merkt op dat dit niet klopt omdat er tijdens die ALV van 2000 al besloten was tot het goedkeuren van het voorstel om: ``mensen die in voorbereiding zijn voor een dangraadexamen de mogelijkheid te geven extra op techniek te trainen i.p.v. te sparren''. Dit punt wordt gecorrigeerd in de notulen.

Na deze correctie worden de notulen goed bevonden en geaccordeerd.

Naar aanleiding van de ALV van maart 2000 zijn er inmiddels regels voor `orde en discipline' opgesteld en goedgekeurd.

Vragen naar aanleiding van de notulen.

$\bullet$ Alex vraagt voor alle duidelijkheid of het financiëel jaarverslag in het vervolg toegevoegd wordt aan de notulen, het antwoord is ja: het financiëel jaarverslag wordt in het vervolg minimaal twee weken voor de ALV in de zaal gelegd tezamen met alle bijbehorende stukken (notulen ALV, het nieuwste financiëel jaarverslag, en overig materiaal waaronder een beknopt verslag met daarin de acties van het bestuur naar aanleiding van suggesties van de ALV van vorig jaar). De notulen van deze ALV staan over 6 weken op internet en liggen dan ook in de zaal samen met het huidige financiëel jaarverslag.

$\bullet$ Peter plaatst de opmerking bij punt 8 dat het hem niet duidelijk is wat er gedaan is m.b.t. de input welke door hem is gegeven. Hij weet dat hij en Gerard het in een gesprek het met elkaar eens geworden waren, maar hij mist een schriftelijk verslag (``bevestiging'') van de uiteindelijke bestuursacties.

$\bullet$ Verder vraagt Peter zich af of het afstempelen van de clubkaart niet van middel tot doel op zich geworden is. Het middel was goed voorbereid op het examen te verschijnen, maar als iemand geschikt is voor het examen, mag het niet zo zijn dat een tekort aan stempels hem daarvan weerhoudt. Gerard reageert met te zeggen dat niet alleen het goed voorbereid op het examen verschijnen het doel was, maar ook het creëren van een soort plichtsbesef. Verder wordt de soep altijd heter opgediend dan gegeten, en zal het zeker niet zo zijn dat als iemand er echt klaar voor is, een stempel hem de das om zal doen.

$\bullet$ Dave zegt dat er nog steeds niets is gedaan om `illegale' leden te ondervangen. Dit ondanks dat het bestuur heeft toegezegd hier over na te denken en er op terug te komen. Wat Dave betreft is het helemaal niet zo moeilijk: als je een absentielijst bijhoudt, ondervang je alles. Gerard zegt toe het (wederom) mee te nemen en terug te koppelen. Dit geldt overigens voor alle acties welke naar aanleiding van de ALV ondernomen worden door het bestuur: deze zullen eerder en explicieter teruggekoppeld worden naar de leden.


UTI graduaties

Inleiding (kort) (voor een uitgebreidere inleiding klik ``hier'')

Er zijn een aantal mensen op onze vereniging die regelmatig trainingen bijwonen die door de UTI verzorgd worden. Enkele van hen hebben inmiddels een dangraad behaald bij deze organisatie en anderen zijn van plan dit binnenkort te doen. De NTA erkent de UTI niet en omdat we als vereniging bij de NTA zijn aangesloten werpt dit de vraag op hoe we hiermee om moeten gaan. De statuten van onze vereniging en van de NTA lijken duidelijk wat betreft het trainen bij de UTI: beide organisaties hebben tot doel het bevorderen van het beoefenen van Taekwondo. De NTA stimuleert zelfs statutair samenwerking met organisaties met hetzelfde doel. Het probleem zit 'm in het dragen van de graduaties tijdens onze trainingen.

Hieruit voortkomend heeft het bestuur een voorstel en een vraag:
Voorstel: we accepteren het dragen van UTI graduaties binnen onze vereniging.
Vraag: Moeten we dit voorstel ter goedkeuring aan de NTA voorleggen?

Discussie. In de discussie die hieruit voortkomt komen argumenten en opmerkingen naar voren als: `het is beter voor de leraren, en dus ook voor de leerlingen' (Ronald) en 'ik voel me meer verbonden aan de UTI dan aan de NTA (Peter). `We moeten keuzes maken' (Henny). `Is het echt nodig om te kiezen?' (Mikhail). Kortom: iedereen verwoord zijn mening helder en er wordt met respect naar elkaar geluisterd. Het was duidelijk dat iedereen er naar streefde om tot de beste oplossing te komen.

Stemming. Uiteindelijk wordt er besloten om tot de stemming over te gaan:

Vraag: accepteren we het dragen van UTI graduaties binnen onze vereniging?

De stemming wijst uit dat er met ruime meerderheid wordt besloten om het dragen van UTI graduaties binnen onze vereniging te accepteren (63% voor, 9% tegen, 28% geen uitspraak).

Vraag: Moeten we dit voorstel ter goedkeuring aan de NTA voorleggen?

Hieruit komt voort dat de NTA, onder verwijzing naar haar statuten en reglementen op de hoogte gebracht zal worden van dit besluit. De consequentie, dat we uit de NTA gezet zouden kunnen worden, wordt aanvaard (er kan, als de reactie van de NTA daar aanleiding toe geeft, over gepraat worden of we uit eigen initiatief ons lidmaatschap van de NTA opzeggen).


Jaarverslag (secretaris).

Het bestuur heeft het afgelopen jaar een vaste frequentie gehanteerd om te vergaderen. Er wordt om de twee maanden vergaderd en wel op elke laatste vrijdag van de even maand. Uit al die vergaderingen zijn de volgende zaken uit voortgekomen:


Opleidingsbeleid

Examens: we hebben de gang van zaken bij de examens geëvalueerd, en hebben dit seizoen het examenboek gelanceerd om zo tot een betere individuele beoordeling te kunnen komen.

Dinsdagtraining: De dinsdag wordt steeds beter bezocht, al wil het nogal eens rommelig zijn. Hier wordt aangewerkt. Inmiddels hebben we ook na stevig onderhandelen de spiegelwand tot onze beschikking. We kunnen dan ook gerust zeggen dat de dinsdag zeer volledig is uitgerust: als je specifiek aan een onderdeel van je Taekwondo wilt werken is de dinsdag met z'n stootkussens, pads, breekplanken, instructieplaten en vele andere materialen de aangewezen avond.

De sparringstrainingen: ook deze gaan goed, er is veel animo voor en iedereen doet gemotiveerd mee.

Wedstrijden: De clubkampioenschappen waren ook dit jaar weer een groot succes mede dankzij de inzet van vele vrijwilligers. Onze dank hiervoor. We zijn ook bij een open toernooi in Leerdam geweest en ook daar hebben we het niet slecht gedaan.

Public Relations: Het summum van PR het afgelopen seizoen was natuurlijk de demonstratie in augustus. Daar kon geen andere vereniging tegenop. Wellicht weer met Koninginnedag?

De doelstellingen voor het komende jaar van het bestuur zijn o.a. op vrijdag vaste tijden trainingstijden en vaste zalen krijgen en het meer betrekken van eenieder in de organisatie van allerlei evenementen en activiteiten.

Het jaarverslag van de secretaris wordt goedgekeurd.


Jaarverslag penningmeester.

Jaarverslag en begroting. Allereerst excuses van Frank in verband met het passeren van Alex van Rooijen m.b.t. het controleren van de kas. Door zijn ziekte moest het even anders opgelost worden en heeft het reserve kascommissielid Peter Heuts de taak van Alex overgenomen. Frank deelt vervolgens een overzicht uit van de gemaakte kosten en baten. We lopen met z'n allen de lijst door en Frank geeft uitleg bij de diverse punten:

Ledenaantal: dit is iets gedaald vergeleken met vorig jaar. Hierbij is uitgegaan van een gemiddelde over het hele jaar. Het is dus niet een moment opname, maar een getal gebaseerd op het aantal betalende leden over een geheel jaar.

Subsidie: er moet nog een correctie plaatsvinden m.b.t. de subsidie. De gemeente baseert de subsidie op het aantal van vorig jaar en dus is deze te hoog.

Huur: De uitgaven aan huur zijn dit jaar lager omdat de woensdagavond is afgestoten. Verder is het zaaltje welke de eerste jeugdgroep gebruikt goedkoper dan die welke vorig jaar werd gebruikt.

Kosten examens: de kosten die hier vermeld staan komen met name voort uit de aanschaf van blanco diploma's.

Activiteiten: de uitgaven m.b.t. activiteiten zijn behoorlijk hoog, maar dit wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door het jubileum van het afgelopen jaar. Op de begroting voor 2002 is die dan ook beduidend lager ingezet.

Bestuur: ook dit potje is beduidend meer aangesproken. Dit komt doordat we het afgelopen jaar niet uit eten zijn geweest met het bestuur, en dit jaar weer wel. Verder worden de bestuursvergaderingen tegenwoordig in vergaderzalen gehouden i.p.v. bij mensen thuis.

Onkosten trainers: dit is mede opgebouwd uit de NTA contributie van de leraren welke door de club worden betaald. Er waren enkele leraren die dit zelf gedaan hadden gedurende enkele jaren en dus geld tegoed hadden. Toch is het uitgave patroon in zijn geheel gedaald doordat Henny (die elke zaterdag) een zaaltje huurt via de club deze nu geheel zelf betaald.

Diverse uitgaven: de uitbreiding van de bibliotheek zit hier met name in verwerkt.

Resultaat: per saldo teren we ook dit jaar in op ons vermogen. Dit was echter gepland en is zelfs iets positiever uitgevallen dan verwacht. De verwachting is dat we (indien het ledenaantal gelijk blijft of iets stijgt) de eventuele contributieverhoging niet direct of wellicht helemaal niet hoeven door te voeren.

Alex stelt de vraag hoe het kan dat er een verschil is in de activiteiten op blz. 1 en blz. 2. Frank legt uit dat dit komt doordat hij het origineel kwijt is geraakt en door zijn ziekte op laatst blz. 2 opnieuw moest maken. Hij heeft hiervoor echter de blauwprint van 1999 gebruikt waarin de posten iets anders verdeeld waren.

Jan-Willem oppert het idee van de automatische incasso: hoe denkt de ALV hierover? Er ontstaat een levendige discussie met goede argumenten voor zowel het tegen als voor zijn van deze regeling. Een besluit wordt echter niet genomen.

Alex vraagt of het mogelijk is voortaan het financieel jaarverslag eerder in te zien zodat het beter bestudeerd kan worden. Dit lijkt een goed idee, en dus wordt besloten dat in het vervolg 2 weken van tevoren het financieel jaarverslag in de zaal zal liggen. Verder zal de controle voortaan door de gezamenlijke commissie plaatsvinden. De penningmeester en de kascommissie spreken af om, op voorstel van Peter Heuts, de controle komend jaar bij Peter thuis te laten plaatsvinden.

Verslag kascommissie 2000. De kas is dit jaar gecontroleerd door Peter Heuts en de vader van Joeri Verweij. Ze hebben geen onregelmatigheden gevonden.

Onder dankzegging aan de penningmeester en de kascommissie wordt het jaarverslag van de penningmeester goedgekeurd.

Benoeming kascommissie 2001-2002. Ook het komende jaar dient de kas natuurlijk weer gecontroleerd te worden, gebruikelijk is dat er een roulatie plaatsvindt, waarbij ieder lid van de kascommissie 2 jaar actief is en dan plaats maakt voor een nieuw lid. Daarom zal Peter Heuts het komende jaar wederom de kascommissie op zich nemen samen met een nieuw lid. Het 'nieuwe' lid wordt in dit geval Alex van Rooijen, welke dit jaar jammerlijk gepasseerd is.

Afgesproken wordt dat de controle vier weken van tevoren plaats zal vinden zodat het twee weken voor de ALV goedgekeurd en wel in de zaal kan liggen.


Contributieverhoging.

Vorig jaar is besloten tot het verhogen van de contributie met 15%, daarbij is de afspraak gemaakt dat er bij de eerstvolgende ALV gekeken zou worden naar de noodzaak om eventueel nog een keer te verhogen. Naar nu blijkt is het niet nodig de contributie op dit moment te verhogen. Er volgt een stemming, en besloten wordt de verhoging voorlopig in de ijskast te zetten. Het punt zal wel volgend jaar terugkeren op de agenda. Een kleine contributieverhoging per 1-1-2002 door omzetting naar euro's wordt wel geaccepteerd.

Hieronder de contributiebedragen per half jaar zoals die inmiddels door de penningmeester berekend zijn. De tweede en de derde kolom geeft de huidige bedragen in guldens, respectievelijk in euro's, weer, de vierde kolom geeft de de bedragen in euro's zoals ze zullen gelden vanaf 1 januari 2002. In de vijfde kolom is het percentage van de verhoging ten gevolge van de omzetting (en afronding) te lezen.

  huidig voorstel stijging
  gulden euro euro in procenten
Senioren 150 68.07 70.00 2.8%
junioren 115 52.18 52.50 0.6%
jeugd 65 29.50 30.00 1.7%


Verkiezingen.

Reglementair treden de voorzitter en de wedstrijdcommissaris af. Er zijn voor deze functies twee kandidaten: Leon Magis en Gerard Sleijpen. Op de vraag of zich er nog nieuwe kandidaten hebben opgeworpen is het antwoord negatief. Er heeft zich niemand aangemeld en aangezien er geen bezwaren zijn tegen de herverkiezing van respectievelijk Leon en Gerard, is de uitslag van de stemming als volgt: Leon en Gerard worden beiden herkozen in het bestuur, waarbij het bestuur voorstelt om de twee herkozen bestuursleden dezelfde functie te geven die zij voor hen reglementair aftreden al hadden. Het bestuur ziet er dan als volgt uit:

Naam Functie tot
Gerard Sleijpen Voorzitter 2004
JW Linschoten Secretaris 2002
Frank van der Meij Penningm. 2003
Leon Magis W. comm. 2004
Henny Thijssen Bestuurslid 2002


Wat verder ter tafel komt.

Het voorstel van het bestuur om in de toekomst informatie (zoals voor ALVs) alleen te verspreiden via internet met kennisgeving per E-mail plus kopieën (hand-outs) op de training wordt goedgekeurd.


Rondvraag.

$\bullet$ Ronald haalt het orde en discipline reglement aan om nogmaals de discipline op vrijdag onder de aandacht te brengen. Het lijkt af en toe net de zoete inval. Hij heeft dit vorig jaar al geopperd, en heeft niet het gevoel dat er iets verbeterd is. Er wordt het voorstel geopperd om het hernieuwde reglement nog eens te bespreken met de aanwezigen op vrijdag. Besloten wordt dat dit na de examens gedaan zal gebeuren. Verder zegt het bestuur toe dit mee te nemen naar de kadervergaderingen.

$\bullet$ Ronald heeft nog een ander punt: het zit hem niet lekker dat de meer fanatiekere sparders tegenover de recreatieve mensen staan. Hij zou er meer voor voelen om een splitsing te maken na de gezamenlijke oefeningen op de pads. Dit idee wordt door meer mensen gesteund en dus wordt besloten dat de groep van mensen die intensiever willen sparren een deel van de sparringstraining op vrijdagavond apart gaan trainen: zij kunnen hierdoor intensiever trainen en mensen die niet fanatiek willen sparren vinden een partner tegenover zich die dat ook niet wil.

$\bullet$ Alex en Ronald vinden ook de Warming-up niet altijd in balans: het warmlopen duurt te kort, en het rekken te lang in hun optiek. Het is belangrijk dat een leraar een les goed voorbereidt.

$\bullet$ Alex en Dave halen de schoonmaak nog eens aan: in Den Oord stinkt het regelmatig naar urine en zit de schimmel op de muren. Ook de andere zalen laten nogal wat te wensen over wat betreft de schoonmaak. Heeft het bestuur dit wel eens vermeld bij de gemeente? De secretaris meldt dat dit regelmatig gebeurd is, maar dat het niet al teveel uithaalt. De gemeente heeft overigens na alle klachten wel een ander schoonmaak bedrijf in de hand genomen. De gemeente berekent wel elk jaar verhogingen door, maar luistert schijnbaar niet naar de gebruikers. Het bestuur is overtuigd door deze argumenten en stelt voor te kijken of er geen andere wegen te bewandelen zijn zoals het mobiliseren van de rest van de verenigingen in Houten.

Akties
WIE agenda punt KLUS
Bestuur 1.3 Beter terugkoppelen activiteiten naar aanleiding ALV.
Bestuur 1.3 Ongeregistreerde leden.
Bestuur 1.2 Stimuleren leden activiteiten.
Bestuur 1.10 Schoonmaak.
Bestuur 1.10 Discipline en orde reglement bespreken.
Bestuur 1.10 Discipline en orde reglement naar kader.

Besluiten
Notulen ALV 2000 worden goedgekeurd na correctie van een feitelijke onjuistheid.
Met ingang van het komende jaar zal de agenda voor de ALV samen met alle bijbehorende stukken minstens 2 weken van tevoren beschikbaar zijn.
Het beleidsstandpunt dat voor niet-essentiële activiteiten het bestuur alleen een ondersteunende taak heeft, terwijl de initiatieven bij de leden liggen, wordt goedgekeurd.
Ook UTI graduaties mogen binnen onze vereniging worden gedragen.
De NTA zal op de hoogte gebracht worden van dit besluit met verwijzing naar haar statuten en reglementen.
De consequentie dat we uit de NTA gezet kunnen worden, wordt geaccepteerd.
Verslag secretaris wordt goedgekeurd
Verslag penningmeester wordt goedgekeurd
De kascontrole vindt voortaan minstens 4 weken voor de ALV plaats en wordt uitgevoerd door de gezamenlijke commissie.
In de kascommissie zijn benoemd: Alex van Rooijen en Peter Heuts.
Er wordt dit jaar geen contributie doorgevoerd. Wel zal het punt volgend jaar wederkeren op de agenda.
Een kleine verhoging door de naar euro's wordt wel doorgevoerd.
Gerard Sleijpen en Leon Magis worden herkozen in het bestuur.
Informatie als voor ALV's wordt voortaan alleen nog maar per E-mail en op de trainingen verspreid.
De sparringstraining wordt gesplitst in fanatieke en recreatieve sparders.

next up previous
Volgende: Over dit Omhoog: Notulen ALV Voorgaande: Notulen ALV


Taekyon Houten
2003-02-24