next up previous contents
Volgende: De 2-de kub; Omhoog: Kub tot Dan Voorgaande: De 4-de kub;

Subsecties

De 3-de kub; de blauwe band met rode slip


Toi-Gye    (de zevende tul)

Toi-Gye is de schuilnaam van de geleerde Yi-Hwang, een autoriteit op het gebied van het neo-confusionisme.

 1. Beginstand (1).
 2. Linkervoet links uitstappen--zet hem op de c-d lijn in westelijke richting in korte stand en maak een linkse afweer naar buiten met de binnenkant van de linkeronderarm (vuist) (2) in die richting.
 3. Maak met je linkervoet een lange stand met gezicht naar westelijke richting gericht en maak tegelijkertijd een rechtse vingersteek `onderbuikhoogte' en breng de linkervuist bij de rechterschouder (3).
 4. Rechtervoet laten staan--maak een draaiing van $90^\circ $ graden rechtsom--sluit de linkervoet bij de rechtervoet aan en maak tegelijkertijd een dubbelblok met de onderarmen (vuisten) (4) (rechts boven, links beneden). Het aansluiten van de linkervoet en het dubbelblok moeten gelijktijdig eindigen en in slow motion worden uitgevoerd. Gezicht naar noordelijke richting gericht.
 5. Linkervoet laten staan--zet de rechtervoet op de d-c lijn in oostelijke richting in korte stand en maak een rechtse afweer naar buiten met de binnenkant van de rechteronderarm (vuist) (5) in die richting.
 6. Maak met je rechtervoet een lange stand met gezicht naar oostelijke richting gericht en maak tegelijkertijd een linkse vingersteek `onderbuikhoogte' en breng de rechtervuist bij de linkerschouder (6).
 7. Linkervoet laten staan--maak een draaiing van $90^\circ $ graden linksom--sluit de rechtervoet bij de linkervoet aan en maak tegelijkertijd een dubbelblok met de onderarmen (vuisten) (7) (links boven, rechts beneden). Het aansluiten van de rechtervoet en het dubbelblok moeten gelijktijdig eindigen en in slow motion worden uitgevoerd. Gezicht naar noordelijke richting gericht.
 8. Rechtervoet laten staan--zet de linkervoet in noordelijke richting in lange stand en maak een gekruist laag dubbelblok (vuisten) (8) in die richting en direkt daarna een dubbelstoot `gezichtshoogte' (9) ook in die richting.
 9. Linkervoet laten staan--houd de handen zoals ze zijn en maak een rechtse voorwaartse trap `borsthoogte' (10) in noordelijke richting.
 10. Zet de rechtervoet voor neer in lange stand en maak tegelijkertijd een rechtse stoot `borsthoogte' (11) en direkt daarna een linkse stoot `borsthoogte' (12). Beide stoten in noordelijke richting gericht.
 11. Rechtervoet laten staan--sluit de linkervoet bij de rechtervoet aan en breng tegelijkertijd de linkervuist en de rechtervuist bij respektievelijk de linker- en de rechterzij en maak ondertussen een draaiing van $90^\circ $ graden linksom met gezicht naar westelijke richting gericht (13). De hele oefening gebeurt gelijktijdig en in slow motion.

  Linkervoet laten staan--trek de rechtervoet bij de linkerknie op en haal beide armen omhoog (14).

 12. Maak een draaiing van $90^\circ $ graden linksom--zet de rechtervoet op de c-d lijn in westelijke richting in zitstand krachtig neer (`stamping motion') met gezicht naar zuidelijke richting gericht en maak tegelijkertijd een hoog dubbelblok met de buitenkanten van de onderarmen (vuisten) (15).

  Rechtervoet laten staan--trek de linkervoet bij de rechterknie op en houd beide armen zoals ze zijn (spiegelbeeld van (14); dit is niet afgebeeld).

 13. Maak een draaiing van $180^\circ $ graden rechtsom--zet de linkervoet op de c-d lijn in westelijke richting in zitstand krachtig neer (`stamping motion') met gezicht naar noordelijke richting gericht en maak tegelijkertijd een hoog dubbelblok met de buitenkanten van de onderarmen (vuisten) (15).

  Rechtervoet laten staan--trek de linkervoet bij de rechterknie op en houd beide armen zoals ze zijn (spiegelbeeld van (14); dit is niet afgebeeld).

 14. Maak een draaiing van $180^\circ $ graden rechtsom--zet de linkervoet op de d-c lijn in oostelijke richting in zitstand krachtig neer (`stamping motion') met gezicht naar zuidelijke richting gericht en maak tegelijkertijd een hoog dubbelblok met de buitenkanten van de onderarmen (vuisten) (15).

  Linkervoet laten staan--trek de rechtervoet bij de linkerknie op en houd de armen zoals ze zijn (14).

 15. Maak een draaiing van $180^\circ $ graden linksom--zet de rechtervoet op de d-c lijn in oostelijke richting in zitstand krachtig neer (`stamping motion') met gezicht naar noordelijke richting gericht en maak tegelijkertijd een hoog dubbelblok met de buitenkanten van de onderarmen (vuisten) (15).

  Rechtervoet laten staan--trek de linkervoet bij de rechterknie op en houd beide armen zoals ze zijn (spiegelbeeld van (14); dit is niet afgebeeld).

 16. Maak een draaiing van $180^\circ $ graden rechtsom--zet de linkervoet op de d-c lijn in oostelijke richting in zitstand krachtig neer (`stamping motion') met gezicht naar zuidelijke richting gericht en maak tegelijkertijd een hoog dubbelblok met de buitenkanten van de onderarmen (vuisten) (15).

  Rechtervoet laten staan--trek de linkervoet bij de rechterknie op en houd beide armen zoals ze zijn (spiegelbeeld van (14); dit is niet afgebeeld).

 17. Maak een draaiing van $180^\circ $ graden rechtsom--zet de linkervoet op de c-d lijn in westelijke richting in zitstand krachtig neer (`stamping motion') met gezicht naar noordelijke richting gericht en maak tegelijkertijd een hoog dubbelblok met de buitenkanten van de onderarmen (vuisten) (15).
 18. Sluit de rechtervoet bij de linkervoet aan--zet de linkervoet op de a-b lijn in noordelijke richting in korte stand en maak een laag dubbelblok met de onderarmen (vuisten) (16) in die richting. Beide handpalmen zijn naar boven gericht.

  Maak met je linkervoet een lange stand met gezicht naar noordelijke richting gericht en maak een dubbel grijpende beweging `hoofdhoogte' (17) in die richting.

 19. Linkervoet laten staan--maak een rechtse kniestoot `maaghoogte' en druk tegelijkertijd de beide handen in grijpende beweging naar beneden tot `borsthoogte' (18).
 20. Zet de rechtervoet naast de linkervoet neer--maak een draaiing van $180^\circ $ graden linksom--zet de linkervoet op de b-a lijn in zuidelijke richting in korte stand en maak een dubbele afweer (open hand) (19) in die richting.
 21. Rechtervoet laten staan--houd de armen zoals ze zijn en maak een linkse voorwaartse trap `onderbuikhoogte' in zuidelijke richting (20).
 22. Zet de linkervoet in zuidelijke richting in lange stand neer en maak tegelijkertijd een linkse vingersteek `ooghoogte' (21) in die richting. (Trap en vingersteek in ``een'' tel.)
 23. Linkervoet laten staan--zet de rechtervoet voor in korte stand en maak een dubbele afweer (open hand) in zuidelijke richting (22).
 24. Linkervoet laten staan--houd de armen zoals ze zijn en maak een rechtse voorwaartse trap `onderbuikhoogte' in zuidelijke richting (23).
 25. Zet de rechtervoet in zuidelijke richting in lange stand neer en maak tegelijkertijd een rechtse vingersteek `ooghoogte' (24) in die richting. (Trap en vingersteek in ``een'' tel.)
 26. Linkervoet laten staan--zet de rechtervoet achter op de a-b lijn in noordelijke richting in korte stand met gezicht nog steeds naar zuidelijke richting gericht en maak een rechtse achterwaartse vuistslag `hoofdhoogte' en tegelijkertijd een linkse lage afweer naar buiten met de buitenkant van de linkeronderarm (vuist) in zuidelijke richting (25).
 27. Maak een hoge, $90^\circ $ graden linksom draaiende sprong (26). Afzetten met de linkervoet.

  Zet de voeten gekruist neer met gezicht naar oostelijke richting gericht en maak een gekruist laag dubbelblok (vuisten) in lage rechtse x-stand (27) (rechterarm onder).

 28. Linkervoet laten staan--maak een draaiing van $90^\circ $ graden rechtsom--zet de rechtervoet op de a-b lijn in zuidelijke richting in lange stand en maak een rechtse blok met de binnenkant van de rechteronderarm (vuist) en breng linkervuist ter hoogte van de rechterelleboog in de richting van de rechterpols (28).
 29. Rechtervoet laten staan--maak een draaiing van $270^\circ$ graden linksom--zet de linkervoet op de c-d lijn in westelijke richting in korte stand en maak een lage dubbelafweer (open hand) (29) in die richting. Rechterhandpalm naar boven gericht en linkerhandpalm naar beneden.
 30. Maak met je linkervoet een lange stand met gezicht naar westelijke richting gericht en maak tegelijkertijd een rechtse afweer naar buiten met de binnenkant van de rechteronderarm (vuist) (30). De afweer maakt een cirkelende beweging van onder naar boven.
 31. Sluit de linkervoet bij de rechtervoet aan--maak een draaiing van $180^\circ $ graden rechtsom--zet de rechtervoet op de d-c lijn in oostelijke richting in korte stand en maak een lage dubbelafweer (open hand) (31) in die richting. Linkerhandpalm naar boven gericht en rechterhandpalm naar beneden.
 32. Maak met je rechtervoet een lange stand met gezicht naar oostelijke richting gericht en maak tegelijkertijd een linkse afweer naar buiten met de binnenkant van de linkeronderarm (vuist) (32). De afweer maakt een cirkelende beweging van onder naar boven.
 33. Beide voeten blijven op hun plaats--maak een draaiing van $150^\circ$ graden linksom (de stand wijkt nu $30^\circ $ graden af naar rechts van de c-d lijn) en maak tegelijkertijd een rechtse afweer naar buiten met de binnenkant van de rechteronderarm (vuist) (33). De afweer maakt een cirkelende beweging van onder naar boven.
 34. Beide voeten blijven op hun plaats--maak een draaiing van $150^\circ$ graden rechtsom met gezicht naar oostelijke richting gericht en maak tegelijkertijd een linkse afweer naar buiten met de binnenkant van de linkeronderarm (vuist) (34). De afweer maakt een cirkelende beweging van onder naar boven.
 35. Linkervoet laten staan--maak met je rechtervoet een zitstand met gezicht naar noordelijke richting gericht en maak tegelijkertijd een rechtse voorwaartse stoot `borsthoogte' (35).
 36. Linkervoet laten staan en breng de rechtervoet terug tot de beginstand (1).

Partneroefeningen


Vierde serie 1-stap handtechnieken: dubbele technieken

Doel.   Het aanleren van gekombineerd uitvoeren van verdediging en tegenaanval.

Uitwerking
 1. A
  Rechtervuiststoot midden--rechter lange stand.
  K
  Linkervoorarmblok midden & rechter vuiststoot hoog--linker korte stand.
  T
  Linkeropstoot midden--rechter lange stand (rechts instappen).
 2. A
  Rechtervuiststoot midden--rechter lange stand.
  K
  Linkermeshandblok midden & rechtervingersteek hoog--linker korte stand.
  T
  Linkervingersteek laag--rechter lange stand (rechts instappen).
 3. A
  Rechtervuiststoot midden--rechter lange stand.
  K
  Linkermeshandblok midden & rechtermeshandslag inwaarts hoog--linker korte stand.
  T
  Rechtermeshandslag--linker korte stand.
 4. A
  Rechtervuiststoot midden--rechter lange stand.
  K
  Linkermeshandblok midden & rechter binnenkant meshandslag inwaarts hoog--linker korte stand.
  T
  Rechterrugkantvuistslag neerwaarts--linker korte stand.
 5. A
  Rechtervuiststoot midden--rechter lange stand.
  K
  Linkervoorarmblok midden & rechterelleboogslag inwaarts hoog--linker korte stand.
  T
  Rechterelleboogstoot zijwaarts--rechter korte stand.
Opmerking: A=aanval; K=kombinatie; T=tegenaanval.

Zelfverdediging

Vierde serie (voorlopige)

Doel.   Leren bevrijden als je bij de revers van je kraag gepakt wordt en het onder kontrôle krijgen van je tegenstander.

Uitwerking. De aanval bestaat uit het vastpakken van je partner bij de kraag van zijn pak.

Oefen alle kontrôle grepen zowel links als rechts.
Een aantal technieken werken weer voor het geval de revers met twee handen worden vastgepakt: probeer dit uit en oefen ook dit.

 1. A
  Pak met een of twee handen je partner bij de revers van zijn pak.
  V
  Bevrijd je door met een grote cirkel beweging van je linkerarm een linkerhandpalmblok op de klemmende handen te maken--stap ondertussen rechts naar achter in een rechter korte stand.
 2. A
  Pak met beide handen je partner bij de revers van zijn pak (de armen zijn niet gekruisd).
  V
  Steek je rechterhand van boven af tussen zijn twee armen door links schuin naar beneden--leg je linkerhandpalm tegen je rechter (een ``bidhouding'' met de vingertoppen naar links) en draai je handen (in bidhouding) naar rechts.
 3. A
  Pak met je rechterhand je partner bij de linker rever van zijn pak.
  V
  Pak met je rechterhand zijn rechterpols van bovenaf vast (je rechteronderarm is horizontaal). Draai zijn pols met de klok mee (door je rechterelleboog naar je zij te trekken)--duw met je linkerhand zijn rechterelleboog (die door jouw gedraai naar buiten komt) omhoog (als in de eerste kontrôle greep).

  In de volgende variant van deze greep oefen je meer kracht uit.
  Pak met je rechter en je linkerhand zijn rechterpols van bovenaf stevig vast (je onderarmen zijn allebei horizontaal, je rechterhand zit aan de polskant en je linker aan de elleboogkant van zijn onderarm) Draai zijn pols met de klok mee door je rechterelleboog naar je zij te trekken en je linkerelleboog eerst in de richting van zijn gezicht en dan over zijn arm heen naar beneden te duwen--stap ondertussen met je linkervoet rechts naar voren in een diepe kima stand (je draait naar rechts over een hoek van $145^{\circ}$). Je heel gewicht ``hangt'' nu aan zijn elleboog.

 4. A
  Pak met je rechterhand je partner bij de linkerrever van zijn pak.
  V
  Pak met je rechterhand zijn rechterhand bovenlangs vast (onderarm horizontaal, handpalm op de rugkant van zijn hand vingers krullen aan zijn pinkkant naar zijn handpalm). Draai zijn hand in een bokkepootje door je rechterelleboog naar je zij te halen en je onderarm naar je borst--duw met je linkerhand zijn rechter elleboog omhoog (tweede kontrôle greep).

  In de volgende variant van deze greep oefen je meer kracht uit.
  Pak, als in de eerste variant, met je rechterhand zijn rechterhand bovenlangs vast. Draai zijn hand in een bokkepootje, weer door je rechterelleboog naar je zij te halen en je onderarm naar je borst--cirkel nu echter met je linkerelleboog over zijn rechterarm heen en trek je linkerelleboog naar beneden (je klem zijn hand gevouwen in de bokkepoot stevig tegen je lichaam)--stap ondertussen met je linkervoer rechts naar voren in een balvoet stand.

 5. A
  Pak met je rechterhand je partner bij de linkerrever van zijn pak. Verstevig de greep door je pols een beetje te draaien; draai met de klok mee.
  V
  Pak met je linkerhand zijn rechterhand bovenlangs vast (vingers op de muis van zijn hand, duim op de rugkant, jouw linkeronderarm horizontaal). Draai zijn hand tegen de klok in (door je linkerelleboog naar je zij te trekken). Je voert in feite de zesde kontrôle greep uit. Je kan de greep nog ondersteunen door ondertussen met je rechterhand zijn rechterelleboog naar rechts (naar binnen) te trekken.
Opmerking: A=aanval; V=verdediging.


Diagram Toi-Gye

Diagram Toi-Gye


next up previous contents
Volgende: De 2-de kub; Omhoog: Kub tot Dan Voorgaande: De 4-de kub;


Taekyon Houten
2002-11-27