next up previous contents
Volgende: De 4-de kub; Omhoog: Kub tot Dan Voorgaande: De 6-de kub;

Subsecties

De 5-de kub; de groene band met blauwe slip


Yul-Gok    (de vijfde tul)

Yul-Gok is de bijnaam van de koreaanse filosoof en geleerde Yi-I (1536-1584).

 1. Beginstand (1).
 2. Schuif de linkervoet in westelijke richting--zet hem op de c-d lijn in zitstand neer met gezicht naar noordelijke richting gericht en strek tegelijkertijd je linkervuist uit tot `borsthoogte' (2) (om een aanlopende tegenstander op afstand te houden). Het neerzetten van de linkervoet en het uitstrekken van de linkerarm gebeurt gelijktijdig en wordt in slow motion uitgevoerd.

  Wacht één tel af--maak een snelle rechtse voorwaartse stoot `borsthoogte' (3) en direkt daarna een snelle linkse voorwaartse stoot `borsthoogte' (2).

 3. Sluit de linkervoet bij de rechtervoet aan--keer terug tot evenwichtsstand--schuif de rechtervoet vervolgens in oostelijke richting--zet hem op de d-c lijn in zitstand neer met gezicht naar noordelijke richting gericht en strek tegelijkertijd je rechtervuist uit tot `borsthoogte' (3). Het neerzetten van de rechtervoet en het uitstrekken van de rechterarm gebeurt gelijktijdig en wordt in slow motion uitgevoerd.

  Wacht één tel af--maak een snelle linkse voorwaartse stoot `borsthoogte' (2) en direkt daarna een snelle rechtse voorwaartse stoot `borsthoogte' (3).

 4. Linkervoet laten staan--trek de rechtervoet even bij de linkervoet--zet hem dan in noordoostelijke richting in lange stand neer (de stand wijkt $45^\circ$ graden af naar rechts van de a-b lijn) en maak tegelijkertijd een rechtse afweer naar buiten met de binnenkant van de rechteronderarm (vuist) (4) in die richting.
 5. Rechtervoet laten staan--houd de armen zoals ze zijn en maak een linkse voorwaartse trap `onderbuikhoogte' (5) in noordoostelijke richting.
 6. Zet de linkervoet voor neer in lange stand en maak een linkse voorwaartse stoot `borsthoogte' (6) en direkt daarna een rechtse voorwaartse stoot `borsthoogte' (7). Gezicht naar noordoostelijke richting gericht.
 7. Rechtervoet laten staan-- zet de linkervoet in noordwestelijke richting in lange stand (de stand wijkt $45^\circ$ graden af naar links van de a-b lijn) en maak tegelijkertijd een linkse afweer naar buiten met de binnenkant van de linkeronderarm (vuist) (8) in die richting.
 8. Linkervoet laten staan--houd de armen zoals ze zijn en maak een rechtse voorwaartse trap `onderbuikhoogte' (9) in noordoostelijke richting.
 9. Zet de rechtervoet voor neer in lange stand en maak een rechtse stoot `borsthoogte' (10) en direkt daarna een linkse stoot `borsthoogte' (11). Gezicht naar noordwestelijke richting gericht.
 10. Linkervoet laten staan--zet de rechtervoet op de a-b lijn in noordelijke richting in lange stand en maak tegelijkertijd een rechtse hoekblok met open hand (12), een linkse hoekblok met open hand (13) (beiden `borsthoogte') en direkt daarna een rechtse stoot `borsthoogte' (14). De blokken en de stoot zijn in noordelijke richting gericht.
 11. Rechtervoet laten staan--zet de linkervoet voor neer in lange stand en maak tegelijkertijd een linkse hoekblok met open hand (15), een rechtse hoekblok met open hand (16) (beiden `borsthoogte') en direkt daarna een linkse stoot `borsthoogte' (17). De blokken en de stoot zijn in noordelijke richting gericht.
 12. Linkervoet laten staan--zet de rechtervoet voor in lange stand met gezicht naar noordelijke richting gericht en maak een rechtse stoot `borsthoogte' (18) in die richting.
 13. Rechtervoet laten staan-- trek de linkervoet op bij de rechterknie en maak een dubbelblok (vuisten) in noordelijke richting (19).

  Maak een linkse zijwaartse trap `borsthoogte' in noordelijke richting (20).

 14. Zet de linkervoet op de a-b lijn in noordelijke richting in lange stand neer en maak een rechtse horizontale elleboogstoot in die richting en breng de linkerhand tegen de rechterelleboog aan (21).
 15. Linkervoet laten staan--trek de rechtervoet op bij de linkerknie--maak een draaiing van $180^\circ $ graden rechtsom en maak een dubbelblok (vuisten) in zuidelijke richting (spiegelbeeld van (19); niet afgebeeld).

  Maak een rechtse zijwaartse trap `borsthoogte' in zuidelijke richting (22).

 16. Zet de rechtervoet op de b-a lijn in zuidelijke richting in lange stand neer en maak een linkse horizontale elleboogstoot in die richting en breng de rechterhand tegen de elleboog aan (23).
 17. Rechtervoet laten staan--maak een draaiing van $90^\circ $ graden linksom--zet de linkervoet op de d-c lijn in oostelijke richting in korte stand en maak een dubbelafweer (open hand) (duimkanten zijn naar elkaar toe gericht) (24) in die richting.
 18. Linkervoet laten staan--zet de rechtervoet op de d-c lijn in oostelijke richting in lange stand en maak een linkse omlaaggaande afweer met de linkerhandpalm `borsthoogte' en een rechtse vingersteek `solar plexus hoogte' (25) in die richting.
 19. Linkervoet laten staan--maak een draaiing van $180^\circ $ graden rechtsom--zet de rechtervoet op de c-d lijn in westelijke richting in korte stand en maak een dubbelafweer (open hand) (duimkanten zijn naar elkaar toe gericht) (26) in die richting.
 20. Rechtervoet laten staan--zet de linkervoet op de c-d lijn in westelijke richting in lange stand en maak een rechtse omlaaggaande afweer met de rechterhandpalm `borsthoogte' en een linkse vingersteek `solar plexus hoogte' (27) in die richting.
 21. Rechtervoet laten staan--maak een draaiing van $90^\circ $ graden linksom--zet de linkervoet op de b-a lijn in zuidelijke richting in lange stand en maak een linkse halfhoge afweer naar buiten met de buitenkant van de linkeronder arm (vuist) (28) in die richting en direkt daarna een rechtse voorwaartse stoot `borsthoogte' (29).
 22. Linkervoet laten staan--zet de rechtervoet voor in lange stand en maak een rechtse halfhoge afweer naar buiten met de buitenkant van de rechteronderarm (vuist) (30) in zuidelijke richting en direkt daarna een linkse voorwaartse stoot `borsthoogte' (31) ook in die richting.
 23. Maak een overbruggingssprong in zuidelijke richting--vorm een linkse x-stand en maak tegelijkertijd een linkse horizontale vuistslag `slaaphoogte' (32) in die richting.
 24. Linkervoet laten staan--maak een draaiing van $270^\circ$ rechtsom--zet de rechtervoet op de d-c lijn in oostelijke richting in lange stand en maak een rechts blok naar buiten met de binnenkant van de rechteronderarm (vuist) en breng tegelijkertijd de linkervuist ter hoogte van de rechterelleboog richting rechterpols (33). Beide handpalmen zijn naar boven gericht.
 25. Sluit de rechtervoet bij de linkervoet aan--maak een draaiing van $180^\circ $ linksom--zet de linkervoet op de c-d lijn in westelijke richting in lange stand en maak een links blok naar buiten met de binnenkant van de linkeronderarm (vuist) en breng tegelijkertijd de rechtervuist ter hoogte van de linkerelleboog richting linkerpols(33). Beide handpalmen zijn naar boven gericht.
 26. Rechtervoet laten staan en breng de linkervoet terug tot de beginstand (1).

Partneroefeningen


Derde serie 1-stap handtechnieken: tegenovergestelde stand

Doel.   Het aanleren van het afweren in tegenovergestelde stand.

Uitwerking
 1. A
  Rechtervuiststoot midden--rechter lange stand.
  V
  Rechtervoorarmblok midden--rechter korte stand, links uitschuiven.
  T
  Linkervuiststoot midden--zitstand,
  rechtervuiststoot midden--zitstand.
 2. A
  Rechtervuiststoot midden--rechter lange stand.
  V
  Linkermeshandblok midden--linker korte stand.
  T
  Rechtervingersteek (zijwaarts) hoog--linker korte stand
  linkervingersteek hoog--rechter loopstand (rechts instappen).
 3. A
  Rechtervuiststoot hoog--rechter lange stand.
  V
  Linkermeshandblok hoog--linkerachtervoet stand.
  T
  Rechtermeshandslag inwaarts hoog--linker korte stand (rechts instappen)
  linkeropstoot midden--inschuiven linker korte stand.
 4. A
  Rechtervuiststoot hoog--rechter lange stand.
  V
  Linkervoorarmblok opwaarts--rechter lange stand.
  T
  Rechterrugkantvuistslag midden--linker korte stand (rechts terughalen)
  rechter vertikale stoot midden--rechter lange stand (rechts inschuiven).
 5. A
  Rechtervuiststoot midden (zijwaarts)--linker korte stand.
  V
  Rechtervoorarmblok midden--rechter korte stand.
  T
  Linkerelleboogstoot midden achterwaarts--zitstand (rechts instappen)
  rechterelleboogstoot achterwaarts--zitstand.
Opmerking: A=aanval; V=verdediging; T=tegenaanval.

Zelfverdediging

Tweede serie (voorlopige)

Doel.   Het soepel leren bevrijden als je bij je pols wordt vastgepakt. Verder leer je je tegenstander na een polsklem onder kontrôle te houden.

Uitwerking. De aanval bestaat telkens uit het vastklemmen van de pols van de partner.

Oefen alle bevrijdingen en kontrôle grepen zowel links als rechts.
Een aantal bevrijdingstechnieken voor het geval je pols met een hand wordt vastgeklemd werken ook voor het geval je pols met twee handen wordt vastgeklemd: probeer dit uit en oefen ook dit.

 1. A
  Pak met je rechterhand de rechterpols van je partner aan de bovenkant vast.
  V
  Bevrijd je middels een cirkelende beweging van de rechteronderarm: draai je onderarm in de richting van de duim van de hand die je vast heeft (je rechterarm volgt een cirkel met diameter van ongeveer 30 cm. tegen de wijzers van de klok in, je cirkelt eerst rechts, schuin naar beneden), draai daarbij ook je pols.
  Oefen deze bevrijding ook als je met de rechterhand wordt vastgepakt aan de onderkant van je rechterpols. Bevrijd je weer middels een cirkelende beweging van de rechteronderarm; cirkel weer in de richting van de duim (nu draai je met de wijzers van de klok mee).

  Oefen deze bevrijding ook als je met de linkerhand wordt vastgepakt bij je rechterpols (aan de beneden en aan de bovenkant). Oefen dit ook als je bij de linkerpols wordt vastgepakt. (In het totaal oefen je dus acht variaties!)

 2. A
  Pak met je linkerhand de rechterpols van je partner aan de bovenkant vast.
  V
  Bevrijd je middels een cirkelende beweging van je rechterhand als in de derde tull: draai je gestrekte rechterhand buitenlangs boven op de pols van de hand die je vast heeft (je rechterhand beschrijft daarbij een cirkeltje tegen de wijzers van de klok in, je cirkelt eerst naar rechts)--cirkel je rechteronderarm over een halve cirkel naar binnen.
 3. A
  Pak tegelijkertijd met je rechter - en met je linkerhand de rechterpols van de partner aan de bovenkant vast (duimen aan dezelfde kant).
  V
  Bevrijd je door de rechteronderarm naar je toe te cirkelen--ondersteun de bevrijdende beweging als volgt: vouw je rechterhand tot een vuist, pak deze met je linkerhand bovenlangs vast en trek hem met je linkerarm naar je toe.
  Oefen dit ook als je rechterpols (of je linker) met twee handen aan de benedenkant wordt vastgepakt: je pakt dan je rechtervuist onderlangs vast en je trekt je arm naar beneden.
 4. A
  Pak met de rechterhand de rechterpols van je partner bovenlangs vast.
  V
  Pak met je rechterhand de rechterpols van de aanvaller aan de buitenkant vast (cirkel hiertoe met je rechterhand naar beneden en dan links naar boven terwijl je je pols tegen de klok in roteert, leg je vingers op de pols), duw zijn rechterpols met je vingers van je rechterhand omlaag waardoor zijn elleboog enigszinds naar buiten draait--leg je linkerhand onder zijn rechterelleboog en voer verder de eerste kontrôle greep uit.
 5. A
  Pak met je rechterhand de linkerpols van je partner bovenlangs vast.
  V
  Pak met je rechterhand zijn rechterpols aan de binnenkant vast. Til zijn arm op (gebruik allebei je armen) terwijl je rechtsom draait--bevrijd je linkerarm met een cirkelende beweging van je linkeronderarm--til zijn hand over je hoofd heen en voer de vijfde kontrôle greep uit.
Opmerking: A=aanval; V=verdediging.


Diagram Yul-Gok

Diagram Yul-Gok

next up previous contents
Volgende: De 4-de kub; Omhoog: Kub tot Dan Voorgaande: De 6-de kub;


Taekyon Houten
2002-11-27