Subsecties


United Taekwon-Do International

In onze taekwondo beoefening volgen we de United Taekwon-Do International (UTI).

De UTI is een stichting die gevormd wordt door een handvol enthousiaste en getalenteerde taekwondo leraren die het leuk vinden om samen Taekwon-Do te beoefenen en verder te ontwikkelen en die graag hun kennis, kunde en inzichten delen met andere geïnteresseerde taekwondoka's. De UTI is geen bond. In andere landen zijn er wel bonden die de UTI-stijl beoefenen. De UTI staat wereldwijd onder leiding van de Nederlander Karel van Orsouw. Dhr. van Orsouw heeft de negende Dan, de hoogste taekwondoka graad. De UTI verzorgt trainingen en neemt dangraadexamens af, maar organiseert in Nederland zelf geen wedstrijden. Nederlandse scholen en verenigingen, die net als wij bij de UTI trainen, organiseren overigens wel regelmatig wedstrijden en toernooien. Zij doen dat onder auspiciën van de UTI. En, uiteraard volgen ze daarbij de UTI standaard. Het accent ligt bijvoorbeeld niet op sparren. Andere taekwondo onderdelen spelen een even grote rol. Je wordt bij een UTI toernooi kampioen als je gemiddeld over alle onderdelen (sparren, tuls, breektesten) de beste bent. Overigens hoef je je, als je graag wilt sparren, niet te beperken tot UTI toernooien. Iedere maand is er wel een `open' sparringstoernooien volgens de ITF-stijl waaraan je mee kunt doen. Verder organiseren de landelijke bonden `open' kampioenschappen. Je kunt hierbij aan Nederlandse kampioenschappen denken, maar ook aan Belgische of Duitse.

De UTI verzorgt maandelijks een technische training voor blauwe banders en hoger gegradueerden. Wil je aan een dangraadexamen meedoen dan ben je verplicht om minimaal aan drie van zo'n trainingen mee te doen.
Wil je les geven in Taekwon-Do, dan kun je ook bij de UTI terecht: de UTI verzorgt leraaropleidingen. Je kunt deelnemen aan een cursus voor assistent-leraar, een voor leraar en een voor hoofdleraar. Iedere cursus bestaat uit een aantal lessen en wordt afgesloten met een examen en, bij succes, een diploma. De lessen en de examens zijn sterk gericht op de praktijk van het geven van Taekwon-Do lessen. Aan deelname aan 'n cursus zijn voorwaarden verbonden. Voor bijvoorbeeld de leraarcursus moet je het diploma assistent-leraar hebben en minimaal eerste Dan Taekwon-Do. De cursussen worden, bij genoeg aanmeldingen, om het jaar gegeven.

De examenstof van de UTI is, voor de hogere kubgraden (vanaf blauwe band) en voor de dangraden, uitgebreider dan bij de andere bonden. De UTI heeft wapentuls (korte stok, lange stok, mes), een uitgebreider pakket partneroefeningen, ademhalingsoefeningen en dergelijke, bevrijdingstechnieken en verdedigingstechnieken tegen gewapende aanvallen. Als zelfverdedigingssport is de Taekwon-Do van de UTI veel completer dan van de andere bonden. De UTI-stijl zou met recht Totaal Taekwon-Do genoemd mogen worden.


Taekwondo paspoort

Vanaf gele band moet je bij onze vereniging een taekwondo paspoort van de UTI hebben. De vereniging zorgt ervoor dat je zo'n paspoort krijgt bij het behalen van genoemde graduatie. Het UTI-paspoort is een boekje op A6 formaat (net als een `echt' paspoort) waarin al je taekwondo prestaties zoals kubgraden, dangraden, leraargraden, wedstrijdresultaten, etc., worden bijgeschreven. Wees er zuinig op. Bij examens vanaf genoemde graduaties --dus ook voor kubgraden die door ons worden afgenomen-- moet je je UTI-paspoort overleggen: de examencommissie zal daarin, als je slaagt, je nieuwe graad `aftekenen'. Het paspoort wordt ook afgetekend als je meedoet aan UTI activiteiten (trainingen, etc.). Als je meedoet aan wedstrijden kan de organisatie naar je paspoort vragen om te checken of je daadwerkelijk de graduatie hebt waarmee je je voor de wedstrijd ingeschreven hebt. Dangraadexamens worden door de UTI afgenomen. Uiteraard moet je dan ook je paspoort overleggen. Alle kubgraden (en lagere dangraden) moeten afgetekend zijn en er moet uit blijken dat je al minstens drie jaar Taekwon-Do doet. Iedere verenigingen die aangesloten is bij de UTI erkent je graad als die afgetekend is in je paspoort. Word je lid van een andere UTI vereniging dan neem je je paspoort mee. Bij deelname aan wedstrijden moet je in principe ook je paspoort kunnen laten zien (om te `bewijzen' dat je het technisch nivo hebt dat past bij de poule waarvoor je ingeschreven staat).
UTI-paspoort worden in principe door de vereniging maar eenmaal verstrekt: wees er zuinig op. Raak je het paspoort toch kwijt, dan zijn aan het opnieuw aanschaffen ervan extra kosten verbonden.


Taekyon Houten
2021-09-04